Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021

Ανακωχή… στο Γηροκομείο Βόλου εν αναμονή του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Τρεις και πλέον ώρες διήρκησε το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Βόλου χθες, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις, για τη διαδικασία του εμβολιασμού καθώς κι αν υπήρξαν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν και δεν είχαν σχέση με το Γηροκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr καμία απόφαση δεν πάρθηκε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Ζιγγιρίδης και Σολιδάκης είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΔΣ και ζήτησαν ενημέρωση για τη διαδικασία του εμβολιασμού, από την οποία προέκυψαν πως δεν πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δόσεις εμβολίων, ενώ εμβολιάστηκαν άτομα που δεν ανήκαν ούτε στους κόλπους των ηλικιωμένων, αλλά ούτε των εργαζομένων.
Την Παρασκευή, μόλις το θέμα έλαβε διαστάσεις, εσπευσμένως μέλη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βρέθηκαν για ώρες στο Γηροκομείο Βόλου και ζήτησαν όλα τα σχετικά έγγραφα, μίλησαν με εργαζόμενους και τη Διεύθυνση του Γηροκομείου, προκειμένου να εξετάσουν τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (δεν έγιναν γνωστά επισήμως, στοιχεία ή πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας).
Στο χθεσινό Δ.Σ. του Γηροκομείου κατατέθηκαν οι περιβόητες εμβολιαστικές λίστες και δόθηκαν εξηγήσεις ως προς το τι συνέβη τις ημέρες του εμβολιασμού και ποια άτομα εμβολιάστηκαν κατά παρέκκλιση ή μη. Παρόλα αυτά, δεν λήφθηκε καμία απόφαση, ενώ όλοι αναμένουν το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να τοποθετηθούν αναλόγως στην περίπτωση που προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για τη διαχείριση του θέματος από μέρους του Γηροκομείου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Γηροκομείο Βόλου. Η ανακοίνωση της Διοίκησης ανέφερε πως 96 ηλικιωμένοι και 15 άτομα από τους εργαζόμενους και την διοίκηση εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση.
Λίγες όμως μέρες μετά, έγιναν διάφορα παράπονα από συγγενείς ηλικιωμένων, πως εντόπισαν την ημέρα του εμβολιασμού άτομα εκτός Γηροκομείου, που μάλιστα εργάζονται στην εφορία να βρίσκονται στο Ίδρυμα και να κάνουν κανονικά το εμβόλιο.
« Στον πρώτο εμβολιασμό πήγαν χαμένα οχτώ εμβόλια, καθώς τρεις ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να κάνουν, δύο είχαν πυρετό, ένας ήταν επικείμενη εισαγωγή, άλλοι δύο έφυγαν από τη ζωή, ενα μέλος του ΔΣ ήταν στην Αθήνα αποκλεισμένος και η φυσικοθεραπεύτρια είχε αλλεργία και δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια λοιπόν, την πρώτη φορά δεν έγιναν και πήγαν χαμένα», εξήγησε μιλώντας την Παρασκευή στο magnesianews.gr ο κ. Πάνος.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στον δεύτερο εμβολιασμό βρέθηκε και εμβολιάστηκε ένα άτομο εκτός λίστας, μιας και περίσσεψαν οκτώ δόσεις εμβολίων, καθώς οι τρεις ηλικιωμένοι συνέχισαν να αρνούνται τον εμβολιασμό, τρεις ήταν εμπύρετοι, ένα μέλος του ΔΣ δεν ήρθε καν στο προγραμματισμένο ραντεβού και ένα άτομο ήταν εγκλωβισμένο λόγω της κακοκαιρίας στην Τσαγκαράδα.
«Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ»
«Ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ για την κατάσταση και προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε το ένα τουλάχιστον εμβόλιο που ξέραμε σίγουρα από την προηγούμενη ημέρα πως δεν μπορεί να έρθει γιατί ήταν εγκλωβισμένο στην Τσαγκαράδα. Ρωτήσαμε τον ΕΟΔΥ και μας έδωσαν έγκριση για να γίνει αυτό το εμβόλιο συμπληρώνοντας ένα συγκεκριμένο έντυπο που λέγεται νέα ιατρική εντολή. Κλήθηκε ένα άτομο λοιπόν, εκτός της λίστας, ο οποίος είναι εφοριακός, αλλά παράλληλα είναι μέλος του Φιλανθρωπικού Σωματείου του Γηροκομείου. Μάλιστα συμπληρώθηκαν όλα τα στοιχεία του διαδικτυακά στην πλατφόρμα και η διαδικασία έγινε αποδεκτή από τη φόρμα των εμβολιασμών», είπε ο κ. Πάνος αναφορικά με το ένα άτομο που εμβολιάστηκε εκτός λίστας.
Επεσήμανε πως κατά τη δική του οπτική το ζήτημα δεν είναι ποιος εμβολιάστηκε εκτός λίστας, αλλά το γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες επτά δόσεις εμβολίων που περίσσευαν. «Δεν ξέρω εάν πετάχτηκαν και δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί δεν μας ενημερώνει ο ΕΟΔΥ τι κάνει τις δόσεις αυτές των εμβολίων, το θέμα είναι όμως πως αυτές πήγαν «χαμένες», ενώ θα μπορούσε να είχε εμβολιαστεί κι άλλος κόσμος», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Γηροκομείου.
Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού μελών του Φιλανθρωπικού Σωματείου του Γηροκομείου, ο κ. Πάνος τόνισε πως το Φιλανθρωπικό Σωματείο δεν είναι ξεκομμένο από το Γηροκομείο και σημείωσε πως «Το Φιλανθρωπικό Σωματείο είναι ο φορέας λειτουργίας του Γηροκομείου. Τα μέλη του λειτουργούν το γραφείο πόλης, όπου καθημερινά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο για να λαμβάνουν τις δωρεές τους, έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, ενώ ορισμένα μέλη παρίστανται και στα Διοικητικά Συμβούλια του Γηροκομείου. Τα μέλη του Φιλανθρωπικού συμμετείχαν και στον πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό», υποστήριξε ο κ Πάνος για το δεύτερο πρόσωπο που εμφανίστηκε στον εμβολιασμό και είχε σχέση με την εφορία και ήταν η αντιπρόεδρος του γηροκομείου, η οποία είναι εφοριακός, ωστόσο κατέχει και διοικητική θέση στο Ίδρυμα.
Σε ότι αφορά τέλος την προώθηση των δόσεων των εμβολίων που τελικά δεν έγιναν ο κ. Πάνος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Το Γηροκομείο Βόλου δεν είναι Εμβολιαστικό Κέντρο, αλλά έρχεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει τα εμβόλια. Οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ έπρεπε να έχουν λίστα από το Νοσοκομείο και να καλέσουν τους επόμενους, όπως γίνεται όταν δεν προσέρχεται κάποιος στο ραντεβού του».
Διαχώρισαν τη θέση τους Ζιγγιρίδης –Σολιδάκης
Τα δύο μέλη του ΔΣ του Γηροκομείου κ.κ. Ζιγγιρίδης και Σολιδάκης διαχώρισαν αμέσως τη θέση τους από τον πρόεδρο του Γηροκομείου και με ανακοίνωσή τους ζητούσαν εξηγήσεις για την διαδικασία του εμβολιασμού, ενώ τόνισαν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για λίστες εμβολιασμών.

Αρχική

Δες επίσης

Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων: Ξεκίνησε η κατασκευή της Γέφυρας στην Κεντρική Διώρυγα της Κωπαϊδας

Σε συνέχεια του έργου «Βελτίωση Πρόσβασης οδού Γεωργικών και Κτηνοτροφικών υποδομών Δήμου Αλιάρτου –Θεσπιέων», που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *