Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Σύρος, το πολυπληθέστερο νησί των Κυκλάδων!

Η Σύρος στο παρελθόν γνώρισε εντυπωσιακή πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα και λιμάνι της Σύρου είναι ωστόσο μια από τις πιο walking friendly…

Η Σύρος είναι το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων και το πολυπληθέστερο νησί του αρχιπελάγους. Υπήρξε το πρώτο βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της Νεότερης Ελλάδας και λίκνο της πρώτης ελληνικής αστικής τάξης του 19ου αιώνα. Ο πλούτος και η αίγλη αυτής της εποχής, λάμπει μέχρι σήμερα στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα του νησιού με την αριστοκρατική αύρα, τα εκθαμβωτικά αρχοντικά και τα μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια. Μαζί με τη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Άνω Σύρας, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του 13ου αιώνα, συνθέτουν ένα από τα πιο ρομαντικά σκηνικά της νησιωτικής Ελλάδας.

Η Σύρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη ταυτότητα. Εδώ συνυπάρχουν αρμονικά το Ορθόδοξο και το Καθολικό στοιχείο, η έμφυτη αστική κουλτούρα και ο λαϊκός πολιτισμός, η ευγένεια της καταγωγής και η λαϊκή αρχοντιά.

Το νησί σφύζει από ζωή και πολιτιστική κίνηση όλο το χρόνο, προσφέροντας διαρκείς αφορμές για επίσκεψη. Το συριανό Πάσχα αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Για τους λάτρεις του καλοκαιριού, η «Δούκισσα του Αιγαίου» υπόσχεται ήρεμες διακοπές, βουτιές σε γαλήνιες θάλασσες, ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων και ανεξάντλητα ταξίδια στην Ιστορία και τον πολιτισμό.

6 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Σύρο
Πάσχα στη Σύρο. Η μακραίωνη αρμονική συνύπαρξη Ορθόδοξων και Καθολικών στο νησί αποτυπώνεται στον ταυτόχρονο εορτασμό του Πάσχα, προσφέροντας μια ξεχωριστή κατανυκτική και συγκινητική εμπειρία σε ντόπιους και επισκέπτες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, τον Ιούλιο. Οι εμβληματικές παραστάσεις κλασικής μουσικής του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο “Το Σάλτσμπουργκ του Αιγαίου”.
Επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου για να θαυμάσετε την μικρή εικόνα της Παναγίας, ένα από τα πρώιμα αριστουργήματα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).
Ανακαλύψτε τα βράχια στην παραλία Γράμματα, πάνω στα οποία είναι χαραγμένες προσευχές και ευχές ναυτικών και ναυαγών που έβρισκαν εδώ καταφύγιο από την κακοκαιρία. Κάποιες από τις επιγραφές χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.
Ακολουθήστε τα μονοπάτια πεζοπορίας στην Άνω Μεριά, εξερευνώντας την άγρια ομορφιά της ορεινής Σύρου με τους μοναδικούς οικισμούς (Σαν Μιχάλης, Μύτακας, Φοινικιά), τις πεζούλες, τις ξερολιθιές, τις διάσπαρτες αγροικίες και την υποβλητική θέα στο Αιγαίο.
Να κάνετε μια βόλτα στο καταπράσινο Επισκοπειό με τις όμορφες διαδρομές και τις παλιές επαύλεις, όπως το “στοιχειωμένο” Κόκκινο Σπίτι που ενέπνευσε το μυθιστόρημα “Μεγάλη Χίμαιρα” του Μ.Χ. Καραγάτση.
Οι παραλίες της Σύρου
Η Σύρος είναι ένα νησί με ειδυλλιακές παραλίες και γαλήνια θάλασσα που προσφέρονται για χαλάρωση και θαλάσσια σπορ. Ανακαλύψτε:

Τον κοσμοπολίτικο Γαλησσά με τα ρηχά νερά, την ψιλή άμμο και την οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Το γραφικό Κίνι για βουτιές με φόντο το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Το κοσμικό Δελφίνι με τη βοτσαλωτή παραλία, τα εξωτικά τυρκουάζ νερά και τα δημοφιλή beach bars.
Τη Βάρη με τη μεγάλη αμμουδιά και τις υποδομές για θαλάσσια σπορ που αγαπούν ιδιαίτερα οικογένειες με μικρά παιδιά.
Τις κοσμικές Αγκαθωπές για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία με θέα τις νησίδες Στρογγυλό και Σχοινονήσι.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας ή όσους διαθέτουν σκάφος, υπάρχουν πάντα οι απομακρυσμένες παραλίες Γράμματα, Αετός, Γριά Σπηλιά αλλά και ο οικολογικός παράδεισος της Φωκιότρυπας (μέσω μονοπατιού από τον Αζόλιμνο) με την πλούσια θαλάσσια ζωή από φώκιες, κορμοράνους και γλάρους.
Καρτποστάλ από την Σύρο: τα 10 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε
Ερμούπολη
Πρωτεύουσα των Κυκλάδων και σημαντικό αστικό κέντρο του 19ου αιώνα, η Ερμούπολη είναι ένα κόσμημα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με εμβληματικά δημόσια κτίρια και εντυπωσιακές επαύλεις.

Άνω Σύρος
O παλαιότερος οικοσμός του νησιού, χτισμένος το 1.200 από τους Ενετούς, ακολουθεί τον μεσαιωνικό οχυρωματικό σχεδιασμό με δαιδαλώδη σοκάκια, καμάρες, στεγασμένα περάσματα και αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στην Άνω Σύρα κατοικεί εδώ και αιώνες η καθολική κοινότητα του νησιού. Ο οικισμός, αναπτύσσεται γύρω από τον λόφο του Σαν Τζώρτζη – της μητρόπολης των Καθολικών-, το ωραιότερο μπαλκόνι με θέα στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Βαπόρια
Χτισμένη πάνω στη θάλασσα, η διάσημη συνοικία των εφοπλιστών του νησιού ξεχωρίζει για την επιβλητική σκηνογραφία από νεοκλασικά μέγαρα με υπέροχες βεράντες, τους φοίνικες και την αριστοκρατική της αύρα. Στο κέντρο της δεσπόζει ο γαλάζιος τρούλος και οι δίδυμοι πύργοι του μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου (1870), ένα μοναδικό μνημείο γεμάτο θησαυρούς τέχνης και εξαιρετική ακουστική.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Π. Σαμπό και εμπνευσμένο από τη Σκάλα του Μιλάνου, το πρώτο θέατρο όπερας στην Ελλάδα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με μεγάλη ιστορία. Το θέατρο έκανε πρεμιέρα το 1864 με την όπερα “Ριγκολέτο” του Βέρντι και έχει φιλοξενήσει διαχρονικά μερικές από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού λυρικού θεάτρου.

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
Αυτό το μικρό μουσείο που στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό σπίτι στην Άνω Σύρα, προσφέρει μια ξεχωριστή ματιά στη ζωή και το έργο του «Δασκάλου» του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, μέσα από προσωπικά του αντικείμενα και σπάνια χειρόγραφα.

Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία)
Αν επιλέξετε ένα από τα δρομολόγια για Σύρο, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το παραθαλάσσιο θέρετρο της συριανής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα με τις υπέροχες νεοκλασικές επαύλεις και τους μεγάλους κήπους, εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα τους επισκέπτες. Η περιοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ποσειδωνία και μετονομάστηκε σε Ντελαγκράτσια στις αρχές του 19ου αιώνα από το καθολικό ξωκλήσι Madonna della Grazia (1631) του οικισμού.

Δημαρχείο Ερμούπολης
Από τα ομορφότερα δημόσια κτίρια της Νεότερης Ελλάδας και αρχιτεκτονικό σύμβολο της Σύρου, το μεγαλοπρεπές δημαρχείο του νησιού που σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό Ερνστ Τσίλερ (ολοκληρώθηκε το 1898), δεσπόζει στην κεντρική πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης. Εδώ φιλοξενείται και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Στεγασμένο σε τέσσερα αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το μοναδικό αυτό μουσείο προσφέρει ένα συναρπαστικό βιωματικό ταξίδι στη μεγάλη βιομηχανική κληρονομιά του νησιού.

Ο αρχαιολογικός χώρος Χαλανδριανής – Καστρίου
Η ανακάλυψη ενός προϊστορικού νεκροταφείου με 600 υπόσκαφους τάφους στη θέση Καστρί και τα ανεκτίμητης αξίας κτερίσματα που βρέθηκαν εκεί, έφεραν στο φως έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς της πρωτοκυκλαδικής περιόδου στο Αιγαίο. Ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος ενώνεται με μονοπάτι με την προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής (3η χιλιετία π.Χ.), σε μια ορεινή διαδρομή με θέα που κόβει την ανάσα!

Άγιος Στέφανος
Ένα μικροσκοπικό καθολικό παρεκκλήσι χτισμένο σε μια σπηλιά πάνω από τη θάλασσα στην περιοχή του Γαλησσά, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την απλότητα της κατασκευής του (δεν διαθέτει οροφή και πάτωμα, μόνο πλευρικούς τοίχους) και τη μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Γευστικές εμπειρίες
Η πιο διάσημη γεύση του νησιού είναι το συριανό λουκούμι. Το παραδοσιακό γλύκισμα με τη μικρασιατική προέλευση, παρασκευάζεται στο νησί από τον 19ο αιώνα και οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στο υφάλμυρο νερό που χρησιμοποιούν στη συνταγή οι ντόπιοι ζαχαροπλάστες. Κυκλοφορεί σε διάφορα αρώματα και μαζί με την περίφημη συριανή χαλβαδόπιτα είναι οι διαχρονικοί πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας.

Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό τυρί Σαν Μιχάλη, τη συριανή λούζα και τα λουκάνικα με μάραθο.

Η τοπική κουζίνα είναι γεμάτη εκπλήξεις και περιλαμβάνει εκλεκτές σπεσιαλιτέ όπως τηγανητή αθερίνα με κρεμμύδια ή με αβγά, τηγανητές λιαστές ντομάτες με κουρκούτι, χταποδοκεφτέδες, αετόπιτα (με ψάρι και λαχανικά), χοιρινό με κυδώνια ή με λάχανο, μαϊντανοσαλάτα, αμπελοκορφάδες γιαχνί και άλλες.

Η Σύρος παράγει επίσης εκλεκτές ποικιλίες σύκου. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε παστελαριές (γλυκό από αποξηραμένα σύκα, σουσάμι, κανέλα και αμύγδαλο) μαζί με ένα σφηνάκι ντόπιου τσίπουρου.

Γευτείτε εξαίσια τοπική κουζίνα που θα ενθουσιάσει τους ουρανίσκους σας, επιλέγοντας ένα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σύρο.

Πηγή: idrones.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αυθεντικά, γεµάτα φως και χρώµα, τα χωριά της Τήνου ειδικά θα σας µυήσουν στις… αληθινές Κυκλάδες!

Μεγάλη η χάρη της, αλλά η Τήνος δεν είναι μόνο η Μεγαλόχαρη. Έχει ένα σωρό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *