Tuesday , 16 October 2018
Home / featured / Μαζικοί εμβολιασμοί για την ιλαρά στο Αγρίνιο

Μαζικοί εμβολιασμοί για την ιλαρά στο Αγρίνιο

efimerides_6

Στο σχεδιασμό της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας και το Αγρίνιο

Εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κοινότητες Ρομά

Σε οδηγίες προληπτικών μέτρων προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα υγείας προχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νόσο της ιλαράς που τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη 2014 – 2015 δηλώθηκε 1 κρούσμα ενώ το 2016 κανένα. Από τις αρχές Μαΐου ως τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί απ’ όλη την Ελλάδα 100 κρούσματα. Όλα ιάθηκαν και δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, ενώ ένα από τα κρούσματα καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αιτωλοακαρνανία. 

«Όντως έχουμε μια επιδημική έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός και γι’ αυτό οι υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο, το οποίο είναι ότι έχουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού που ξεπερνάει το 95% για την ιλαρά. Και έχουμε ακόμα μικρή επιρροή αυτών των αντιεμβολιαστικών απόψεων συνολικά στην κοινωνία. Έχουμε, όμως, πληθυσμούς ευάλωτους, που προφανώς χρειάζεται, και οι οποίοι για διάφορους λόγους, κοινωνικούς κυρίως, δεν έχουν την ίδια υγειονομική φροντίδα και το ίδιο ποσοστό υγειονομικής κάλυψης, και κάνουμε μια προσπάθεια αυτή την περίοδο, αυτό το κενό και αυτό το έλλειμμα να το καλύψουμε», υπογράμμισε ο κ. Βαρδαρός.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κρούσμα ιλαράς από τον προσφυγικό πληθυσμό καθώς, όπως είπε, είχε προχωρήσει ο καθολικός εμβολιασμός του και «έχουμε σχεδόν καθολική κάλυψη για το εμβόλιο της ιλαράς, ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας, που φτάνει το 90%». Είπε επίσης, ότι πρόβλημα ανεπάρκειας για αυτό το εμβόλιο δεν υπάρχει – παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών. Το 90% των περιστατικών ήταν ελληνικής υπηκοότητας και το 74% επί του συνόλου των κρουσμάτων Έλληνες Ρομά.

Από τα 100 περιστατικά ιλαράς τα 93 (95%) δηλώθηκαν χωρίς εμβολιασμό.

Η Διεύθυνση υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα και βέβαια σε σχολεία, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για εμβολιασμό μικρών Ρομά που διαμένουν μόνιμα σε καταυλισμούς, μεταξύ αυτών και στο Αγρίνιο.

antonis-xarokopos
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος

«Είναι πράγματι σοβαρό το θέμα, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει επιδημία ιλαράς, με χιλιάδες περιστατικά ακόμα και θανάτους. Τα κρούσματα στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεπερνούν τα 100. Εμείς σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όταν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ή κάποια προγραμματισμένη δράση πραγματοποιούμε εμβολιασμούς σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες. Η Διεύθυνση Υγείας τις αμέσως επόμενες ώρες, μετά από έγγραφο που έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα ενημερώσει όλους τους φορείς ότι θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί. Πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει μία επιδημιολογική επιτήρηση και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων όπως είναι οι εμβολιασμοί. Κυρίως αναφέρομαι σε μικρά παιδιά από τις κοινότητες των Ρομά και σε άτομα ηλικίας από 25 έως 44 ετών. Πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να υπάρξει εντατικοποίηση των εμβολιασμών ώστε να μην έχουμε επιδημία, χωρίς βέβαια πανικό, ενώ θα ενημερωθούν και τα σχολεία. Το εμβόλιο της ιλαράς «γράφεται» καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία άρα μπορεί εύκολα να γίνει. Και για τους Ρομά του Αγρινίου υπάρχει σχεδιασμός ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα δημόσια» δήλωσε στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 ΜΕ.. ΤΟΝΟ» ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος. Η Διεύθυνση Υγείας θα ενημερώνει το κοινό για το θέμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου: Συμφωνία για τη στέγαση των Ειδικών Σχολείων (HXHTIKO)

About Author

Check Also

Αυτό είναι το μεγαλύτερο υπαρκτό μυστήριο του Ντα Βίντσι

Την επ’ αόριστον αναβολή της έκθεσης του έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Salvator Mundi” ανακοίνωσε ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *