Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Άκαρπη για την Ανταρκτική η 41η Διάσκεψη

Επιστήμονες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο διαπραγματεύονταν επί δύο εβδομάδες για το μέλλον της Ανταρκτικής. Ο Τιμ Πακάιζερ, ειδικός για την προστασία της θάλασσας από το WWF Γερμανίας, είναι απογοητευμένος με τα αποτελέσματα.

«Αν δούμε τα συνολικά αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου, σίγουρα δεν πρόκειται για μια επιτυχία. Αντιθέτως. Η απογοήτευση είναι μεγάλη που για άλλη μια φορά δεν κατέστη δυνατόν να τεθούν υπό προστασία ορισμένες περιοχές», λέει.

Εδώ και χρόνια γίνεται μεγάλος αγώνας για τρεις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες όλες μαζί καλύπτουν μια έκταση σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα

Όμως τα σχέδια αποτυγχάνουν εδώ και χρόνια εξαιτίας της Ρωσίας και της Κίνας.

«Καταρχάς είναι τα αλιευτικά συμφέροντα που προτάσσουν αυτές οι χώρες. Και δεύτερον, τα γεωπολιτικά θέματα παίζουν σίγουρα ρόλο στην παρούσα φάση», συμπληρώνει.

Η επόμενη διάσκεψη θα γίνει στη Χιλή τον ερχόμενο Απρίλιο. Στην έκτακτη αυτή σύνοδο, τα 26 κράτη-μέλη και η ΕΕ θα αφιερώσουν μια εβδομάδα στη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Εάν πετύχει, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως θα αντιπροσώπευε μόνο το 1% των παγκόσμιων ωκεανών. Οι επιστήμονες έχουν προτείνει εδώ και καιρό την προστασία τουλάχιστον του 30% των ωκεανών σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030.

Οι ποσοστώσεις στην αλιεία

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στη Διάσκεψη για την Ανταρκτική στην Αυστραλία ήταν οι ποσοστώσεις αλιείας. Συγκεκριμένα, ο μερλούκιος και το κριλ θα πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικότερα. H αλιεία κριλ έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές και χρησιμοποιούνται πολύ στην παραγωγή λαδιού και ιχθυοτροφών.

Τέλος, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF θεωρεί θετική την έγκριση ενός ψηφίσματος για το κλίμα. Τα κράτη-μέλη στο εξής θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αποφάσεις τους.

Πηγή: DW

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Edi Rama στην Αλβανία – “Για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός”

Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, στα Τίρανα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *