Monday , 23 April 2018
Home / featured / Ιωάννης Ράπτης: «Παρά την κρίση στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων»

Ιωάννης Ράπτης: «Παρά την κρίση στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων»

Ιωάννης Ράπτης: «Παρά την κρίση στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων»

Ο κ. Ιωάννης Ράπτης είναι Πύραρχος, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας

 Θέλουμε πραγματικά την αποδοχή του κόσμου, μας δίνει δύναμη για δύσκολο έργο μας» 

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Είναι πλέον 26 χρόνια στην πυροσβεστική υπηρεσία. Η διαδρομή του στο σώμα  τον κατατάσσει σε έναν από τους πιο έμπειρους ανώτατους αξιωματικούς. Ο Ιωάννης Ράπτης, Πύραρχος, διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Λάρισας μιλάει στη Larissanet για την διαδρομή του, τις δύσκολες στιγμές που έζησε στο σώμα μέσα από τραγικά συμβάντα, αλλά και το αξιόμαχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας μέσα στην κρίση που έφερε τις περικοπές σε υλικό εξοπλισμό και αποδοχές.

Ο Ιωάννης Ράπτης ξεκίνησε την καριέρα του ως νέος αξιωματικός στην Π.Υ Πτολεμαΐδας και υπηρέτησε ως διοικητής στο Καρπενήσι, την Λευκάδα καθώς και σε όλους τους πυροσβεστικούς σταθμούς της Λάρισας. Μάλιστα υπήρξε εκπαιδευτής δοκίμων πυροσβεστών στο παράρτημα Θεσσαλονίκης.

26 χρόνια τώρα τί έχετε αποκομίσει από το Πυροσβεστικό Σώμα;

Η εμπειρία από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πολυποίκιλη. Οι εικόνες είναι πολλές και σημαντικές. Άλλες έχουν θετικό πρόσημο, άλλες δυστυχώς αρνητικό. Θυμάμαι την ημέρα που μπήκα δόκιμος πυροσβέστης και πλέον έχω 26 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα. Αυτό που μου μένει τόσα χρόνια- πέρα από τις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους- είναι η μεγάλη αγάπη του κόσμου. Η αποδοχή του σώματος από τον πολίτη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θέλουμε πραγματικά την αποδοχή του κόσμου, μας δίνει δύναμη για το δύσκολο έργο μας. 

Η αποδοχή αυτή προκύπτει από την επέμβαση σε δύσκολα συμβάντα. Είναι πραγματικά δύσκολο να ζεις καθημερινά ιδιαίτερες και επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθεις και μάλιστα με επιτυχία.

Όταν μίλησα πριν για θετικό και αρνητικό πρόσημο αυτό εννοούσα. Σε πάρα πολλές επιχειρήσεις θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και σε άλλες δυστυχώς όχι. Προσπαθούμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις να εργαστούμε με επαγγελματισμό και φιλοτιμία. Πολλές φορές ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε μπορεί να είναι εις βάρος της ζωής μας. Όμως πρέπει εκείνη την ώρα να διασώσουμε τον συνάνθρωπό μας από μια επικίνδυνη κατάσταση. Από αυτό το έργο προκύπτει και η αποδοχή.

Ράπτης (1)

Παρά την κρίση και τις περικοπές, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»

Πως διαχειρίζεστε ψυχολογικά τέτοιες δύσκολες καταστάσεις;

Καθημερινά τα συμβάντα είναι διαφορετικά. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Κανένα συμβάν δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Μπορεί να ακούμε ότι έχουμε μια φωτιά σε ένα διαμέρισμα αλλά δεν μοιάζει με κάποια άλλη φωτιά σε κάποιο άλλο διαμέρισμα. Μπορεί να έχουμε μέσα επικίνδυνα υλικά που ανεβάζουν τα θερμικά φορτία. Άλλες φορές αντιμετωπίζουμε καταστάσεις με εγκλωβισμένα άτομα. Η εμπειρία που έχουμε οφείλεται στην συνεχή μάθηση και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Όλα αυτά μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε και ψυχολογικά καθώς είναι κομμάτι της εκπαίδευσής μας.

Στα τόσα χρόνια υπηρεσίας σας στο σώμα ποια είναι τα περιστατικά που σας έχουν σημαδέψει;

Τα περιστατικά που σε σημαδεύουν είναι αυτά που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή. Όπως για παράδειγμα τα τροχαία δυστυχήματα. Θυμάμαι στην γέφυρα Μακρυχωρίου- ήμουν νέος πυροσβέστης τότε- φτάσαμε στο συμβάν και είδαμε το ένα αυτοκίνητο πάνω στο άλλο τυλιγμένα στις φλόγες. Καταφέραμε και βγάλαμε από τι φλόγες ένα μέρος του σώματος ενός επιβάτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει ελάχιστο χρόνο για να σώσεις ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχουν όμως και πολλές πυρκαγιές που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Είναι οι φωτιές οι μεγάλες στην Μελιβοία και στην Ανατολή. Θυμάμαι όμως το 2009 την φωτιά στην Πλασιά. Εκεί λόγω υψηλών θερμοκρασιών είχαμε ανεμοστρόβιλο και εκτινασσόταν οι λαμαρίνες και τα κεραμίδια από τα σπίτια με κίνδυνο να μας αποκεφαλίσουν. Είναι πραγματικότητα. Κοντέψαμε να χάσουμε την ζωή μας. Είχε σκεπαστεί από λαμαρίνες όλος ο ουρανός. 

Ράπτης (2)

Θέλω να έρθουμε στο σήμερα και να ρωτήσω πόσο η κρίση επηρέασε το πυροσβεστικό σώμα;

Εάν πω ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει το Πυροσβεστικό Σώμα θα πω ψέματα. Παρά την κρίση και τις περικοπές, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θα θέλαμε όλοι μας να έχουμε καινούργια οχήματα, αλλά ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε τις πυρκαγιές αυτή την εποχή που έχετε αυξημένο έργο;

Ευτυχώς μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι καλή. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε βέβαια σε όποια πυρκαγιά. Όμως, ο καθένας μας αν θέλει να βοηθήσει το έργο μας πρέπει να λάβει μέτρα ο ίδιος για να μην έχουμε άσκοπη εκδήλωση πυρκαγιάς.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

About Author

Check Also

OHE: Τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά βρίσκονται στους ωκεανούς μας

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Γης εστιάζει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί ...

One comment

  1. πυροσβεστακος

    Κατέβασε πυροσβέστες από τα γραφεία για να φωτογραφηθεί !! Εκεί στη Λάρισα δεν του μιλάει κανένας….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *