Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Aκολουθήσαμε τα μονοπάτια οινογνωσίας, στο Αμύνταιο, εκεί που χτυπά η καρδιά του Ελληνικού αμπελώνα

Δοκιμάσαμε το εμβληματικό ξινόμαυρο και ξεναγηθήκαμε σ’ ένα από τα παλιότερα οινοποιεία, προσεγγίζοντάς το ως παραγωγική μονάδα ενός ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, με χλωρίδα και πανίδα.

Είχε ήδη σκοτεινιάσει όταν μπήκαμε στη γη των λιμνών, στο νομό Φλώρινας. Μπορεί να μην μπορούσαμε να διακρίνουμε τους απέραντους αμπελώνες (και τις πινακίδες που προειδοποιούν για πιθανές συναντήσεις με αρκούδες και λύκους) αλλά θα γευόμασταν τους χυμούς του διονυσιακού φρούτου λίγο πιο έξω από το χωριό Σκλήθρο, σε μια ταβέρνα που εδώ και χρόνια έχει καταπιαστεί με τη «συλλογή» βραβείων. Στον ερημικό δρόμο του δάσους Βίτσι, στη μέση του πουθενά, η οικογενειακή ταβέρνα «Θωμάς», που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ, 50 χρόνια ύπαρξης, φάνταζε σα (γευστική) όαση στην έρημο.

Η πρώτη γνωριμία μετά εκλεκτού οίνου

Στη μεγαλοπρεπή σάλα με τις βιτρίνες με τα κρύσταλλα, όπου το ξύλο και η πέτρα πρωταγωνιστούν, τα μακριά λευκά τραπεζομάντηλα σκέπαζαν τα σκαλιστά τραπέζια, τα κεριά είχαν ανάψει και τα σερβίτσια είχαν στηθεί με μια art de la table ιεροτελεστία. Στα κολονάτα ποτήρια μας έρρεαν άφθονα τα κρασιά που παράγει το οινοποιείο του ΑΣΕΠΑ για την εταιρεία Lidl Ελλάς: τον αφρώδη ροζέ οίνο Demi Sec Π.Ο.Π. Αμύνταιο, το Ξινόμαυρο Réserve Π.Ο.Π. Αμύνταιο, αλλά και την πιο πρόσφατη προσθήκη ετικέτας στα καταστήματα Lidl, το «Ξ», ένα ροζέ ημίξηρο 100% ξινόμαυρο Π.Γ.Ε. Φλώρινα, με δροσιστική οξύτητα και μετρημένη γλυκύτητα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, το κρασί, ένα πανάρχαιο μέσο επικοινωνίας, ένωσε γύρω από ένα τραπέζι καμιά εικοσαριά δημοσιογράφους, την ίδια στιγμή που επεκτείναμε τους γαστριμαργικούς ορίζοντές μας μ’ ένα εκπληκτικό κριθαρότο με ραγού άγριων μανιταριών, σαγανάκι από μπάτζο δωδεκάμηνης ωρίμανσης με τσάτνεϊ σύκου και ψητά (τοπικά) κρέατα που έτσι κι αλλιώς θεωρούνται ο άσσος στο μανίκι του «Θωμά». Η βραδιά έκλεισε στο υπερσύγχρονο και βραβευμένο The Lynx Mountain Resort που παντρεύει τη Nordic chic αισθητική με το θρύλο των Ξενία. Μπορεί το βράδυ να προλάβαμε μονάχα να χωθούμε κάτω από τα rainforest showers πριν χαθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα αλλά το επόμενο πρωί, τραβώντας τις βαριές κουρτίνες, αντιληφθήκαμε πως βρισκόμαστε σ’ ένα «μπαλκόνι» μέσα στο καταπράσινο δάσος με πανοραμική θέα προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου και τη γραφική Φλώρινα. Μια εικόνα περισσότερων των 5 αστέρων.

«Χορεύοντας με τους λύκους» στον Αρκτούρο

Η ηλιόλουστη μέρα μας ξεκίνησε στις Αγραπιδιές Φλώρινας για μια επίσκεψη στο Κέντρο Προστασίας λύκου και λύγκα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ που δημιουργήθηκε το 1992, με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε μια ειδικά περιφραγμένη έκταση 70 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 650 μέτρων, επιβλητικοί λύκοι και εντυπωσιακοί λύγκες, που έχουν καταφτάσει στη χώρα μας από ζωολογικούς κήπους, τσίρκο αλλά και από ένα… resort στην Ανδόρα, μη εξοικειωμένοι με την άγρια ζωή, βρίσκουν στον Αρκτούρο ένα πραγματικό καταφύγιο για να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Ένα πρωινό που μας δίδαξε πολλά για το θαύμα της φύσης, τις ανθρώπινες παρεμβολές που καθιστούν πολλά ζώα είδη υπό εξαφάνιση και τη σημασία του έμπρακτου σεβασμού της άγριας πανίδας.

Ξενάγηση σ’ ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Μακεδονίας

Η επίσκεψή μας, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), παρέα με τη Lidl Ελλάς, η οποία οργάνωσε το ταξίδι, ξεκίνησε μ΄ ένα apéritif στο γκαζόν κάτω από έναν λαμπερό ήλιο με φόντο τα μύρια φθινοπωρινά χρώματα της φύσης και μεθυστικά αρώματα που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Ένα μοναστηριακό τραπέζι και ξύλινα βαρέλια κρασιού είχαν γεμίζει με φθινοπωρινά φρούτα, πιατέλες με τυριά και αλλαντικά από Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η Lidl Ελλάς, ενώ το ντελικάτο άρωμα του αφρώδους ημίξηρου ροζέ κατέφτανε στους οσφρητικούς μας υποδοχείς με μια δροσερή ορμή αφήνοντας μια επίγευση ώριμων φρούτων στο ουρανίσκο μας. Ο ΑΣΕΠΑ είναι ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Μακεδονίας, αφού ξεκίνησε την οινοποιητική του πορεία το 1959, και από το 1972 αναγνωρίζεται επίσημα η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου με τη διάκριση Π.Ο.Π.. Το οροπέδιο του Αμυνταίου, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας με βουνά και λίμνες που δημιουργούν ένα μοναδικό μεσοκλίμα, γι’ αυτό και φημίζεται για τη διαχρονική οινική του κουλτούρα.

Η Lidl Ελλάς έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στέκεται δίπλα στους Έλληνες οινοπαραγωγούς, διαφυλάσσοντας, έτσι, μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, έχει απορροφήσει 4,5 εκατομμύρια φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές, με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση. Προτεραιότητά της είναι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων, τόσο μέσα από τα ράφια των καταστημάτων της, όσο και ανοίγοντας τον δρόμο στους προμηθευτές της για διεύρυνση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο εξωτερικό.

«Η Lidl Ελλάς διαθέτει στα ράφια της συνολικά 70 ετικέτες κρασιών, εκ των οποίων οι 50 είναι ελληνικής παραγωγής. Μέσω των στρατηγικών συνεργασιών της με Έλληνες οινοπαραγωγούς, η εταιρεία τους δίνει τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους σε χώρες δραστηριότητάς της στο εξωτερικό, ενώ μέσω των ελληνικών εβδομάδων στο δίκτυο της Lidl ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, ενώ ο Αντώνης Μάρκου, Senior Purchasing Manager της Lidl, μας ανέφερε πως «Κάθε χρόνο, αυτά τα κρασιά δειγματίζονται και στις τριάντα χώρες Lidl και αυτό που έχουμε πετύχει αυτή τη στιγμή είναι να πωλούνται στο online shop της Γερμανίας».

Στη συνέχεια, είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την αμπελουργική παράδοση της περιοχής και να ξεναγηθούμε στους χώρους του οινοποιείου γνωρίζοντας τα στάδια της εμφιάλωσης και τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας που τηρούνται σε όλη την παραγωγική διαδικασία.

Στο τέλος της διαδρομής μπήκαμε στον χώρο παλαίωσης των κρασιών, εκεί που οδηγούνται οι καλύτερες σοδειές για να ωριμάσουν σε επιλεγμένα γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια. «Το καλό κρασί προϋποθέτει κατάλληλη φυσιολογία εδάφους, ευνοϊκό κλίμα, αλλά και κατάλληλη διαχείριση φυσικών πόρων. Η Lidl προωθεί ενεργά την προστασία της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα. Προσεγγίσαμε, επομένως, το οινοποιείο ως παραγωγική μονάδα ενός ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, με χλωρίδα και πανίδα» δήλωσε κλείνοντας η Βασιλική Αδαμίδου.

Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σέρκος Χαρατουνιάν, ο οποίος ανέπτυξε τη σημασία της διαχείρισης των φυσικών πόρων στην αμπελουργία και την αγροτική ανάπτυξη ενώ επιχειρηματολόγησε για τον καθοριστικό ρόλο του οίνου στο ευ ζην.

Γεύμα έκπληξη δια χειρός Βασίλη Καλλίδη

Στο τέλος της ξενάγησης μας περίμενε η πιο γευστική έκπληξη! Μέσα στο χώρο του οινοποιείου, σε μια αίθουσα με τοιχογραφίες, εμπνευσμένες από διονυσιακές τελετές, είχε στηθεί μια αυτοσχέδια κουζίνα. Εκεί αντικρίσαμε τον chef Βασίλη Καλλίδη να ανακατεύει τις κατσαρόλες του, πίσω από μια σειρά μακρόστενων ξύλινων τραπεζιών που είχαν στρωθεί αριστοτεχνικά με εντυπωσιακά σερβίτσια και country διακόσμηση στα χρώματα του φθινοπώρου στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ευωδίες από την ανοιχτή κουζίνα του Βασίλη Καλλίδη, ο οποίος με κέφι και μπρίο δημιουργούσε για εμάς τοπικές συνταγές με τα προϊόντα της σειράς «Νώμα» της Lidl Ελλάς, που συλλέγει εκλεκτά υλικά από όλη την Ελλάδα, μας γαργαλούσαν ευχάριστα την όσφρηση, καθώς το Réserve ξινόμαυρο κρασί με το βαθύ πορφυρό χρώμα σερβιριζόταν στα ποτήρια μας. Το ριζότο με άγρια μανιτάρια και βούτυρο λευκής τρούφας, η σαλάτα με τοπικό μπάτζο ψητό και βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή και το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι στη λαδόκολλα με κόκκινο κρασί και μέλι, πουρέ από σελινόριζα και πιπεριές Φλωρίνης συνέθεσαν ένα γευστικό σύμπαν με άρωμα Μακεδονίας. Γευστικό επίλογο έγραψε η σοκολατόπιτα με ζεστή σάλτσα σοκολάτας και ψητά κυδώνια στον φούρνο με κόκκινο κρασί.

www.athinorama.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δελφών

Ανακοίνωση από το Δήμο Δελφών Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Δελφών διευρύνει τη δράση και την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *