Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τρία έργα «μεταμορφώνουν» τον Βόλο

Η «MKS Architecture & Design Studio» με επικεφαλής τις αρχιτέκτονες Μαρία Κοντογιάννη και Σωτηρία Σαρρή έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου «μεταμορφώνοντας» κυριολεκτικά με τις ιδέες, τη σύλληψή τους, τα σχέδια και τις κατασκευές τους τον Βόλο. Πολυκατοικίες, διαμερίσματα, επαγγελματικοί χώροι «γεννιούνται» μέσα από τη δημιουργικότητα της ομάδας «MKS Studio» και πραγματικά εντυπωσιάζουν. Οι κ.κ. Κοντογιάννη και Σαρρή παρουσιάζουν στο «Home Deco» τρία από τα πιο χαρακτηριστικά έργα τους και μας ανοίγουν την πόρτα στη δημιουργική οπτική τους.

ΤΕΤΡΑΩΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΥΛΩΤΗ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΡΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, Δ. ΒΟΛΟΥ

Το Μεταξουργείο  Ετμεκτζόγλου ιδρύθηκε το 1924, από τους αδερφούς Γεώργιο και Αθανάσιο Ετμεκτζόγλου, με την αρχική επωνυμία « Υιοί Α. Ετμεκτζόγλου». Λειτούργησε μέχρι το έτος 1961, είναι το πρώτο εργοστάσιο που εγκαταστάθηκε στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή του τόπου, την οικονομία και τη βιομηχανία της προπολεμικής κυρίως περιόδου.

 

Στο οικόπεδο προϋπήρχε το Παντοπωλείο Αποστόλου Σουσλίδη, ένα ισόγειο, πέτρινο, μη χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίσμα, με ιστορική και κοινωνική σημασία για τους κατοίκους της περιοχής. Η νέα οικοδομή, ως όμορη με το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του Μεταξουργείου Ετμεκτζόγλου (ΦΕΚ 1058/Δ/1-12-1995), όφειλε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις αρμονικής συνύπαρξης με το παραπάνω κτίριο και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του. Στο νέο κτίριο θελήσαμε να αναδημιουργήσουμε χαρακτηριστικά στοιχεία μνήμης του παλαιού κατεδαφισμένου Παντοπωλείου. Για το λόγο αυτό, το νέο κατάστημα καταλαμβάνει την ίδια θέση και χώρο με το παλαιό Παντοπωλείο στο ισόγειο, αυξάνοντας την ωφέλιμη επιφάνειά του με την προσθήκη παταριού, ενώ οι αναλογίες των παλαιών ανοιγμάτων διατηρούνται στη νέα πρόσοψη με διαδοχική επανάληψη και το στέγαστρο προβάλλει περιμετρικά σε μια νέα, μοντέρνα εκδοχή.

Το κτίριο, στο τμήμα επί της οδού Αναπαύσεως έχει σχεδιαστεί σε δύο ζώνες: η κατώτερη αντιστοιχεί στην εμπορική χρήση (ισόγειο-πατάρι) και η ανώτερη στη χρήση της κατοικίας (Β΄- Γ΄όροφος). Στο ισόγειο, εκτός από το κατάστημα υπάρχει ο χώρος της πυλωτής και η κεντρική είσοδος. Στον Α’ όροφο, εκτός από το πατάρι του καταστήματος, βρίσκεται ένα διαμέρισμα ενώ στον Β’ και Γ’ όροφο αναπτύσσονται συνολικά τέσσερα διαμερίσματα.

Στο ανώτερο τμήμα του κτιρίου οι εξωτερικές παρειές των εξωστών, λειτουργούν ως ένα κέλυφος προστασίας και διαμορφώνονται με ανάγλυφο σχέδιο (κάθετες γραμμώσεις) που παραπέμπουν στο υφαντικό παρελθόν του Μεταξουργείου.

Το σχέδιο αυτό δημιουργείται στους εξώστες που αντιστοιχούν  στους κύριους χώρους των διαμερισμάτων, οι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, διαχωρίζονται ογκοπλαστικά και σχεδιαστικά από τους χώρους της ανάπαυσης (υπνοδωμάτια). Οι αναλογίες των ανοιγμάτων του ισογείου επαναλαμβάνονται περιμετρικά στους εξώστες των ορόφων, ενώ στην πίσω όψη το κτίριο χωρίζεται σε δύο τμήματα, δημιουργώντας στη μέση μια «πράσινη ράχη» για να αναπτυχθεί κάθετη βλάστηση. Επιπλέον, στον τυφλό τοίχο που συνορεύει με τον περιμετρικό τοίχο του Μεταξουργείου, προβλέπονται εσοχές στη θερμοπρόσοψη αντίστοιχες με αυτές του καταστήματος.

 

Η χρωματική αντιμετώπιση του κτιρίου είναι λιτή, με λευκή απόχρωση που παραπέμπει στην απλή πολυτέλεια του μεταξιού, σχεδόν σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα καφέ κουφώματα αλουμινίου, ως αναφορά στα ξύλινα κουφώματα που συναντά κανείς στο Μεταξουργείο.

Στοιχεία έργου

Τοποθεσία: Οδός Αναπαύσεως 1 με Δημοκρατίας,

Ν. Ιωνία Δήμου Βόλου

Μελέτη/Κατασκευή: 2023, υπό κατασκευή

Αρχιτεκτονική Μελέτη: MKS Studio Architects

Μαρία Κοντογιάννη, Σωτηρία Σαρρή

Στατική Μελέτη: Νίκος Χατζηνικολάου

Μηχανολογική Μελέτη & Επίβλεψη: Γιάννης Μάργαρης

Επίβλεψη Κατασκευής:MKS Studio Architects

Τρισδιάστατη απεικόνιση: Σωτηρία Σαρρή

 

ΣΟΥΙΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ

Το έργο αφορά τη μετατροπή ιατρείου και αίθουσας εξέτασης σε σουίτα περίθαλψης και φιλοξενίας ασθενών και των συνοδών τους.

Η σουίτα βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο και σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να πληροί όλες τις προδιαγραφές ΑμεΑ.

Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου είναι η ανεμπόδιστη θέα προς την πυκνή βλάστηση του Λόφου της Γορίτσας. Κατά συνέπεια, αυτό οδήγησε στην απόφαση να «μεταφερθεί» η εικόνα και οι ποιότητες του δάσους στο εσωτερικό χώρο του έργου. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, στόχος ήταν να επιτευχθεί μια κλιμάκωση από τον χώρο του προθαλάμου στον κύριο χώρο ανάπαυσης και να δημιουργηθεί επίσης ένας χώρος φιλοξενίας οικείος και ζεστός, αλλά ταυτόχρονα πολυτελής.

Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τα διαφορετικά σενάρια φωτισμού, τα κατά παραγγελία σχεδιασμένα έπιπλα, τις ξύλινες επενδύσεις και τη χρήση φυσικών υλικών και γήινων τόνων.

Ως προς τα υλικά, το μάρμαρο επιλέχθηκε ως ενιαίο υλικό επικάλυψης δαπέδου για τον προθάλαμο και τον κεντρικό χώρο, με στόχο την ενοποίηση τους, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε μια ουδέτερη βάση που αντανακλά το άφθονο φυσικό και τεχνητό φως. Φυσικά υλικά όπως δρυς και μάρμαρο επιλέχθηκαν για το διάδρομο και το κυρίως δωμάτιο, ενώ λευκά χειροποίητα πλακάκια τοίχου σε ματ και γυαλιστερές εναλλαγές και διακοσμητικά πλακάκια δαπέδου σε τόνο φασκόμηλου επιλέχθηκαν για το μπάνιο.

Υπάρχει άμεση οπτική σύνδεση μεταξύ του μπάνιου και του κυρίως δωματίου μέσω ενός σταθερού ανοίγματος με τζάμι.

Ως αποτέλεσμα, το δωμάτιο δίνει την εντύπωση ενός ανοιχτού χώρου που επιτρέπει τη διάχυτη κυκλοφορία του φωτός.

Στοιχεία έργου

Τοποθεσία: Απόλλωνος 94, Νέα Δημητριάδα

Μελέτη/Κατασκευή: 2021

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη Κατασκευής: MKS Studio Architects

Μαρία Κοντογιάννη, Σωτηρία Σαρρή

Φωτογράφιση:  Νικόλας Χρυσός

 

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το έργο αφορά την ανακαίνιση ενός υφιστάμενου οδοντιατρείου σε μη ιδιόκτητο χώρο στο κέντρο του Βόλου, με στόχο τη δημιουργία μιας επιπλέον έδρας εργασίας και την αύξηση της δυναμικότητας από τρείς σε τέσσερις ιατρούς συνολικά.

Βασικές προϋποθέσεις ήταν η διατήρηση του υφιστάμενου δαπέδου, η αναστρεψιμότητα των παρεμβάσεων και η ταχύτητα της ανακαίνισης, προκειμένου η επαναλειτουργία του ιατρείου να είναι άμεση, ώστε να μην υπάρξει μεγάλο κενό στις θεραπείες των ασθενών.

Ο διαχωρισμός των χώρων έγινε με ηχομονωμένη γυψοσανίδα και αμμοβολημένο γυαλί για μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού. Τα έπιπλα εξοπλισμού επανασχεδιάστηκαν, αναδιαρθρώθηκαν και συμπληρώθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε ιατρού και στους πάγκους εργασίας τοποθετήθηκε ειδικό αντιβακτηριδιακό υλικό ανθεκτικό σε βαριά χρήση. Τα σταθερά έπιπλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από μεταλλικούς σωλήνες και λαμαρίνα (custom-made) που διαμορφώθηκαν σε τραπεζάκια, ράφια, κρεμάστρα με κάθισμα, κινητό τραπέζι εργασίας και αποθηκευτικό χώρο.

 

Σε όλο το χώρο κυριαρχεί το λευκό και το πετρόλ χρώμα με μικρές χρωματικές πινελιές στους πιο ιδιωτικούς χώρους των ιατρείων. Τα φωτιστικά σώματα επιλέχθηκαν έπειτα από μελέτη φωτισμού, με στόχο τη λειτουργικότητα, φωτεινότητα και καθαρότητα των χώρων, την ελαχιστοποίηση των «σκοτεινών» σημείων, την οπτική άνεση στους χώρους εργασίας και την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος.

 

Στοιχεία έργου

Τοποθεσία: Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού) 13

Μελέτη/Κατασκευή: 2022

Αρχιτεκτονική Μελέτη

& Επίβλεψη Κατασκευής: MKS Studio Architects

Μαρία Κοντογιάννη, Σωτηρία Σαρρή

Φωτογράφιση: Νικόλας Χρυσός

 

MKS Architecture & Design Studio

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοντογιάννη, Σωτηρία Σαρρή

Διεύθυνση: Σπ. Σπυρίδη 91 με Γαλλίας, Βόλος

Τηλέφωνο: 24210 39889, 6983299010

Email: info@mkstudioarchitects.com

Website: www.mkstudioarchitects.com

 

 

Social Media:

Instagram: MKStudio

Facebook: MKStudio

 

*Από την ειδική έκδοση Home Deco του Ομίλου Καρεκλίδη

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Κ. Μητσοτάκης από ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *