Tuesday , 19 February 2019
Home / featured / Σημαντικη κ πρωτοποριακή η στάση του Δήμου Καρδίτσας για τα αδέσποτα….

Σημαντικη κ πρωτοποριακή η στάση του Δήμου Καρδίτσας για τα αδέσποτα….

Aρχισε η ενημέρωση και των αρμοδίων δικαστικών αρχών για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα και για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για το θλιβερό αυτό πλέον κοινωνικό φαινόμενο.
Η προσαρμογή της νομοθεσίας στην Ελληνική επικράτεια για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα και η η θέσπιση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου βρίσκει τον Δήμο Καρδίτσας καλά οργανωμένο στο πρόβλημα.
Ήδη οι ποινές που έγιναν γνωστές στην κοινή γνώμη λειτουργούν ως μέρος της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης πάνω στην κακοποίηση και εγκατάλειψη  των ζώων.
Η εισαγγελέας Καρδίτσας ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμο Καρδίτσας τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους κτηνιάτρους, του φιλοζωικού ομίλου, και του νοσοκομείου Καρδίτσας.
Η ενημέρωση περιείχε αυτά που κατά καιρούς έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη.
Την εφαρμογή ελέγχων με μικροτσίπ στα υπάρχοντα δεσποζόμενα,το ειδικό τέλος για τα αδέσποτα, τις οικονομικές δραστηριότητες βάση αυτού του τέλους, την καταγραφή όλων των αδέσποτων κυρίως σκύλων στο κέντρο, και σε προαστιακές περιοχές, τις στειρώσεις, εμβολιασμός, τις τροφές, αλλά και θέματα υγιεινής όπως η μείωση των επιθέσεων και δαγκωμάτων που έχουν καταγραφεί από το νοσοκομείο Καρδίτσας.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν την αντιμετώπιση του προβλήματος από τον Δήμο Καρδίτσας ως μια έναρξη σοβαρής λύσης πάνω στο πρόβλημα και με την ευαισθητοποίηση που αρμόζει.
Ήταν μια πολύ καλή αρχή που θέλει πλέον να προχωρήσει και στην εξειδίκευση και στην οργανωμένη σειρά δράσεων.
Κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει την νομοθεσία βάση αυτών των δράσεων και έχουν πλέον ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες παραδείγματα.
Όπως στην Αγγλία που πολλές πλέον μεγάλες πόλεις έχουν εξαφανίσει τα αδέσποτα από τις γειτονιές με απόλυτα φυσικό τρόπο.
Βρυξέλες και Ζυρίχη κινούνται στον ίδιο δρόμο και σκοπό και εκεί πλέον αυτές οι πόλεις βοηθούν και άλλες πόλεις μελών της ΕΕ κυρίως στο πρόβλημα τις υιοθεσίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι πολλά από τα αδέσποτα της Καρδίτσας υιοθετούνται από αυτές τις πόλεις και μάλιστα υπάρχει και απολογισμός από τον Δήμο Καρδίτσας.
Η ιδιόμορφη αυτή επικοινωνία και αλληλεγγύη προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ευαισθητοποίηση και των πολιτών της Καρδίτσας ,και των ξένων πόλεων αυτών.
Υπάρχει δηλαδή ένα ζωντανό δίκτυο επικοινωνίας. Δυστυχώς όμως το έναυσμα για αυτή την επικοινωνία είναι η κακοποίηση που υπάρχει στην Ελληνική επικράτεια.
Ξένες δηλαδή οργανώσεις θέλουν να σώσουν αυτά τα ζώα από την ενδεχόμενη κακοποίηση που θα υποστούν εδώ.
Το παραπάνω στοιχείο προδίδει και μερικές δράσεις αυτών των μηχανισμών που αναφέρουμε παραπάνω.
Έχουν πλέον προχωρήσει σε οργανώσεις-πυρήνες που παρακολουθών την βιοποικιλότητα, την γενετική φυλών τις ιδιομορφίες γεωγραφικών χαρακτηριστικών, την εμπορία την εκτροφή ,την διασταύρωση, αλλα και σε θέματα παιδείας ,συμπεριφορές κλπ.
Είναι δηλαδή σε ένα στάδιο κάθετης επιστήμης πάνω στο πρόβλημα.
Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ
Εμείς είμαστε στα νηπιακά στάδια όπου σύντομα θα καταλάβουμε ότι αυτοί που επιτίθοντε σε φιλόζωους και ευαισθητοποιημένους πολίτες είναι αυτοί που 90% έχουν κάνει κακοποίηση και 95% έχουν κάνει μια εγκατάλειψη .
Αν βρείτε δηλαδή κάποιον στο δρόμο να ωρύετε, για το ότι τα σκυλιά έχουν γίνει μάστιγα και τι κάνουν αυτοί οι φιλόζωοι ,κατά πάσα πιθανότητα έχετε πέσει πάνω σε ένα που έχει εγκαταλείψει η κακοποίηση ένα ζώο.
Το θέμα παιδείας δηλαδή που αυτός ο έξω φρενών περνά την υποκρισία στο σπίτι του. Όπου το παιδάκι έχει μαζέψει ένα κουτάβι η ένα γατάκι και αυτός το αμολάει σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό για πολλούς και διαφόρους λόγους
Κρύβετε και φωνάζει να το λέμε και στην λιανική. Πολύ λίγες οι περιπτώσεις να συμβαίνει κάτι άλλο

Να προχωρήσουμε όμως σε αυτό που λεμε κάθετη επιστήμη διαχείρισης οικόσιτων-δεσποζόμενων  και κατοικίδια συντροφιάς.
Πάμε σε παραδείγματα που φωτογραφίζουν δράσεις και πολιτικές νομοθεσίας.
Στην Αγγλία την περασμένη 10ετια έγινε μόδα μετά από ετιχυμένες διαφημίσεις η διάδοση μια φυλής.
Τα πιτ μπουλ τεριε.Η φυλή ήταν ξένη για την μεγάλη Βρετανία και τις γειτονιές και το νέο περιβάλλον όπου η ράτσα της βορειοανατολικής κεντρικής Αμερικής αναγκάστηκε να μπει σε ένα αστικό περιβάλλον επειδή κάποια βίντεο κλιπ με RΝΒ  μουσική περνούσε το μήνυμα του σκληρού χαρακτήρα .

Η φυλή λοιπόν βρέθηκε στις γειτονιές του Μάντσεστερ Λούτον κλπ. Η εργασία του σκύλου ηταν διαφορετική με το περιβάλλον του.Το σκυλί από τα κογιότ και τους μικρούς λύκους βρέθηκε σε ένα τσιμεντοποιημένο πολιτισμένο περιβάλλον στην Αγγλία.
Απίστευτες οι επιθέσεις σε περιοίκους με σφοδρά και τραγικά αποτελέσματα
Κρατήστε την λέξη εργασία-περιβάλλον και πάμε να δούμε πως εξέλιξαν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πέρασαν στην λέξη εμπορία και εκπαίδευση.
Η φυλη αυτή απαγορεύτηκε σε ορισμένους δήμους στην Αγγλία και ακολούθησαν και στην Γαλλία.
Οι έμποροι άρχισαν και αυτοί να μπαίνουν στο παιχνίδι του έλεγχου και εκπαιδευτές εξέταζαν και τις συνθήκες διαβίωσης.
Φταίει η εμπορία θα που μερικοί άνετα. Όχι δε φταίει.
Η παραπάνω νομοθεσία ενίσχυσε τους εμπόρους και έλεγξε το πρόβλημα και μάλιστα η αύξηση του κόστους ενός τέτοιου ζώου έκανε όλη αυτή την αλυσίδα πιο προσεκτική πάνω σε μια φυλή και έναν έλεγχο.
Το πρόσφατο ατύχημα με τα ροντβαιλερ που τραυματισαν θανάσιμα ένα μικρό παιδί μας ρίχνουν σημεία αφύπνισης.
Να είναι τσιπαρισμένα λένε μερικοι. Τα ροντβαιλερ ηταν τσιπαρισμενα? Ήταν! Μήπως η εργασία τους σαν φυλή, περιβάλλον, και ιδιοκτήτης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το ατύχημα με το αποτέλεσμα.
Προσοχή σε αυτό το σημείο έρχονται και εμπλέκονται και φιλόζωοι.
Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Φιλόζωοι κτηνίατροι και εκπαιδευτές και μετά πάμε σε οργανώσεις γενικής συμπεριφοράς και εκτροφής είναι μη συγκοινωνούντα δοχεια. Εργάζονται  παράλληλα,  αλλά ένας φιλόζωος δεν ξερει από ιατρική συμπεριφορά και γενετική κλπ.
Πάμε σε ένα ακόμη παράδειγμα για να γίνουμε αντιληπτοί.
Δανείζομαι μια ανάρτηση ενός breeder ενός εκτροφέα μιας φυλής.

Στην ανάρτηση του αναφέρει ότι είδα πως κατέληξε ένα όμορφο πρέσα κανάριο και δηλώνει ότι θα είναι πλέον πιο προσεκτικός στους υποψηφίους ιδιοκτήτες.
Αυτό ακριβώς που λεει ο φίλος είναι κανονισμός και νόμος ήδη σε ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό κάνει και τον εκτροφέα να εχει μια εργασία αξίας και να εχει και ελεγκτικό καθήκον πάνω στην εμπορία.
Παμε λοιπόν σε ένα άλλο μεγάλο θέμα στην πολη μας στην Καρδίτσα.
Πάμε να δούμε λίγο την εμπορία.
Πόσα πιτμπουλ και πόσα πρεσα είναι στην πολη μας.Ποσα Ακιτα,και πάμε να δούμε λίγο την γεωγραφική μας ιδιαιτερότητα.
Τεράστιες κτηνοτροφικές εκτάσεις ορεινές, πολλά αρπακτικά, πολλοί κήποι εντος και εκτός στην πολη με πολλά οικόσιτα ζώα.
Το ξέρετε ότι έχουμε ήδη στον Νομό μας και όχι μόνο φυλές από διάφορες ηπείρους ξένες με το Μεσογειακό μας οικοσύστημα?
Καυκάσου, κεντρικής Ασίας, αργεντινής ,θιβετ ,ανταρκτικής! Νοτίου Αμερικής, Ιαπωνίας! Κίνας! Ορεινής ανατολικής Ασιας!….και το πιο λυπηρό και τρομακτικό από όλα! Τα παραπάνω έχουν διασταυρωθεί στις περιοχές μας!
Σαν σύνολο δηλαδή φυλών είναι ήδη σαν μια μικρή γενετική βόμβα στις περιοχή μας και την ελληνική επικράτεια.
Δεν σας κρυβω ότι ηδη σαν ενδιαφερόμενος και γνώστης ως εκει που μου επιτρεπει η έρευνα,  εχω κάνει ηδη μερικές συζητήσεις και με τον δήμαρχο κ Φώτη Αλεξάκο ,και στο παρελθόν  με αλλους δημάρχους ,και υπάρχουν και πολλοί συντελεστές και ανθρώπινο δυναμικό ,που θέλουν να συμβάλουν σε μια προσπάθεια.
Αυτό που άρχισε η δημοτικη αρχή δηλαδή είναι η γραμμή εκκίνησης σε ένα σχέδιο ,ίσως από τα πρότυπα αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων.
Αυτά ως μια από τις πρώτες λεπτομέρειες εισαγωγής στο καυτό αυτό θεμα.Και σύντομα θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις επειδή και πολλοί άνθρωποι και φίλοι τις αναζητούν
ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

About Author

Check Also

Τζόκερ – Τζακ ποτ: Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό που θα μοιράσει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου

Κλήρωση Τζόκερ: Για άλλη μία κλήρωση, το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ δεν ανέδειξε μεγάλο νικητή με ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *