Monday , October 23 2017
You are here: Home / featured / ΔΙΑΚΕΙΑ 2017: ΚΑΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ!

ΔΙΑΚΕΙΑ 2017: ΚΑΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ!

Εδώ και 20 χρόνια η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου ξεκίνησε, και στη συνέχεια ο Δήμος Καλλιέων και ο Δήμος Δελφών υποστήριξαν και χρηματοδοτούν τα ΔΙΑΚΕΙΑ, μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ήρωα Αθανάσιο Διάκο , που γίνεται στη γενέτειρα του στο χωριό Αθανάσιος Διάκος(τέως Άνω Μουσουνίτσα)

Εφέτος η προετοιμασία έγινε , οι προσκλήσεις στάλθηκαν , οι καλεσμένοι και οι αρχές του Νομού (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης , πρώην Βουλευτής , στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές αρχές ) τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, η δέηση και η κατάθεση στεφάνων στη προτομή του ήρωα έγινε κανονικά , ο Δήμαρχός μας τίμησε τον ήρωα με ένα πηγαίο από στήθους εμπνευσμένο λόγο που εκφώνησε, αλλά γιορτή παραδοσιακή , συλλογική ,όπως χαιρόμαστε κάθε χρόνο , δεν έγινε. Μόνο το χορευτικό της Άμφισσας έστω και με ήχους cd έδωσε χρώματα γιορτής.

Κάτι έφταιξε που τα κλαρίνα δεν έπαιξαν, η πλατεία ήταν μισοάδεια από κόσμο, αφού πολλοί αποσύρθηκαν στα πέριξ της πλατείας ,και οι χοροί δεν κράτησαν … Ψύχραιμα θα αναλύσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν αφού η Αδελφότητα καμαρώνει γιατί στα 83 χρόνια ύπαρξής της είναι πάντα ενωτική και συμφιλιώνει τους χωριανούς σε γιορτές και συλλογικές δράσεις.

Η Αδελφότητα πληροφορήθηκε στις 23 Ιουλίου δηλαδή 5 ημέρες πριν την εκδήλωση ότι τα ΔΙΑΚΕΙΑ φέτος θα γίνονταν στη πλατεία με 150 καθίσματα (αν εξαιρέσουμε 50 καλεσμένους και άτομα χορευτικού έμειναν περίπου 100 καθίσματα !!)

Δηλαδή οι περισσότεροι από τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας δεν είχαν το “δικαίωμα” να γιορτάσουν στη ΔΙΚΗ τους ΠΛΑΤΕΙΑ !!

Ο λόγος ήταν ότι από σοβαρά λάθη της Δημοτικής αρχής και από αλληλοκαταγγελίες των καταστημάτων της πλατείας, η Αστυνομία “απέσυρε” τα “παράνομα” τραπεζοκαθίσματα .

Για να εξηγήσουμε τα πράγματα και να αναληφθούν ευθύνες:

Με δυο αποφάσεις της που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια (στις 12 Ιουνίου και στις 23 Ιουνίου ) η Αντιδήμαρχος κ. Ανδρεοπούλου , παραχώρησε στα καταστήματα (σύμφωνα με το νόμο ) 225 τ.μ πλατείας , περίπου 150 θέσεις. Για τους υπόλοιπους χώρους και θέσεις θα γινόταν δημοπρασία από το Δήμο στις 8 Αυγούστου!!!!! Δηλαδή όλα τα άλλα τραπεζοκαθίσματα (πλην των 150 ) θα ήταν “παράνομα” την μέρα των ΔΙΑΚΕΙΩΝ αλλά και τη μέρα του πανηγυριού της Σωτήρος. Χρειαζόταν όμως μια καταγγελία για να αποσυρθούν. Και όντως η καταγγελία ήρθε στις 26 Ιουνίου με αναφορά ενδιαφερόμενου στο Δήμο Δελφών. Και ο Δήμος Δελφών (η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος) αφού την κράτησε για 15 ημέρες την προώθησε στην Αστυνομία στις 10 Ιουλίου για να ελέγξει την “παρανομία” των τραπεζοκαθισμάτων την οποία παρανομία φυσικά η ίδια παρέτεινε ορίζοντας δημοπρασία(8 Αυγούστου!) ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ !!!! Και εν γνώσει της υποβαθμίζεται η γιορτή, που μαζί συνδιοργανώναμε, σε μια συγκέντρωση 100-150 ατόμων, και χωρίς να ειδοποιήσει την Αδελφότητα εγκαίρως. Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να σώσει τη γιορτή μας;;

Προχωράμε όμως μπροστά. Δεν πτοούμεθα , γιατί τα ΔΙΑΚΕΙΑ έχουν καθιερωθεί ως μία από τις πλέον σημαντικές επετειακές γιορτές του Δήμου μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς ,στο Δήμο Δελφών. Ζητάμε όμως τη προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου μας κ. Παναγιωτόπουλου ώστε η γιορτή τιμής στη θυσία του Διάκου ( θεμέλιο λίθο της Ελληνικής Επανάστασης , όπως απεκάλεσε στον λόγο του ) να τύχει της προσοχής του. Η Κυριακή των ΔΙΑΚΕΙΩΝ να είναι μια ξεχωριστή καθολική συγκέντρωση χωριανών και φίλων χωρίς περιορισμούς. Να βάλει (προσωπικά ο κ. Δήμαρχος ) ισότιμους , εφαρμοστέους κανόνες , στη λειτουργία της πλατείας μας και να μην επιτρέψει παραγοντισμούς και αποκλεισμούς. Με καινούργιο τοπογραφικό (το υφιστάμενο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ) να προσεχθεί ιδιαίτερα η αισθητική του χώρου, με αυστηρό καθορισμό του ποσοστού της πλατείας που παραχωρείται στα καταστήματα , και ευδιάκριτους διαδρόμους μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, για να μπορεί ο κόσμος ελεύθερα να κινείται στη ΔΙΚΗ του πλατεία.

Η πλατεία του Διάκου στην κυριολεξία να αποδοθεί σε αυτούς που τους ανήκει: Στους χωριανούς, στους φίλους και επισκέπτες του όμορφου χωριού μας.

Μαρία Μαστροκωστοπούλου

Πρόεδρος “Αδελφότητας Αθανασίου Διακου”

About Author

One comment

  1. Άμα μπορούσε να “σηκωθεί” ο Διάκος, θα έριχνε μίαν… μούντζαν, έτσι όπως κατάντησε η θυσία του.. Άι ωρέ Διάκο, για κοκορέτσια και σπληνάντερα και κοψίδια τσακώνονται σήμερα οι χωριανοί σου, και για αρνιά σουβλισμένα! Κι ας ξέρουν ότι το σούβλισμα ήταν το μαρτύριό σου. Το μαρτύριό σου η χαρά τους κι ο ..παράς τους, αδερφέ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>