Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι κάτοικοι στην Εύβοια είναι δεδομένο πως θα αλλάξουν χρόνο με σεισμικές δονήσεις

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Οι κάτοικοι στην Εύβοια είναι δεδομένο πως θα αλλάξουν χρόνο με σεισμικές δονήσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν πρόκειται να ηρεμήσουν αύριο ή μεθαύριο. Να μην υπάρχει αυτή η ψευδαίσθηση. Οι δονήσεις αυτές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή», λέει στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικής της Λιθόσφαιρας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Παράλληλα επισημαίνει πως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, την οποίας αποτελεί μέλος συνεκλήθη και έδωσε της εισηγήσεις της στην Πολιτεία.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρήγμα στην περιοχή των Ψαχνών που έδωσε τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης, ο γνωστός επιστήμονας είναι σαφής: «Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σεισμό σε κάποια περιοχή, διότι οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ένα γνωστό ρήγμα, το ρήγμα των Ψαχνών όπου έχει δώσει σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν. Τα ρήγματα αυτά έχουν εμφανή γεωλογικά στοιχεία ότι έχουνε δράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Το ρήγμα λοιπόν εκεί είναι γνωστό. Είχε δώσει σεισμό το 2003 ο οποίος είχε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία με δονήσεις της τάξεως 4- 4,5 Ρίχτερ».

Σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη περιοχή παρακολουθούνταν από σεισμογράφους τονίζει: «Δεν υπήρχε κάποια ειδική εστιασμένη ή στοχευμένη παρακολούθηση με σεισμογράφους στην περιοχή».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ»

«Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως έως 6 Ρίχτερ. Ένας σεισμός της τάξεως των 4,9 Ρίχτερ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό μιας περιοχής, διότι είναι μικρός σεισμός. Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλειστεί ένας μεγαλύτερος σεισμός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο σεισμογράφος στο χωριό Μαρκάτες στην Εύβοια όπως κατέγραψε τον σεισμό
Ο σεισμογράφος στο χωριό Μαρκάτες στην Εύβοια όπως κατέγραψε τον σεισμό

Σχετικά με τους μετασεισμούς

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν οι μετασεισμοί είναι κάτι το φυσιολογικό. Είναι όμως αναμενόμενο. Η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει αρκετές ημέρες και εβδομάδες. Δείτε τι γίνεται με την περιοχή στα Νέα Στύρα. Περιμένουμε με βεβαιότητα μετασεισμούς των 4 και 4,5 Ρίχτερ. Εάν δεν συμβούνε τέτοιοι μετασεισμοί θα είναι μεγάλη έκπληξη», λέει μεταξύ άλλων.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία – ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Στο ΔΑΚ η Λαμία απέναντι στον ΠΑΟΚ Στο ΔΑΚ Λαμίας “Αθανάσιος  Διάκος” την Πέμπτη 9/2/2023 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *