Η πλατεία της Πορταριάς θα γεμίσει με τραγούδια και χορούς! Οι επισκέπτες μας θα κεραστούν παραδοσιακό μπακλαβά και τσίπουρο, θα απολαύσουν τα έθιμα του γάμου και θα σιγοτραγουδήσουν τα πηλιορείτικα τραγούδια, ερμηνευμένα από παραδοσιακή ορχήστρα που αποτελείται από τους Γακιόπουλο Δημήτρη στο τραγούδι, Νίκο Κερασιώτη στο κλαρίνο, Κωνσταντίνο Μούτο στο λαούτο, Αναστασία Λύτρα στα κρουστά.
Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με σκοπό την διατήρηση και διάδοση των εθίμων του γάμου στο Πήλιο. Ο Πηλιορείτικος Γάμος άρχιζε οχτώ μέρες πριν την Κυριακή της τελέσεως του μυστηρίου. Άρχιζε με το κόψιμο του νυφικού που γινόταν στο σπίτι της νύφης. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η Πηλιορείτικη φορεσιά (Φούστα, Τραχηλιά, Κοντογούνι, Ζώνη, Μαφέσι). Στη συνέχεια γίνονται τα αλευρώματα, έθιμο κατά το οποίο ο γαμπρός με τα Μπρατίμια πήγαιναν στο σπίτι της νύφης και ανάπιαναν το προζύμι από το οποίο θα γίνει η κουλούρα του γάμου, βέβαια το αλεύρι δεν έπεφτε από το κόσκινο αν δεν ασημώνονταν.
Στο τέλος με το ίδιο αλεύρι άσπριζαν τον γαμπρό και την νύφη για να ασπρίσουν και να γεράσουν.
Με άλογα και όργανα το ζευγάρι στην εκκλησία
Την Παρασκευή οι Κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα μετέφεραν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει το κόψιμο του νυφικού.
Οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από την νύφη και η εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας, και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού με τα απαραίτητα για το άνοιγμα του νέου νοικοκυριού.
magnesianews.gr