Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου: Ιστορία – Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιβάλλον – Ανάπτυξη στο επίκεντρο

Η ανάδειξη της Ιστορίας, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος, η προώθηση του Τουρισμού και το ζητούμενο της Ανάπτυξης αποτελούν τους βασικούς στόχους του 11ου Συνεδρίου των Αγράφων της Πίνδου που διοργανώνουν η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με τους 7 Δήμους της περιοχής (Καρδίτσας, Σοφάδων, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας, Αγράφων και Καρπενησίου) και φορείς των δήμων αυτών, τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας και την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κατά ενότητες, με ξεκίνημα από την Α’ Ενότητα με θεματολογία: «Αρχαιότητες- Θρησκευτικά Μνημεία- Παραδοσιακά Γεφύρια – Φράγμα Μουζακίου – Νερά Αχελώου» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στο Λεοντίτο του Δήμου Αργιθέας και την Κυριακή 19 Μαΐου στις 6.00 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου.

Η Β’ Ενότητα με θέμα: « Ιαματικός και Θρησκευτικός Τουρισμός» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 6.00 μ.μ. στη Ρεντίνα και την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρα 10.30 π.μ. στα Λουτρά Σμοκόβου.

Ενόψει της διοργάνωσης των δύο πρώτων ενοτήτων δόθηκε το πρωί της Τρίτης (14/5) στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνέντευξη τύπου με την συμμετοχή του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα Εμπορίου κ. Κων. Μπαρμπούτη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κ. Φαν. Δασκάλου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Αργιθέας κ. Κων. Γραμμένου, του Προέδρου της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών (Ε.Α.Χ.) Ν. Καρδίτσας και Ευρυτανίας κ. Βασ. Τσαντήλα και του Γ.Γραμματέα της Ε.Α.Χ, κ. Κων. Σούφλα.

Ο κ. Μπαρμπούτης εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας και της Περ. Ενότητας στην διοργάνωση του Συνεδρίου που αναδεικνύει όπως είπε τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τον Τουρισμό για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Την στήριξη των Δήμων Αργιθέας και Μουζακίου σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής τους με τα ιδιαίτερα μνημεία που διαθέτει όπως είναι τα μοναστήρια και τα πέτρινα γεφύρια αλλά και αναπτυξιακών έργων όπως το Φράγμα Μουζακίου και τα έργα μερικής εκτροπής του Αχελώου μετέφεραν ο κ. Γραμμένος και η κ. Δασκάλου καλώντας τους συμπολίτες τους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.

Ο κ. Τσαντήλας επισήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών που επί 4 δεκαετίες αγωνίζεται να αναδείξει τα θέματα που αποτελούν και τα αντικείμενα του 11ου Συνεδρίου τα οποία είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα στοιχείων των δήμων. Έτσι η Β’ Ενότητα στο Δήμο Σοφάδων θέμα είναι «Ιαματικός και Θρησκευτικός Τουρισμός», στη Λίμνη Πλαστήρα το θέμα θα είναι η ανάπτυξη των λιμνών Πλαστήρα, Σμοκόβου, Στεφανιάδας και Κρεμαστών και η μεταξύ τους σύνδεση, στο Δήμο Καρπενησίου το θέμα θα είναι Ιστορία –Παράδοση- Ορθοδοξία και στο Δήμο Αγράφων το κύριο θέμα θα είναι το δημογραφικό και η απασχόληση των μόνιμων κατοίκων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Χ. ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς των θεματικών συνεδρίων και κάλεσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις, αλλά και την Πολιτεία να στηρίξει την περιοχή των Αγράφων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

Δήμος ΑΡΓΙΘΕΑΣ: ΛΕΝΤΙΤΟ: Σάβ. 18 Μαΐου 2024, προσέλευση ώρα 11 π.μ

-Προσφωνήσεις – Καλωσόρισμα – από την πρόεδρο Τ.Κ. Λεοντίτου κ. Παναγιώτα Γρηγορίου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γραμμένο Κώστα & πρόεδρο ΕΑΧ κ. Βασίλη Τσαντήλα.

-Ομιλία για την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλιάς και την συμβολή της στους Αγώνες των Αγράφων και του Έθνους, από τον Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό κ. Ξενοφών Κουτή.

-Ομιλία-από τον Δήμαρχο Αργιθέας & πρόεδρο του δικτύου Δήμων της Πίνδου κ. Ανδρέα Στεργίου, για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων

-Ομιλία από τόν πρ. Δήμαρχο Αγράφων και μέλος Δ.Σ. ΕΑΧ κ. Βαγγέλη Κατσιφό με θέμα: Ο Ιστορικός και Γεωγραφικός Χώρος των Αγράφων. Η συμβολή τους στην εθνική οικονομία. Σημερινές προοπτικές

-Τοποθετήσεις: Εκπροσώπου Κυβέρνησης, ο Περ/ρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας ή Αντ/ρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιος, Πολιτικών και Αυτοδιοικητικών Στελεχών,

-Προσφορά Τράπεζας εδεσμάτων.

-Παραδοσιακοί χοροί από Σύλλογο Αργιθεατών Τρικάλων, Σύλλογο Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση» και χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών Δήμου Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης»

-Σημ.: Στις 9.30 π.μ., θα προηγηθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΤΡΟ Κυριακή 19 Μαΐου, Ώρα: 6 μ.μ.

-Προσέλευση προσκαλεσμένων – κοινού 6 μ.μ.

-Προσφωνήσεις από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Καραμπέκου Μαρία & την Δημοσιογράφο κ.ΈφηΠατσιαούρα

Καλωσόρισμα, από τους Δημάρχους Μουζακίου & Αργιθέας κ.κ. Φάνη Στάθη, Ανδρέα Στεργίου & Εκπρόσωπο της Ε.Α.Χ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Αρχαιότητες – Αρχαιολογικοί Χώροι – Ανασκαφές στις περιοχές Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας», από τον Αρχαιολόγο π. Διευθυντή ΕΦΑ Καρδίτσας κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.

-«Θρησκευτικά μνημεία Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας» από τις Αρχαιολόγους, Διευθύντριες των ΕΦΑ Τρικάλων και Λάρισας κ.κ. Κρυσταλία Μανζανά και Σταυρούλα Σδρόλια.

-«Παραδοσιακά γεφύρια Αγράφων», από τον ερευνητή, συγγραφέα και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Αργιθέας κ. Κων/νο Γραμμένο.

-Αποκαταστάσεις Θεομηνιών – Φράγμα Μουζακίου – Νερά Αχελώου», οι Δήμαρχοι Μουζακίου και Αργιθέας κ.κ. Φάνης Στάθης και Ανδρέας Στεργίου

-Τοποθετήσεις Εκπροσώπου Κυβέρνησης, ο Περ/ρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας ή Αντ/ρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιος, πολι- τικών και αυτ/κών στελεχών και φορέων.

-Παραδοσιακοί χοροί από: Σύλλογο Αργιθεατών Μουζακίου και Σύλλογο «ΓΟΜΦΟΙ» Μουζακίου

-ΣΗΜ.: Στις 5 μ.μ. θα προηγηθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» Μαυρομματίου.

Κωστής Κριτσιάνης

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σε πλήρη απαξίωση τα τρία ΚΕΠ της Χαλκίδας…

Τι δήλωσε στη “Γνώμη” ο προϊστάμενος του ΚΕΠ. Είναι υποστελεχωμένα και αντιμετωπίζουν ένα σωρό προβλήματα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *