Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» στην πλατεία της Νίκαιας την Κυριακή της Αποκριάς

Τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» του Αλέξανδρου Ζώρα θα εμφανιστούν, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς, στην πλατεία της Νίκαιας την Κυριακή της Αποκριάς στις 19:30.

Τα «Χάλκινα της Γουμένισσας», ξακουστά για τους οργανοπαίκτες με τα πνευστά και τα κρουστά, τοποθετούνται στις αρχές του 20ου αιώνα και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τα Βαλκάνια. Ο εκρηκτικός και «χάλκινος ήχος», το βαλκανικό αποτύπωμα στη μουσική τους, ο γρήγορος ρυθμός και η δεξιοτεχνία τους έχουν κάνει τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» φημισμένα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η μουσική δεξιοτεχνία στη Γουμένισσα περνάει από γενιά σε γενιά. Σταδιακά δημιουργήθηκε η παράδοση η οποία θέλει την ευρύτερη περιοχή να αποτελεί φυτώριο λαμπρών αυτοδίδακτων μουσικών. Παρ’ ότι σήμερα οι νέοι οργανοπαίκτες είναι πιο μορφωμένοι, μαθαίνουν δηλαδή να παίζουν μουσική με νότες, αυτό το είδος μουσικής, όταν κάποιος το «παίζει με το αυτί», όπως εκτιμούν οι μουσικολόγοι, εκφράζει καλύτερα το ηχόχρωμα της περιοχής.

Σ’ ότι αφορά την παράδοση με τα χάλκινα στη Γουμένισσα, σύμφωνα με μια εκδοχή, οι Γάλλοι σύμμαχοι που είχαν παρουσία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έφυγαν από την περιοχή έθαψαν τα χάλκινα όργανά τους σ’ ένα χωράφι. Λίγα χρόνια αργότερα, τα ανακάλυψαν τυχαία κάποιοι γεωργοί, και γύρω στο 1920, άρχισαν να τα χρησιμοποιούν.

Το πρόγραμμα του Αποκριάτικου τριημέρου είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 16 Μαρτίου, 11:30. Αποκριάτικο παιδικό πάρτι με ψυχαγωγητές, face painting, κατασκευές και μουσική.

Κυριακή 17 Μαρτίου 18:30. Γαϊτανάκι, καμήλα, άναμμα φωτιάς, τσικνίσματα και άφθονο κρασί. Στις 19:30 τα «Χάλκινα της Γουμένισσας»,

Δευτέρα 18 Μαρτίου 11:30. Αποκριάτικη μουσική, σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή φακή και ντόπιο κρασί.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας: Παρουσίαση του παραμυθιού «Οι Κύριοι και οι Κυρίες αριθμοί»

Η πρόσκληση για  την εκδήλωση  από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας Τη Μεγάλη Τρίτη, 30 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *