Τετάρτη , 29 Νοεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μπορεί να χρησιμοποιείτε λάθος το οδοντικό νήμα

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts (TUSDM) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έμαθαν και χρησιμοποιούσαν την κατάλληλη τεχνική του οδοντικού νήματος εμφάνισαν λιγότερους δείκτες πιθανής σοβαρής ασθένειας από εκείνους που δεν το έκαναν.

«Το οδοντικό νήμα είναι πέρα από το να βάζεις ένα κομμάτι νήμα ανάμεσα στα δόντια σου για να βγάλεις ένα κομμάτι τροφής», λέει ο περιοδοντολόγος David Basali, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.

Εδώ είναι η τεχνική που προτείνουν οι οδοντίατροι:

Το νήμα που παραμένει ανάμεσα στα δάχτυλα των δύο χεριών πρέπει να έχει μήκος μέχρι 15 εκατοστά.
Ξεκινήστε από το ένα άκρο είτε του επάνω είτε του κάτω σετ δοντιών και εφαρμόστε το νήμα στην καμπύλη επιφάνειας του δοντιού, σαν να λυγίζετε ένα “C” γύρω από το δόντι.
Μετακινήστε το νήμα με μια σύντομη κίνηση εμπρός-πίσω, καθώς και προς τα πάνω και προς τα κάτω, σαν να στεγνώνετε την πλάτη σας με μια πετσέτα.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Hygiene, προκλήθηκε από ένα εντυπωσιακό άρθρο του 2016 από το Associated Press που εστίαζε στην έλλειψη στοιχείων που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του οδοντικού νήματος.

«Στον απόηχο αυτής της αναφοράς του 2016, έγιναν μελέτες που έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πραγματικά δεν χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα με σωστά», λέει ο Basali. Και προηγούμενες μελέτες με οδοντικό νήμα δεν έλαβαν υπόψη την τεχνική. Με τους ανθρώπους να σέρνουν το νήμα στο στόμα τους με όποιον τρόπο, δεν είναι περίεργο που οι σημερινοί ερευνητές θεώρησαν ότι τα δεδομένα ήταν αναξιόπιστα.

Οι ερευνητές του Tufts εξέτασε έναν δείκτη πιθανής ασθένειας: την αιμορραγία των ούλων. Εξέτασαν 36 άτομα με ουλίτιδα, το πιο πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων. Περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν κάποιο βαθμό ουλίτιδας, ένα σύμπτωμα είναι τα ούλα που αιμορραγούν κατά την εξέταση ή κατά το βούρτσισμα. Οι μισοί από τους ασθενείς εκπαιδεύτηκαν στο νήμα χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «προσαρμοσμένη τεχνική οριζόντιας κατακόρυφης χρήσης νήματος» και τους ζητήθηκε να τεκμηριώσουν την καθημερινή χρήση νήματος. Οι άλλοι αφέθηκαν στα συνήθη στυλ και τις συνήθειές τους στο νήμα.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που έλαβε οδηγίες για την τεχνική του οδοντικού νήματος και ακολούθησε ένα καθημερινό σχήμα είχε 70% μείωση στην αιμορραγία των ούλων, σε σύγκριση με 30% για την ομάδα ελέγχου.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ένα άτομο που χρησιμοποιεί νήμα με μια συγκεκριμένη τεχνική θα έχει λιγότερη μόλυνση των ούλων», λέει ο Paul Levi, συγγραφέας της μελέτης που έχει διδάξει περιοδοντολογία στο TUSDM για 20 χρόνια.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η ΕΥΔΑΠ μας κλέβει το νερό – Κλέβει και τις περιουσίες των πολιτών – Είναι άμεση ανάγκη να παραβρεθούμε στη σύσκεψη, την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου

Το θέμα της αντιμετώπισης των αξιώσεων της ΕΥΔΑΠ (Παγίων) είναι θέμα πολύ σοβαρό για το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *