Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ακόνιτο: Θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης

Ονομάζεται Ακόνιτο (aconitus napellus) και εάν το συναντήσετε μπροστά σας μην διανοηθείτε να το αγγίξετε. Θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης. Το κυρίως σώμα του έχει χρώμα βαθύ πράσινο και τα άνθη του μωβ σαν μικρές περικεφαλαίες. Ονομάζεται και λυκοκτώνο γιατί με αυτό στην αρχαιότητα δηλητηρίαζαν τις μύτες από τα ακόντια και τα βέλη, προκειμένου να σκοτώνουν τους λύκους.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, από το φυτό αυτό παρασκευαζόταν το κώνειο το δηλητήριο που ήπιε ο Σωκράτης. Το όνομα του προέρχεται από το άκων το ακόντιο και συναντάται στην Βορειοανατολική Ευρώπη, στην ορεινή Πελοπόννησο και κυρίως στην περιοχή της Λακωνίας. Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κοντά σε βοσκοτόπους και ποτάμια.

Ακόμα και οι ρίζες του (μοιάζουν με ραπάνι) είναι τοξικές. Εάν τις ακουμπήσει άνθρωπος το δηλητήριο μπορεί να εισχωρήσει από το δέρμα στο αίμα! Επομένως ούτε το μυρίζουμε ούτε το αγγίζουμε. Χρησιμοποιείται στην ιατρική λόγω των τοξικών ιδιοτήτων του και έχει αρκετές ευεργετικές εφαρμογές. Στην φύση όμως αποτελεί έναν θανάσιμο κίνδυνο για όποιον δε γνωρίζει και ενθουσιαστεί από το εντυπωσιακό χρώμα του για να το αγγίξει! Το αντίδοτο είναι ένα. Μόνο φωτογραφίες κι από μακριά.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ρομά έκαναν… την ανάγκη τους σε κεντρικότατο δρόμο της Λαμίας….

  Μία άσχημη εικόνα και κατάσταση  που δυστυχώς την έχουμε ξαναδεί…. Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστρια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *