Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Αγιάσος, το χρωματιστό χωριό της Λέσβου

Το χρωματιστό χωριό της Λέσβου, η Αγιάσος, είναι από τους προορισμούς που μαγεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ένα μέρος γεμάτο χρωματιστές, γραφικές εικόνες και αρώματα που μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του μυαλού.

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 460 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, είναι ένα μέρος που μέχρι σήμερα διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, που την κάνουν και τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Η Αγιάσος, λοιπόν, συναντάται σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, στην ενδοχώρα του νησιού, και αποτελεί πραγματική έκπληξη για τους επισκέπτες της.

Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, η Αγιάσος ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πολύχρωμα σπίτια και τα λιθόστρωτα γραφικά καλντερίμια που ενδείκνυνται για βόλτες που μεταφέρουν στο παρελθόν.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού
Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού ο ναός της Παναγίας, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες της Λέσβου. Διαθέτει σπάνια κειμήλια καθώς και την βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την χαρακτηριστική επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών», που σύμφωνα με την παράδοση, έφερε από την Ιερουσαλήμ ο μοναχός Αγάθωνας. Από την παραφθορά της επιγραφής που έφερε η εικόνα προέκυψε και η ονομασία Αγιάσος.

Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην Αγιάσο και το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με μια μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων από την τοπική βιοτεχνία, οικοτεχνία και λαϊκή τέχνη.

Φυσικό στολίδι της περιοχής αποτελεί ο ορεινός όγκος του Ολύμπου, ένας από τους σημαντικότερους προστατευόμενους δασικούς πλούτους του νησιού, ο οποίος, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή προσφέρεται για αξέχαστες πεζοπορικές διαδρομές μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές τοποθεσίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γραφική κωμόπολη κατά τον 19ο αιώνα αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο της Λέσβου, καθώς είχε ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη βιοτεχνική δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα στην Αγιάσο διατηρούνται ανεπτυγμένες και με μεγάλη παράδοση η μουσική, το θέατρο και η αγγειοπλαστική.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μαλεσίνα: Εγκαίνια του Βιολογικού Καθαρισμού μετά την αναβάθμιση

  Πρόσκληση από τον Δήμο Λοκρών Στην εγκατάσταση Βιολογικών Λυμάτων Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *