Saturday , 23 June 2018
Home / ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΤΟΠΙΚΑ / Φέρτε πίσω τα κλεμμένα…

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα…

Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση του πολυδάπανου έργου των «χρυσών» σηράγγων στην περιοχή «Λιανοκλάδι-Δομοκός», για την κατασκευή του οποίου η ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ) συνεβλήθη με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Μόλις μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της zougla.gr σχετικά με το πόρισμα-κόλαφος που συνέταξε μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών, οι οποίοι διενήργησαν ελέγχους στο έργο κατόπιν εντολής του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, η ΕΡΓΟΣΕ «αφυπνίστηκε» και με έγγραφό της ζητεί την επιστροφή 10,9 εκατ. ευρώ από τον ανάδοχο του έργου.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα αντανακλαστικά που επέδειξε η εταιρεία του Δημοσίου ήταν ταχύτατα. Στις 25 Οκτωβρίου του 2012, η zougla.gr έφερε το θέμα στο προσκήνιο, δημοσιεύοντας το πόρισμα-καταπέλτη, στο οποίο καταγράφονται όλες οι οικονομικές «κακοτεχνίες» με τα… ημιτελή τούνελ και τις υπερπιστοποιήσεις εκατομμυρίων ευρώ που «στοιχειώνουν» το έργο.

Παράλληλα, αποκάλυψε και τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης και κυρίως την κλήση των εμπλεκομένων της από τις εισαγγελικές Αρχές και συγκεκριμένα τον κ. Αριστείδη Κορέα.

Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης -και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου του 2012-  η Διεύθυνση Έργων ΙΙ της ΕΡΓΟΣΕ, με κατεπείγον έγγραφο που απεστάλη στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο κοινοποιείται στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλά και στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ζητεί από την ανάδοχο εταιρεία να επιστρέψει το ποσό των 10.917.573 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται ο Φ.Π.Α..

Η κινητοποίηση, λοιπόν, ήταν άμεση, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όπως και οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα στελέχη της εταιρείας του Δημοσίου με τις πράξεις, τις παραλείψεις ή την… αμέλειά τους συμμετείχαν σε αυτό το οικονομικό πάρτι, το οποίο αποκαλύφθηκε κατόπιν της παρέμβασης του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Τι ανέφερε το πόρισμα

Υπενθυμίζεται ότι από τον έλεγχο των επιθεωρητών προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή ζημία, καθώς αποδείχθηκε ότι διανοίχθηκαν τούνελ, τα οποία παραμένουν ημιτελή και «αχρηστευμένα», πραγματοποιήθηκαν υπερπιστοποιήσεις και εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ στην ΑΚΤΩΡ για εργασίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν γίνει, αλλά και αποζημιώσεις που έλαβε η ανάδοχος εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν τις δικαιούνταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα-κόλαφος έχει ήδη παραδοθεί στις εισαγγελικές Αρχές, στο πλαίσιο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει ο κ. Αριστείδης Κορέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει τους εμπλεκομένους να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου. Το πόρισμα έχει αποσταλεί, επίσης, και στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα που ερευνώνται είναι της απιστίας και της ψευδούς βεβαιώσεως.

Από την πλευρά τους, οι ελεγκτές στην κατακλείδα του πορίσματός τους επιρρίπτουν ιδιαίτερα σοβαρές ευθύνες στη διευθύνουσα υπηρεσία (Διεύθυνση Κατασκευών ΕΡΓΑ ΙΙ), στην προϊστάμενη Αρχή (Διοικητικό Συμβούλιο ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε, το τεχνικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ), αλλά και στο Δασαρχείο Λαμίας. Παράλληλα, καλούν την κατασκευαστική εταιρεία να επιστρέψει τα εκατομμύρια ευρώ που έλαβε χωρίς να τα δικαιούται!

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

About Author

Check Also

Εκδήλωση “ΑΝΑΤΟΛΗ” στο Χαλκιοπούλειο Λαμίας

Η ενημέρωση από τους διοργανωτές: H Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής και Μαζορετών Λαμίας ’’Little Woman’s Club’’ ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *