Παρασκευή , 9 Ιουνίου 2023

Ίος. Ασυμβίβαστη, εκλεπτυσμένα ατίθαση, εξαιρετικά elegant αλλά καθόλου snob…

Ίος. Ασυμβίβαστη, εκλεπτυσμένα ατίθαση, εξαιρετικά elegant αλλά καθόλου snob… Aν μπορούσαμε να αποτυπώσουμε με λίγα λόγια τον χαρακτήρα αυτού του νησιού, θα περιοριζόμασταν στα παραπάνω.

Όλο και πιο συχνά τελευταία βλέπουμε διάφορες γωνιές της Ελλάδας να πρωταγωνιστούν σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Τίτλοι όλο νόημα μας καλούν να επισκεφθούμε κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Σχεδόν πάντα μέσα σε αυτούς θα φιγουράρει κάποιο ελληνικό νησί ή επιλεγμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας, ξεχωριστά για το κάλλος, τη γαστρονομία ή την ιστορία τους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη βρετανική έκδοση του National Geographic, όπου φιλοξενείται λίστα καλοκαιρινών προτάσεων, αλλά και τα 25 ελληνικά νησιά που ξεχωρίζει το κορυφαίο παγκοσμίως μέσο για τη φύση και το περιβάλλον. Στη λίστα του National Geographic συμπεριλαμβάνεται μια ιδιαίτερη περίπτωση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στο Κυκλαδίτικο νησί της Ίου: το ξενοδοχειακό συγκρότημα Calilo, και μια στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας που πραγματοποιείται με διακηρυγμένο στόχο την ανάδειξη του νησιού σε κορυφαίο, ποιοτικό και βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό, με διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Γιατί η Ίος αποτελεί έμπνευση αλλαγής
Η Ίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μία τεράστια στροφή στο τουριστικό προφίλ της, προσελκύοντας ένα πιο ευρύ κοινό με οικολογικές ευαισθησίες, λάτρεις της φύσης, με επίγνωση της σημασίας των όρων αειφορίας. Οι στοχευμένες επενδύσεις με γνώμονα την ανάδειξη του νησιού, οι στρατηγικές συνεργασίες με όραμα και τεχνογνωσία, αλλά και οι εμπνευσμένες δράσεις για την προστασία του φυσικού τοπίου, παράλληλα με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για μοναδικές εμπειρίες για τους ταξιδιώτες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας του Ομίλου Calilo στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι στη μάχη μεταξύ ανθρώπου και φύσης δεν υπάρχει νικητής, παρά μόνο χαμένοι. Εφαρμόζουν, έτσι, ένα μοντέλο πρότυπης τουριστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της υγιούς συνύπαρξης με τη φύση, ώστε να διατηρείται το τοπίο αναλλοίωτο σε βάθος χρόνου.

 

Με στόχο την αναβάθμιση της Ίου, το Calilo φαίνεται ότι γίνεται πόλος έλξης τουρισμού από όλο τον κόσμο και εντυπωσιάζει. Παρέχει υψηλά πρότυπα υπηρεσιών με hi-end service. Από οικιστικής απόψεως, χαρακτηρίζεται από χαμηλής έντασης δόμησης, με στόχο της επένδυσης να μην οικοδομηθεί πάνω από 1% της συνολικής ιδιοκτησίας του Ομίλου στο νησί, ενώ πάνω από 80% των εκτάσεων αποτελούν Περιοχές Προστασίας, όπου θα διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο και επιτρέπονται μόνο παρεμβάσεις με έργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας έτσι υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία.

Calilo Resort – Δημιουργώντας για το μέλλον
O Όμιλος Calilo έχει θέσει ως στόχο να αφήσει το αποτύπωμά του ως ένα σύγχρονο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα, υποστηρίζοντας τον αειφόρο τουρισμό. Υιοθετεί διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του, ενώ παράλληλα ενεργεί με γνώμονα το θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, έχοντας αποδώσει έως σήμερα €1,5 εκατ. για δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας.

Στον Όμιλο Calilo έχει γίνει αντιληπτό ότι ειδικά για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, η περιβαλλοντική τους αναβάθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους κινδύνους που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως λειψυδρία, πυρκαγιές κλπ. Μεταξύ άλλων, υλοποιεί ένα σημαντικό έργο δενδροφύτευσης με πάνω από 68.000 δέντρα και θάμνους στην Ίο έως τώρα, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμα 20.000 για τη φετινή χρονιά. Επίσης, έχει προχωρήσει και σε μία σειρά άλλων δράσεων με eco-friendly πρωτοβουλίες, όπως η κατασκευή δεξαμενών συλλογής βρόχινου νερού και δράσεις κυκλικής οικονομίας με στόχο τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος και την αφύπνιση κατοίκων και επισκεπτών. Παράλληλα, συνέχεια των παραπάνω αποτελεί η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων και το σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων του Ομίλου, η δημιουργία συστήματος παροχής αλμυρού νερού στις κολυμβητικές δεξαμενές, η απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων λειτουργίας, η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου, αλλά και ο σχεδιασμός προγράμματος μείωσης της πλαστικής ρύπανσης στην Ίο.

 

Τα μέλη της οικογένειας Μιχαλόπουλου, ως βασικός πυλώνας του Ομίλου Calilo, αποτελούν μία δυναμική ομάδα που προχωρά με γνώμονα τις αξίες, την αειφορία και την υιοθέτηση θετικών προτύπων για τον ελληνικό τουρισμό. Η επενδυτική τους δραστηριότητα στην Ίο, εφαρμόζει ως αδιαπραγμάτευτες αρχές της το σεβασμό και τη στήριξη στην τοπική κοινωνία, όπως και την προστασία και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του νησιού. Το resort που σήμερα επιλέγεται από διεθνή μέσα κύρους, όπως το National Geographic, αποτελεί στολίδι περηφάνειας για τον τόπο, αλλά και λαμπρό παράδειγμα της αγάπης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σε Μάκρη, Γραμμένη και Καστρί ο Γιάννης Οικονόμου

  Το πρόγραμμα του Υποψηφίου Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, για αύριο, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *