Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες περνάει τα τεστ ασφαλές

Οι δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζω δείχνουν σχεδόν απόλυτη αποτελεσματικότητα και παράλληλα απουσία παρενεργειών.

Για δεκαετίες, η ευθύνη της αντισύλληψης βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες. Αν και ο έλεγχος των γεννήσεων επιτρέπει τη σεξουαλική ελευθερία που επιθυμούμε πρόκειται για μια διαδικασία που έχει αρκετά μειονεκτήματά. Εχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης για τις γυναίκες άλλες εκ των οποίων είναι επεμβατικές και άλλες όχι αλλά όλες έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης ενός αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες. Εχουν παρουσιαστεί διάφορα σκευάσματα αλλά αυτό που φαίνεται ότι μοιάζει περισσότερο υποσχόμενο είναι το χάπι που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Με δημοσίευση τους οι ερευνητές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ποντίκια.

Το χάπι ήταν 99 τοις εκατό αποτελεσματικό στα αρσενικά ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο από το στόμα για μόλις τέσσερις εβδομάδες. Πρόκειται για ποσοστό αποτελεσματικότητας ίδιο με τα αντισυλληπτικά χάπια για τις γυναίκες. Το επίσης πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το χάπι φάνηκε να μην έχει παρενέργειες, χάρη στην έλλειψη ορμονών. Ακόμη και όταν δόθηκαν υποερβολικές δόσεις του φαρμάκου δεν έκαναν την εμφάνιση τους παρενέργειες.

Το χάπι λειτουργεί μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη από τη δέσμευση της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος και τη γονιμότητα και ουσιαστικά προκαλεί στείρωση. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποστειρωτική επίδραση του χαπιού θα μπορούσε να αντιστραφεί πλήρως μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες από τη διακοπή του φαρμάκου. Στα πειράματα που έγιναν μετά από αυτό το χρονικό σημείο τα αρσενικά ποντίκια μπόρεσαν να γονιμοποιήσουν θηλυκά και να γεννηθούν υγιή ποντίκια. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα τη νέα φάση δοκιμών που θα γίνουν αυτή την φορά σε ανθρώπους.

Naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων [26/3/2023]

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων,  26/3/2023 Πατήστε εδώ στο newsbeast.gr, για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *