Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

4,7 εκατ.€ τα κέρδη ετησίως του Αγρινίου από την Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου

Τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τους Δήμους παρουσίασε ο Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πριν από μερικές ημέρες.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν ενεργειακή αυτοτέλεια. Παρουσίασε τα βήματα δημιουργίας τους, αλλά και τα προβλήματα που είναι πολλά αφού το πλαίσιο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Το θέμα που ανέλυσε ο κ. Παπαναστασίου επί της ουσίας είχε τον τίτλο: «Πως θα αποκτήσουν την ενεργειακή τους αυτοτέλεια οι ΟΤΑ και πως από το πρόβλημα θα πάνε στη λύση με εργαλείο μια Ενεργειακή Κοινότητα».

Συνοψίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι εστίασε:

-Στην επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που είναι δυσβάστακτη και ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης των προϋπολογισμών των δήμων

-Στην επιτάχυνση της απεξάρτησης από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η υλοποίηση σχεδίου δράσης από τους δήμους

-Στην ενεργειακή ένδεια των δημοτών και

-Στις υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ

Η λύση του προβλήματος:

Ενεργειακές Κοινότητες ως εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει απότομη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας η οποία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση. Η «εργαλειοθήκη» που παρουσίασε η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να στηρίξουν τους καταναλωτές και τη βιομηχανία περιλαμβάνει στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα την: ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας δίνοντάς τους την δυνατότητα να επιλέγουν και να αλλάζουν προμηθευτές, να παράγουν την δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες.

Γιατί να κάνουμε μια Ενεργειακή Κοινότητα;

Στην ερώτηση γιατί να κάνουμε μια ενεργειακή κοινότητα ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι: – Μόνο μια ενεργειακή κοινότητα θεσμικά μπορεί να διαθέσει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στους ευάλωτους δημότες.

-Μόνο μια ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να εκμεταλλευτεί την προτεραιότητα που λαμβάνει σε αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις

-Μόνο μια Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να έχει την ταχύτητα δράσης λόγω της αυτονομίας της, που απαιτούνται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενέργειας

-Μόνο μια Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να αναλάβει την ανάπτυξη και διαχείριση της ηλεκτροκίνησης στους σταθμούς φόρτισης των δήμων

-Μόνο μια ενεργειακή κοινότητα έχει το ηθικό, νόμιμο πλεονέκτημα και δικαίωμα να διεκδικήσει τα συμφέροντα των δημοτών στο ενεργειακό πεδίο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μάιου 2022 δημοσίευσε τα πακέτο μέτρων με τίτλο «PERowererEU Plan» το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια και μια έκθεση με συστάσεις σχετικά με την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πλάνο αυτό αναγνωρίζει τις ενεργειακές κοινότητες σαν μέρος της λύσης για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα και αντιμετωπίζει την ενεργειακή συμμετοχή των πολιτών στην αγορά ενέργειας ως ένα σημαντικό πυλώνα που θα ενισχύσει τον τοπικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Σχεδιασμός του έργου της Ενεργειακής Κοινότητας

Για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί το 1ο έργο της Ενεργειακής Κοινότητας (φωτοβολταϊκό πάρκο), με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του ΟΤΑ και των Νομικών του Προσώπων και των ευάλωτων νοικοκυριών χρειάζονται:

-Η αποτύπωση των ενεργειακών του αναγκών

-Η ισχύς του φωτοβολταϊκού αυτοπαραγωγής που θα καλύψει τις ανάγκες σε kwh σύμφωνα με την αποτύπωση και τις ανάγκες των ευάλωτων δημοτών με στόχο να γίνουμε ενεργειακά αυτόνομοι

-Το γήπεδο κατασκευής

-Η αδειοδότηση του έργου η αλλιώς ο ηλεκτρικός χώρους που απαιτείται στο δίκτυο

-Η χρηματοδότηση του έργου

Το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου

-Σε ότι αφορά στην ηλεκτρικό χώρο που απαιτείται στο δίκτυο ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι ως προς αυτό υπάρχει δυσκολία στην διαδικασία. Οι Δήμοι που έχουν ισχύ μέχρι 8 μεγαβάτ στην πρόταση τους, απευθύνονται στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά παίρνουν αρνητική απάντηση λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Οι Δήμοι που έχουν ανάγκες πάνω από 8 μεγαβάτ απευθύνονται στον ΑΔΜΗΕ, που όμως δεν υποστηρίζει την αυτοπαραγωγή. Το ερώτημα κατά τον κ. Παπαναστασίου είναι: Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και την Ενεργειακή Κοινότητα ώστε η σύνδεση να γίνεται άμεσα και να δίνεται προτεραιότητα στην υψηλή τάση; Γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος; Γιατί ο ηλεκτρικός χώρος δόθηκε σε προτάσεις που πολλές από αυτές μπορεί και να μην υλοποιηθούν;

-Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης. Δεν θα έπρεπε κατά τον κ. Παπαναστασίου, να συζητάμε για τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων ΟΤΑ βάζοντας τον όρο «προτεραιότητα», διότι τελικά πρέπει να εξεταστεί αν όντως δίνεται προτεραιότητα σε έργα δημοσίου συμφέροντος. Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ορίζει την προτεραιότητα θέτει ορισμένους αυστηρούς όρους για την σύνδεση των ΟΤΑ σε ότι αφορά τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης, που ουσιαστικά προκαλεί μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πόσο πραγματική είναι η προτεραιότητα. Φαίνεται ότι δεν έχει υπολογιστεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος σε ότι αφορά στην ένταξη των ΟΤΑ για να ισχύει και στην πραγματικότητα η προτεραιότητα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά οι ΟΤΑ έχουν προτεραιότητα στο ηλεκτρικό δίκτυο.

-Χρηματοδότηση του έργου. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΣΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης.

Αποτελέσματα της υλοποίησης των έργων και ενεργειακή αυτονομία

Ο Δήμος Αγρινίου έχει ολοκληρώσει την διαδικασία κατάθεσης φακέλου αδειοδοτήσης μετά από το πήγαινε – έλα ΑΔΜΗΕ ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργειακή του κοινότητα και αναμένεται το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου Όμως η κάθε μέρα καθυστέρησης απόδοσης όρων σύνδεσης βάσει της μελέτης, κοστίζει πολλά χρήματα αν λάβει κανείς υπόψη του πως αν ήταν έτοιμη η Ενεργειακή Κοινότητα ο Δήμος Αγρινίου θα εξοικονομούσε ετησίως 4,7 εκατ. ευρώ περίπου που σημαίνει πάνω από 12.900 ευρώ ημερησίως. Από την άλλη πλευρά τα χρήματα που πήρε ο Δήμος Αγρινίου από τους ΚΑΠ για την αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν είναι ούτε τα μισά. Εκτός από τα χρήματα υπάρχει απώλεια και στην ποιότητα ζωής των δημοτών, αφού το αποτύπωμα στο περιβάλλον είναι τεράστιο.

Συμπεράσματα

Ύστερα από όλη αυτή την ανάλυση που έκανε ο κ. Παπαναστασίου φαίνεται καθαρά η αναγκαιότητα στο να δοθεί προτεραιότητα στην δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στους ΟΤΑ. Συμπερασματικά ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα πάνω από 2 δις για την επιδότηση κόστους ενέργειας χωρίς να λύνεται το πρόβλημα. Για παράδειγμα η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Αγρινίου κοστίζει 15 εκατ. ευρώ. Από την στιγμή που με την Ενεργειακή Κοινότητα η εξοικονόμηση είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι σε 3 περίπου χρόνια γίνεται απόσβεση. Έτσι λύνεται το πρόβλημα του εν λόγω Δήμου δια παντός και θα μπορεί να δίνει δωρεάν ρεύμα σε τουλάχιστον 2.000 σπίτια ευάλωτων πολιτών.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Θλίψη στη Φθιώτιδα – Έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Ριζόπουλος

Θλίψη για έναν άνθρωπο που είχε ασχοληθεί με το Φθιωτικό ποδόσφαιρο και ως ποδοσφαιριστής και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *