Δευτέρα , 26 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αυτές είναι οι 8 τροφές που θα σας χαρίσουν επιπλέον δέκα χρόνια ζωής

Αντικαθιστώντας μια διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, οι απλοί υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα σνακς, με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε υγιεινές τροφές, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας έως και για 10 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Food.

Όπως εξηγεί το Healthstat.gr η μελέτη εστιάζει στην υψηλή πρόσληψη γάλακτος, γενικότερα γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, μαζί με μέτρια πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, ψαριών και λευκού κρέατος.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τις αλλαγές στη διατροφή σας τόσο το καλύτερο
Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία. Χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να εκτιμήσει πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής, αναλύοντας δεδομένα από 467.354 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα στα 40 τους που πέρασαν από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια δίαιτα που σχετίζεται με τη μακροζωία θα μπορούσαν να κερδίσουν περίπου επιπλέον 10 χρόνια, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής τους. Η μελέτη τόνισε ότι όσο νωρίτερα ξεκινούσαν διατροφικές βελτιώσεις οι συμμετέχοντες στη μελέτη, τόσο πιο σημαντικά ήταν τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής, με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η μελέτη επεσήμανε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα συσχετίστηκαν με τα πιο σημαντικά κέρδη όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ τα αναψυκτικά με ζάχαρη και το επεξεργασμένο κρέας συνδέθηκαν με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα ευρήματά τους έδειξαν συσχέτιση και όχι αιτιότητα και προσάρμοσαν το μοντέλο τους για να λάβουν υπόψιν παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ο καθηγητής Gunter Kunhle, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, τόνισε την ευθυγράμμιση των ευρημάτων με τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τις δίαιτες που συμβάλλουν σε μια μακροχρόνια, πιο υγιεινή ζωή.

Τόνισε επίσης τη σημασία της προώθησης μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αφού η μετάβαση από δεκαετίες ανθυγιεινών συνηθειών σε μία πιο ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Παλαιοχριστιανοί: Ιερέας «δείχνεται» ως ο πατέρας του εγγονού του Μανώλη – Το παιδί δεν έχει δηλωθεί στο ληξιαρχείο

Νέες αποκαλύψεις και νέα ερωτηματικά για τους Παλαιοχριστιανούς… Νέα στοιχεία για την οικογένεια των παλαιοχριστιανών, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *