Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ανακαλύφθηκε πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή του έτους 1316 «Εγίρας» στον Τύρναβο στο όρος Λουσφάκι.

Ο Γιώργος Μπελντές γνωστός επιχειρηματίας στον Τύρναβο, γνωστός όμως και για το ανήσυχο πνεύμα του και την περιπετειώδη φύση του, πριν λίγο καιρό και εντελώς τυχαία ανακάλυψε μια πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική γραφή στο όρος Λουσφάκι.

Μόλις μια ώρα και σε μια απόσταση 3,5 χλμ από το πρώτο φυλάκιο στο Λουσφάκι Τυρνάβου μας οδήγησε ένα απόγευμα του Οκτώβρη στο τρίτο φυλάκιο. Εκεί είδαμε και φωτογραφίσαμε το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα που πάνω του αναγράφεται το έτος 1316 «Εγίρας».

Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για ένα τάφο τούρκου στρατιώτη γιού του Aash με το όνομα Jalougar Ghouly ετών 45.

Η «Εγίρα» αντιμετωπίζεται από τους Μουσουλμάνους ως το σημείο μεταστροφής, όπου το ισλάμ, από μια μικρή τοπική και κυνηγημένη ιδέα έγινε επίσημη θρησκεία και απέκτησε ισχύ και εξουσία.

Με λίγα λόγια η «Εγίρα» εκτός από την αρχή του χρόνου, συμβολίζει την αρχή του Ισλάμ ως θρησκεία. Το 1316 «Εγίρας» άρχισε στις 22/05/1898 και τέλειωσε 29/04/1899.

 

Το οθωμανικό τουρκικό αλφάβητο (οθωμανικά τουρκικά: الفبا) είναι μια εκδοχή του περσοαραβικού αλφαβήτου που χρησιμοποιήθηκε στη γραφή των οθωμανικών τουρκικών μέχρι το 1928, όταν αντικαταστάθηκε από το λατινικό σύγχρονο τουρκικό αλφάβητο.

Αν και τα οθωμανικά τουρκικά γράφονταν πρωτίστως σε αυτό το αλφάβητο, οι μη μουσουλμανικοί οθωμανικοί πληθυσμοί χρησιμοποιούσαν μερικές φορές σε άλλα αλφάβητα, συμπεριλαμβανομένου του αρμενικού, του ελληνικού του λατινικού και του εβραϊκού.

Τη φωτογραφία με το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα έστειλε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα TP σε Τούρκο αρχαιολόγο για να γίνει η μετάφραση για την οποία επιφυλασσόμεθα. Πλέον αρμόδια υπηρεσία για το αρχαιολογικό εύρημα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στην οποία μπορούμε να υποδείξουμε το μέρος στο οποίο βρίσκεται.

Πηγή: tirnavospress.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έστειλαν πάνω από 13,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα με εταιρία courier

Σε συντονισμένη δράση των ελληνικών και κυπριακών Αρχών, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 13,5 κιλά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *