Σάββατο , 10 Ιουνίου 2023

Εκατό δώδεκα πτηνά, τέσσερις  σκαντζόχοιρους, κουνάβι ακόμα και ένα οικόσιτο κουνέλι κλήθηκε να φροντίσει, το 2022, το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Πανίδας της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων

Αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής:

«Στην ετήσια αποτίμηση του έργου του τμήματος, αναφέρονται αναλυτικά τα είδη των πουλιών που κλήθηκε να βοηθήσει: Νεοσσοί που έπεσαν από φωλιές, πτηνά που ήταν τραυματισμένα ή και δηλητηριασμένα, πουλιά και θηλαστικά που ήταν αδύναμα και ανήμπορα να ανταπεξέλθουν και ένα σορό άλλες περιπτώσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ταΐστηκαν, ενυδατώθηκαν, ενδυναμώθηκαν και όσα ήταν ικανά να ανταπεξέλθουν στην φύση απελευθερώθηκαν, τα υπόλοιπα που απαιτούνταν περαιτέρω εξειδικευμένη νοσηλεία εστάλησαν στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον αυξημένο αριθμό των αρπακτικών πουλιών που καλείται να συνδράμει το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Πανίδας κάθε χρόνο, αποτέλεσμα και της σημαντικής πληθυσμιακής αύξησης που έχουν αυτά και κυρίως εκείνα που τρέφονται με τα αδέσποτα περιστέρια και δεκοχτούρες που και αυτά αυξάνονται συνεχώς προσφέροντας άφθονη τροφή.

Πολλά από αυτά τα αρπακτικά (ξεφτέρια, διπλοσάϊνα, πετρίτες, γερακίνες κτλ) τραυματίζονται κατά την διάρκεια του κυνηγιού και ο Δήμος μας υπό τον προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης άγριας πανίδας κ. Γιώργο Χριστοδούλου και την σημαντική συνδρομή του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας Σ.Ε.Ι. και των ειδικών επιστημών που διαθέτει, μεριμνούν ώστε μέσα από ειδική διαχείριση ( πρώτες βοήθειες, αποκατάσταση, ενδυνάμωση, εκγύμναση ) να απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σημειώνεται δε ότι φέτος ο ήπιος χειμώνας δεν βοήθησε μόνο τους ανθρώπους να κάνουν οικονομία στην θέρμανση αλλά βοήθησε και τα πλάσματα της φύσης να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα και με λιγότερες απώλειες.

Οι περιπτώσεις όπου επιμεληθήκαμε αναλυτικά ήταν :

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΔΟΣ

(κοινή ονομασία)

ΕΙΔΟΣ

(επιστημονική ονομασία)

3 ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ Erithacus rubecula
2 ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ Phoenicurus ochruros
3 ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ Galerida cristata
2 ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ Ardea cinerea
1 ΚΡΥΠΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ Ardeola ralloides
3 ΠΕΛΑΡΓΟΣ Ciconia ciconia
9 ΠΟΝΤΙΚΟΒΑΡΒΑΚΙΝΑ Buteo buteo
1 ΑΕΤΟΒΑΡΒΑΚΙΝΑ Buteo rufinus
8 ΞΕΦΤΕΡΙ Accipiter nisus
1 ΣΑΪΝΙ Accipiter brevipes
2 ΔΙΠΛΟΣΑΪΝΟ Accipiter gentilis
21 ΒΡΑΧΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ Falco tinnunculus
7 ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ Falco naumanni
2 ΠΕΤΡΙΤΗΣ Falco peregrines
1 ΜΑΥΡΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ Falco vespertinus
1 ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΣ Larus argentatus
5 ΓΚΙΩΝΗΣ Otus scops
7 ΝΑΝΟΜΠΟΥΦΟΣ Asio otus
2 ΜΠΟΥΦΟΣ Bubo Bubo
1 ΠΕΠΛΟΓΛΑΥΚΑ (ΤΥΤΩ) Tyto alba
6 ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Athene noctua
2 ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ Upupa epops
2 ΣΤΑΧΤΑΡΑ Apus apus
3 ΚΑΡΑΚΑΞΑ Pica pica
3 ΧΑΒΑΡΟΝΙ Corvus frugilegus
5 ΔΕΚΟΧΤΟΥΡΑ Streptopelia decaocto
8 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Columba livia
1 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

 

Σύνολο 112 πτηνά ενώ είχαμε περιστατικά με ένα κουνάβι, τέσσερις σκαντζόχοιρους, δύο χελώνες και ένα οικόσιτο κουνέλι που μας το έφεραν μαζί με το κλουβί του !

 Ημερολογιακά η κατανομή των περιστατικών για τα τραυματισμένα ( κυρίως από πρόσκρουση ή ηλεκτροπληξία ) είναι διανεμημένα σε όλο τον χρόνο ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουμε αυξημένα περιστατικά με νεοσσούς όπως είναι φυσικό, ενώ τον χειμώνα παρατηρούνται  αυξημένα περιστατικά με αδύναμα και ταλαιπωρημένα πουλιά λόγω του ψύχους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

www.larissanet.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καινούργιο Φθιώτιδας: Έναρξη της θερινής κατασκηνωτικής περιόδου

Πρόσκληση εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών για το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *