Wednesday , 20 June 2018
Home / featured / Η υποκουλτούρα της κουλτούρας και κρίμα το τσουβάλιασμα (βίντεο)

Η υποκουλτούρα της κουλτούρας και κρίμα το τσουβάλιασμα (βίντεο)

_DSC0230

ΔΕΞΙΩΣΗ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΠΕΧΕΙΑΔΑ

Προηγούμενα άρθρα του Φωνογράφου, κατέγραψαν και ανέδειξαν τις ενότητες με την θεματολογία του 1ο  Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Αθανάσιος & Μαίρη  Ακρίδα» που έγινε στην Σπερχειάδα. Την  σημαντική  συμβολή του στα φετινά πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, την αξιόλογη  μουσική παράσταση που παρουσίασαν πέντε χορωδίες υψηλού επιπέδου.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να αποκρύψουμε  την κάκιστη επιλογή των διοργανωτών να δεξιώσουν τον κόσμο μετά την παράσταση στο Τουριστικό Περίπτερο με μια μουσική  εντελώς αταίριαστη για την περίπτωση και να την μετατρέψουν σε ένα ακόμη παγκυρ….

Έχουμε το θάρρος αλλά και την υποχρέωση να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορείς όταν έχεις οργανώσει μια ποιοτική βραδιά με τιμητική βράβευση στην κ. Μαίρη Ακρίδα, με την συμμετοχή εξαιρετικών χορωδιών, παρουσιάζεις εικαστική έκθεση με ντόπιους καλλιτέχνες και μετά να τους αποχαιρετάς με τραγούδια άλλης κατηγορίας που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση.

Πως συνδέεται ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης με το ελαφρολαϊκό τραγούδι Έξαψη και πολλά άλλα, αδυνατούμε να το βρούμε. Άλλωστε, κάθε μια από την θεματολογία του Φεστιβάλ θα μπορούσε να «σταθεί», να οργανωθεί ξεχωριστά και με πιο πλούσιο πρόγραμμα και να προσελκύσει κόσμο και από όλη την Δυτική Φθιώτιδα και όχι μόνο τον στενό κύκλο των συμμετεχόντων των χορωδιών.

Τα ελαφρολαϊκά με τα χορωδιακά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι συμμετέχοντες τραγουδιστές και καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι αυτοί, αυτό επαγγέλλονται, για αυτό τους φώναξαν και αυτό  καλά και το έκαναν. Το θέμα είναι ότι δεν ταιριάζει σε μια τέτοια εκδήλωση. Την όλη ευθύνη  επομένως την επωμίζονται οι διοργανωτές. Με αυτήν την άστοχη επιλογή τους έδειξαν ότι  το μόνο που γνωρίζουν καλά από δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις και κουλτούρα είναι να τραπεζώνουν κόσμο όπως να είναι και να τους παρουσιάζουν ανάλαφρο μουσικό πρόγραμμα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς.

Η υποκουλτούρα της κουλτούρας

Ο Πολιτισμός είναι τρόπος ζωής και όχι αποτέλεσμα εφήμερης πολιτικής τακτικής

Έτσι θέλουμε να διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή αυτοί μόνο αυτό μπορούν να προσφέρουν; Είναι βέβαιο πάντως ότι κατάφεραν μια τόσο αξιόλογη εκδήλωση με υψηλές προδιαγραφές να την υποβαθμίσουν εντελώς στο τέλος.

Η ένστασή μας είναι στο γεγονός  ότι δεν συνάδει με την υπόλοιπη εκδήλωση και όχι ως είδος ψυχαγωγίας σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος που επισκέφτηκε στην πόλη μας ήταν για να απολαύσει κάτι συγκεκριμένο και όχι να γίνει συμμέτοχος σε ένα αταίριαστο συνονθύλευμα μουσικών πεδίων. Αυτό που μάλλον κατάφερε, ήταν να αναιρέσει τελικά κάθε εικόνα και  συναίσθημα είχε σχηματίσει ο θεατής αρχικά.

Δεν ταιριάζουν οι μελωδίες με εκ διαμέτρου αντίθετα ακούσματα ως προς το είδος και την εκτέλεση.

Και εδώ γεννάται ένα μεγάλο γιατί! Γιατί οι διοργανωτές επέλεξαν αυτόν τον τρόπο να κλείσουν το Χορωδιακό Φεστιβάλ; Με κάθε καλοπροαίρετη διάθεση θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τον λόγο και τον τρόπο σκέψης τους. Σκοπός μας είναι να μάθουμε πως ερμηνεύεται η έννοια πολιτισμός στην περιοχή μας. Μπορεί να κάνουμε λάθος εμείς ως Φωνογράφος και τότε, χωρίς κανένα δισταγμό, θα αποδεχτούμε την κάθε  αιτιολόγηση.

Είναι καθήκον όμως να επιμείνουμε μέχρι να το μάθουμε. Είναι κρίμα να περιορίζονται από στενόμυαλες πολιτικές τακτικές λόγω αδιαφορίας ή αμάθειας ή οτιδήποτε άλλο. Να ρωτήσουμε ποιος ήταν ο τρόπος σκέψης των διοργανωτών για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Όταν μάλιστα σε ένα τόσο όμορφο χώρο όπου εθελοντές με πολύ κόπο και προσωπικό χρόνο καθάρισαν, διακόσμησαν, μονάχα ο ήχος της ίδιας της φύσης θα ήταν αρκετός για να κλείσει όμορφα η βραδιά. Το άκουσμα των αηδονιών του Μέγα ρέματος και μόνο, θα έδινε τον κατάλληλο αποχαιρετιστήριο  τόνο σε μια ποιοτική μουσική παράσταση.

Αυτά γράφονται με κάθε ειλικρίνεια αλλά και ρεαλιστική κριτική που δεν χαϊδεύει αυτιά αλλά προβληματίζει. Δεν φθονεί αλλά προσπαθεί να συνδράμει δημιουργικά.   Διότι επιθυμούμε αυτός ο τόπος να πάει ουσιαστικά μπροστά. Να μπορέσει να παράγει και να εξάγει  γνήσιο πολιτισμό και όχι ένα τυπικό πρόγραμμα εκδηλώσεων  που πάντα διαθέτει πανηγυρίστικες αναφορές. Δεν είναι μόνο αυτό. Η τέχνη έχει πολλές μορφές και η Δυτική Φθιώτιδα διαθέτει πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από υπόλοιπες περιοχές.  Όραμα χρειάζεται και σωστός σχεδιασμός για να την ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών δρώμενων της Δυτικής Φθιώτιδας και την άμεση εξωτερίκευση των δημιουργικών τάσεων των δημοτών της.

 

Ας ελπίσουμε ότι το πάθημα θα τους γίνει  μάθημα και δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοια φαινόμενα στον Δήμο Μακρακώμης. Είναι ντροπιαστικό και υποτιμητικό για όλους τους δημότες να παρουσιάζεται συνεχώς  έτσι η ψυχαγωγία  στην Δυτική Φθιώτιδα όπου όλα καταλήγουν ως ένα παγκύρ (ούτε καν γνήσιο, παραδοσιακό πανηγύρι), την στιγμή που υπάρχουν τόσα άλλα πολιτιστικά θέματα να αναδείξουν πολλοί δημότες με καλλιτεχνική ευαισθησία. Χορτάσαμε από όλα αυτά τα δήθεν πολιτιστικά. Επιτέλους αναδείξτε την παραδοσιακή και σύγχρονη κουλτούρα όπως πρέπει και οφείλετε!

Δείτε το βίντεο

 

About Author

Check Also

Ο Χρ. Σταϊκούρας στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Φθιώτιδας

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας «Προτεραιότητα στη στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση των ...

4 comments

 1. Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούν, κρίνουν, επικρίνουν χωρίς να παίρνουν θέση άμεσα και έχουν άποψη επι παντός επιστητού… Κύριοι εφόσον θέλετε κουλτούρα πρέπει πρώτα να σεβαστείτε το διαφορετικό το οποίο επιθυμούν οι πολλοί και εκεί φαίνεται η ύπαρξη της υποκουλτούρας σας. Πρίν κατακρίνετε σκεφτείτε κατά πόσο έχετε συμβάλλει στης υλοποίηση της βραδιάς την οποία ελαφρά τη καρδία απαξιώνετε. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως η μουσική την οποία ακούσατε λέγετε κοσμίκη και απευθύνεται στο ευρύ κοινό και είναι η μουσική με την οποία διασκέδαζαν και οι μεγάλοι μουσικοσυνθέτες τους οποίους αναφέρετε καθώς δεν υπάρχουν φθηνές λέξεις και τίτλοι τραγουδιών παρά μόνον φθηνές εκφράσεις που θυμίζουν την καταγωγή σας (παγκύρ) και δεν συνάδουν με το υποτιθέμενο πνεύμα το οποίο προσπαθείτε να μας πείσετε οτι σας διακατέχει. Την επόμενη φορά με μεγάλη μας χαρά θα περιμένουμε την αντιπρότασή σας για κάτι πιο ποιωτικό κατα την γνώμη σας…

  • Ο τρόπος γραφής σε προδίδει, άρα η ανωνυμία σου δεν εκπλήρωσε τον σκοπό της. Κανονικά δεν θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον σχολιασμό σας διότι είναι ανώνυμος, αλλά έχει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά … Είναι εύκολο να αντιληφθούμε κάποια πράγματα και κυρίως σκοπιμότητες. Παρά τις προηγούμενες κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας ανώνυμε, και το ότι εμείς ακούσαμε και αφουγκραστήκαμε την άποψή σας ότι είμαστε αυστηροί και επικριτικοί, αξιολογήσαμε επιμέρους την βραδιά του Φεστιβάλ Χορωδιών. Εσείς όμως επιλέγετε έναν άχαρο τρόπο και ψεύδεστε πίσω από την δήθεν ανωνυμία σας. Καθαρά για λόγους επικοινωνιακούς της «πλατεία;» λαϊκίστικου εντυπωσιασμού και όχι για λόγους εποικοδομητικού διαλόγου.
   Είναι βέβαιο ότι δεν καταλάβατε το άρθρο εξ αρχής και δεν έχετε διαβάσει ή επιλέγετε να μην αναφερθείτε εσκεμμένα και στα υπόλοιπα τρία που γράφτηκαν για την τόσο αξιόλογη, κατά εμάς, μουσικά παράσταση στο Συνεδριακό Κέντρο Σπερχειάδας Αθανασίου & Μαίρης Ακρίδα. Με ξεκάθαρο τρόπο τοποθετηθήκαμε, ως τοπικό μέσο, με εγκωμιαστικά σχόλια για το εν λόγω Φεστιβάλ που πραγματικά συμβάλει σημαντικά στα πολιτιστικά δρώμενα της Δυτικής Φθιώτιδας. Δεν μπορούμε όμως, κάτι που με σαφήνεια διευκρινίσαμε, να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι δεν συμβαδίζουν αυτές οι δύο μουσικές «συναντήσεις» που επέλεξαν οι διοργανωτές ως συνέχεια σε μια τέτοια εκδήλωση.
   Τονίσαμε ότι δεν συνάδουν, όχι ότι κάτι είναι κατακριτέο ή κατώτερο κλπ. Κατακριτέα είναι η στάση σας να παρουσιάζετε τα πράγματα όπως σας βολεύουν. Όταν βρείτε την αρμόζουσα σοβαρότητα και δείτε τα άρθρα μας χωρίς κακεντρεχή διάθεση, τότε θα διαπιστώσετε ότι για κάθε ενότητα της βραδιάς αναφερθήκαμε με ξεχωριστό άρθρο προκειμένου ο σχολιασμός μας να μην μειώσει συνολικά κάποια ενότητα ή να φανεί άδικη.
   Τα άρθρα για την βράβευση της κας Μαίρη Ακρίδα, για την ερασιτεχνική έκθεση ζωγραφικής και την μουσική παράσταση από τις χορωδίες μετέφεραν την ειλικρινή μας γνώμη ως αξιόλογα πολιτιστικά γεγονότα. Στο τέταρτο άρθρο για το οποίο σχολιάζετε πικρόχολα, γράψαμε τι μας ενόχλησε ως διοργάνωση και εκτέλεση και όχι ως καθ΄ αυτό περιεχόμενο…. Όσο για το διαφορετικό πείτε μας μια μουσική εκδήλωση που είναι υπό την αιγίδα του Δήμου και δεν έχει μετατραπεί σε παγκύρ!!!
   Η χορωδία αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό σκαλοπάτι και δεν μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με άλλο μουσικό είδος όπως τα αναφέρετε ως κοσμικά. Όσο για το πνεύμα που μας διακατέχει, μιλούν οι πρωτοβουλίες στις οποίες συνδράμαμε επί σειρά ετών, με γνώμονα την ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή μας. Ως φωνογράφος αναρτούμε συνεχώς κάθε πολιτιστική εκδήλωση της περιοχής, εκτός από το ΘΕ.Σ.ΜΑ. που το χειρίζονται καιροσκοπικά, πολιτικά και τώρα κερδοσκοπικά χωρίς καμία διαφάνεια.
   Επομένως αν θέλετε να διαθέτετε έστω και ελάχιστη παιδεία, σχολιάστε τι θέλετε με σωστό τρόπο και κυρίως χωρίς ψέματα. Όλα τα υπόλοιπα κινούνται στην σφαίρα της ηλεκτρονικής παραφιλολογίας χωρίς νόημα. Όσο για το πώς θα μπορούσε να διοργανωθεί, μπορείτε να μας καλέσετε και να επιδείξουμε τις δικές μας ικανότητες μέσα από προτάσεις που εδώ και χρόνια έχουμε κάνει… Εμείς εδώ είμαστε, αλλά εσείς επιδεικτικά δεν μας βλέπετε. Κρίμα που χρησιμοποιείτε την ενότητα μόνο ως θεωρία.
   Ο Πολιτισμός είναι τρόπος ζωής και όχι αποτέλεσμα εφήμερης πολιτικής τακτικής

   • Οραματιστής Δυτικής Φθιώτιδας Πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο που χαρακτήριζε τα σκυλάδικα ως πολιτισμικά κέντρα… Προς τι επομένως η δυσθυμία;
    19 Ιουνίου στις 11:42 π.μ. · Μου αρέσει!
    Dimitris Karantzounis Τι θέλεις να πείς οτι όλοι ξεκουτιάναμε “Και έχει η Σοφία πλέον μορφή
    και η μόρφωση είναι μηδέν και ένα ” ΚΥΡΚΟΣ ΜΑΟΣ.
    19 Ιουνίου στις 11:53 π.μ. · Μου αρέσει!
    Οραματιστής Δυτικής Φθιώτιδας Όχι σε καμία περίπτωση… Αλλά πιθανόν όσοι επέλεξαν το συγκεκριμένο τρόπο δεξίωσης πιθανόν να είναι μεγάλοι fun του αείμνηστου Ευάγγελου.
    19 Ιουνίου στις 1:27 μ.μ. · Δεν μου αρέσει · 1
    Karanikas Giorgos Παλιοτερα ειχαμε το χορευτικο ,τωρα την χορωδια.Αλαζουν οι εποχες αλλαζουν και οι μοδες.Δεν εχω τιποτα με τους ανθρωπους που συμμετεχουν ,το αντιθετο.Απλαμε με εκνευριζει η μονοδιαστατη λογικη!!!!Κλαρινα και σκυλαδικα στην πλατεια ,κλαρινα και σκυλαδικα στην Αγια Παρασκευη ,στο καρναβαλι στα μαγαζια .Αφου καθε φορα που ερχομαι φευγω γαυγιζοντας!!!!!Η κατασταση μου θυμιζει τους γονεις που στελνουν τα παιδια τους να μαθουν μπαλετο και μολις αυτα επιστρεφουν σπιτι ακουνε στη διαπασων απο τους γονεις τους Ρεμο και Βανδη…………Συμπολιτες η Ελλαδα απελευθερωθηκε απο τους Τουρκους πριν 200 χρονια ….

    • Τα αηδόνια μετά από εκείνη την βραδιά δεν τα ακούσαμε να κελαηδάνε. Τυχαίο;;;;
     Αν το καταφέρατε και αυτό Μπράβο σας!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *