Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αναζητώντας τον τάφο του Ιπποκράτη στη Λάρισα

Απέναντι από το πάρκο του Αλκαζάρ, στο κέντρο της πόλης της Λάρισας, έχει στηθεί από την δεκαετία του 1970 το μνημείο – κενοτάφιο του Ιπποκράτη.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με αρκετές καταγραφές διάφορων περιόδων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχει ταφεί ο πατέρας της Ιατρικής, που γεννήθηκε στην Κω και πέθανε στη Λάρισα. Οι αναφορές λόγιων και ιατρών από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, οι μαρτυρίες του Ρήγα Φεραίου και του Άνθιμου Γαζή ότι είδαν με τα μάτια τους τον τάφο, αλλά και η ανακάλυψη μιας επιτύμβιας πλάκας σε σαρκοφάγο με επιγραφή “ΙΠΠΟΚΡΑΤ” τον19ου αιώνα αποτελούν ισχυρά τεκμήρια, ορισμένα από τα οποία έχουν αμφισβητηθεί.

Ο αναπληρωτής καθηγητής ανατομίας – Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μάρκος Σγάντζος, που έχει μελετήσει όσο ελάχιστοι το συγκεκριμένο θέμα, παρέθεσε τους βασικούς σταθμούς μιας συναρπαστικής διαδρομής αναζήτησης του τάφου του θεμελιωτή της ιατρικής επιστήμης, μιλώντας στο 1ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Λάρισα. Μεταξύ αυτών, το χρονικό της ανακάλυψης της εγχάρακτης πλάκας και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ εκδοτών ελληνικού και γαλλικού ιατρικού περιοδικού, το 1958, στην τουρκοκρατούμενη ακόμα Λάρισα.

Συνέχεια στο thessalianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διορισμός αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) Εύβοιας

Η σχετική ενημέρωση από την Περιφερειακή ΔιεύθυνσηΑ/θμιας & Β/θμιας  Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και την Διευθύντρια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *