Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι είναι ο προστάτης;

Γράφει ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης

Είναι γεγονός πως η πλειονότητα του ανδρικού πληθυσμού αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με τον προστάτη. Πολλά είναι τα χειρουργεία που σχετίζονται με τον προστάτη και ακόμα περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει μια παθολογική κατάσταση στην εν λόγω περιοχή και αυτό γιατί το μυαλό τους πηγαίνει απευθείας στην κακοήθεια.

Όμως, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι ο μόνος που δημιουργεί ανάλογα συμπτώματα. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί και αυτή με τη σειρά της μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και του καρκίνου του προστάτη είναι κρίσιμη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συγγενείς ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ενώ αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν τον προστάτη και ενδέχεται να μοιράζονται κάποια συμπτώματα, έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά, αιτίες και θεραπείες. Ποιες είναι λοιπόν οι ομοιότητες, ποιες οι διαφορές τους και πώς μπορούμε να τις διακρίνουμε;

Τι είναι ο προστάτης;
Πριν εξετάσουμε τις διαφορές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εν συντομία την ανατομία τι είναι ο προστάτης. Με τον όρο προστάτη αναφερόμαστε σε έναν αδένα σε σχήμα καρυδιού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την κύστη και μπροστά από το ορθό στους άνδρες. Η βασική του λειτουργία είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού, που τρέφει και μεταφέρει τα σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση.

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί μια συχνή παθολογική κατάσταση στους άνδρες, οι οποίοι είναι μεγάλοι σε ηλικία. Η εν λόγω πάθηση λαμβάνει χώρα όταν ο προστάτης μεγαλώνει περισσότερο από το φυσιολογικό, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο την ουρήθρα και προκαλώντας διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη θεωρείται μια μη καρκινική κατάσταση και δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνοουρία ή επείγουσα ανάγκη ούρησης (επιτακτικότητα)
Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
Αδύναμη ροή ούρων
Ανεπαρκή κένωση της κύστης
Νυκτουρία (επιθυμία για ούρηση που αφυπνίζει τον ασθενή μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου)
Η θεραπεία για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη εξαρτάται από το βαθμό των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική θεραπεία, ελάχιστα επεμβατικά μέτρα ή και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή τη μείωση του μεγέθους του προστάτη.

Καρκίνος του Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του δέρματος μεταξύ των ανδρών. Αντίθετα με την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη, στον καρκίνο του προστάτη, η διόγκωση του αδένα οφείλεται στην ανεξέλεγκτη αύξηση των καρκινικών κυττάρων εντός του προστάτη. Ενώ η ακριβής αιτία του καρκίνου του προστάτη είναι άγνωστη, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην ούρηση
Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
Στυτική δυσλειτουργία
Επώδυνη εκσπερμάτωση
Πόνο στα οστά, ειδικά στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο ή τα πλευρά (σε προχωρημένα στάδια)
Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του προστάτη δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα, παρά μόνο σε προχωρημένες καταστάσεις, οπότε η πρόληψη με την ετήσια επίσκεψη στον ουρολόγο είναι απαραίτητη.

Ο εντοπισμός του καρκίνου του προστάτη, συνήθως πραγματοποιείται μέσω συνδυασμού κλινικής εξέτασης, απεικονιστικών εξετάσεων και αιματολογικών εξετάσεων για το αντιγόνο του προστάτη (PSA). Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της νόσου σε πρώιμο στάδιο όπου η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση (ρομποτική χειρουργική), την εστιακή θεραπεία (Focal One), την ακτινοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία ή μια συνδυασμένη προσέγγιση.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;
Ενώ η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη και ο Καρκίνος του Προστάτη μπορεί να μοιράζονται μερικά παρόμοια συμπτώματα, φυσικά και έχουν αρκετές διαφορές, καθότι πρόκειται για τελείως διαφορετικές παθήσεις.

Φύση της Ανάπτυξης: Η ΚΥΠ περιλαμβάνει τη μη καρκινική αύξηση του προστάτη, ενώ ο καρκίνος του προστάτη περιλαμβάνει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων εντός του προστάτη.
Κίνδυνος Καρκίνου: Η ύπαρξη ΚΥΠ δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Προσέγγιση Θεραπείας: Η θεραπεία για την ΚΥΠ επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή επεμβατικές διαδικασίες για τη μείωση του μεγέθους του προστάτη, ενώ η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη στοχεύει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, θεραπεία με ορμόνες ή άλλες θεραπείες.
Προγνώσεις: Ο καρκίνος του προστάτη έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη και μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία σε σύγκριση με την ΚΥΠ.
Συνοψίζοντας, ενώ η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) και ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζουν το μέγεθος του αδένα και μπορεί να παρουσιάσουν παρόμοια συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα, αποτελούν δύο διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες οφείλονται σε διαφορετικά αίτια.

Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι ουσιώδης για την ακριβή διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε συμπτώματα ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία του προστάτη σας, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο για αξιολόγηση και προσωπική φροντίδα.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ΚΕΠ Λαμίας και Υπάτης

  Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ΚΕΠ Λαμίας (οδός Λεωνίδου) και Υπάτης τη Δευτέρα 17 Ιουνίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *