Δευτέρα , 29 Μαΐου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ένα μοναδικό στρατιωτικό μουσείο μέσα στην 1η Στρατιά Λάρισας (φωτ.)

Μέσα στην Α’ Στρατιά βρίσκεται ένα στρατιωτικό μουσείο, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Στρατιωτικό Μουσείο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατού και η αρχική ιδέα για την ίδρυση του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν μετά την κατάργηση της χρησιμοποιήσεως των μονόπλων (άλογα και ημίονοι) από τον Στρατό , αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί μουσείο της Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με σκοπό να διαφυλαχθεί μέρος της ιστορικής παράδοσης του Στρατού και να εκτίθεται μουσειακά ο εξοπλισμός και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα από το Κτηνιατρικό Σώμα στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείου Στρατού, ως πλέον κατάλληλη Μονάδα που είχε τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και την απαραίτητη συμμετοχή στην ιστορία του Κτηνιατρικού στο Στρατό, επιλέχθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως-Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στη Λάρισα. Σταδιακά έγιναν πρώτα οι αντικαταστάσεις των κεραμοσκεπών σε δύο κτίρια, που προορίζονταν ως μουσειακοί χώροι, ενώ στην Μονάδα συγκεντρωνόταν κτηνιατρικό υλικό που αποσυρόταν από άλλες Μονάδες σε όλη τη χώρα.

Η τελική απόφαση για τη δημιουργία του Μουσείου στο ΚΕΝΟΚ Λάρισας ελήφθη από το ΓΕΣ τον Ιούνιο του 1998 και παράλληλα εγκρίθηκαν τα σχέδια και χρηματοδοτήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες για την αξιοποίηση των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων. Τον Αύγουστο του 1999 άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων και από το 2005 οι εκθεσιακοί χώροι ήταν έτοιμοι.

1. Από το πεταλουργείο-πεταλωτήριο, το οποίο είναι μοναδικό δείγμα κτίσματος για αυτή την χρήση και διαθέτει πέντε (5) σταθερά καμίνια, αμόνια κ.λπ., εμβαδού 250τ.μ. περίπου και
2. Από ένα τμήμα παλαιού στάβλου μονόπλων με μία συνεχόμενη αίθουσα εκθεμάτων, εμβαδού 350τ.μ. Ο στάβλος έχει όλες τις κατασκευές και τα απαραίτητα μέσα ενσταβλίσεως, όπως χρησιμοποιούνταν παλιά.

Τα εκθέματα που υπάρχουν συγκεντρωμένα στην Μονάδα είναι περίπου 3000 είδη, και όλα έχουν σχέση με την περιποίηση, χρησιμοποίηση και κτηνιατρική περίθαλψη των μονόπλων. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εκθεμάτων όπως:

1. Εργαλεία πεταλουργείου
2. Εργαλεία πεταλωτή
3. Διάφορα είδη πετάλων
4. Συλλογές εργαλείων σαγματοποιού
5. Υλικά σαγής και δερματοκομίας μονόπλων
6. Υλικά ενσταβλίσεως και συγκρατήσεως
7. Χειρουργικά εργαλεία νοσοκομείου κτηνών
8. Παλιό φαρμακοεπιδεσμικό υλικό
9. Εργαλεία κτηνιατρικής οδοντιατρικής
10. Διάφορα είδη νομής κτηνών και στρωμνής στάβλου
11. Διάφορα υλικά κτηνιατρικής κλινικής
12. Έντυπο υλικό, βιβλία και φωτογραφικό υλικό
13. Παλιό εργαστηριακό υλικό ελέγχου τροφίμων.

Ο φακός της larissanet.gr βρέθηκε στο Μουσείο και κατέγραψε τα πραγματικά ιδιαίτερα εκθέματα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Φωτογραφίες: Θανάσης Καλιακούδας/larissanet

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επίθεση κουκουλοφόρων στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου

Η επίθεση έγινε λίγο πριν τις 21:00, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *