Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Από το Δασαρχείο Καρδίτσας εκδόθηκε δασική αστυνομική ρυθμιστική διάταξη που καθορίζει την υλοτομία πλατάνου

Μέσω αυτής ουσιαστικά απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που αφορά το συγκεκριμένο δέντρο, στο χώρο ευθύνης του δασαρχείου Καρίτσας, αν δεν γίνεται υπό την εποπτεία του.

Η δασάρχης κ. Παρδάλη, με την οποία επικοινώνησε το KarditsaLive.Net, ανέφερε πως στόχος είναι ο περιορισμός και η εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού που προκαλεί την καταστροφική για τον πλάτανο ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικά μας ερώτημα, επισήμανε πως φέτος δεν έχει παρουσιαστεί κάποια εστία της ασθένειας, που να επιβάλλει νέα ζώνη περιορισμού, αλλά ισχύουν αυτές που έχουν καθοριστεί τα παρελθόντα έτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση είναι στις θέσεις «Σμίξη» της Υ.Κ. Θραψιμίου, «Διασταύρωση για Πελεκητή» κοντά στην Τ.Κ. Καρίτσας, «Μαντάνια» της Τ.Κ. Γεωργικού, «Δέλτα» της Τ.Κ. Μαγούλας και «Λυγαριές» της Τ.Κ. Καναλίων.

Αναλυτικότερα η ρυθμιστική διάταξη αναφέρει:

Απαγορεύουμε σε όλη την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας:

1) Την υλοτομία, την κλάδευση, τη διακίνηση ξυλείας, τη διακίνηση φυτών προς φύτευση, και τη διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου, χωρίς την εποπτεία και έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

2) Κάθε υλοτομία σε δημόσια και μη δημόσια δάση, δημόσιες η μη δημόσιες δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση εντός της πόλεως και οικιστικών περιοχών, εκτός αν η υλοτομία σε δημόσια και μη δημόσια δάση προβλέπεται από πίνακες υλοτομίας ή διαχειριστικές μελέτες και βρίσκονται εκτός περιοχών που έχει εντοπισθεί ο επιβλαβής οργανισμός δηλαδή εκτός εστιακής ζώνης και εκτός ζώνης ασφαλείας και πάντα με την εποπτεία και καθοδήγηση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών των δασικών αρχών. Στην περίπτωση αυτή η διάμετρος αυξητικής ωριμότητας (στηθιαία έμφλοιος διάμετρος) καθορίζεται σε πενήντα (50) εκατοστά εκτός αν πρόκειται για δέντρα κακής ποιότητας, υγείας και αναπτύξεως, οπότε η αυξητική ωριμότητα σε διάμετρο καθορίζεται σε σαράντα (40) εκατοστά

3) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα, μέσα σε γεωργικά ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, ή μέσα σε χέρσους ή ακαλλιέργητους αγρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υλοτομία είναι δυνατή κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου, και εφόσον διενεργηθεί δειγματοληψία με αρνητικό αποτέλεσμα από τους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές και σε εφαρμογή του άρθρ. 177, παρ. στ του Ν.Δ. 86/69, ανεξάρτητα από τη διάμετρο αυξητικής ωριμότητας. Η υλοτομία θεωρείται επιβεβλημένη, εφόσον στηρίζεται σε πραγματικούς λόγους καλύτερης και αποδοτικότερης αξιοποίησης του κτήματος και μετά από συνεκτίμηση της ωφέλειας και της ζημιάς στη γεωργική καλλιέργεια.

4) Κάθε υλοτομία αυτοφυών ενώσεων και παρόχθιων λωρίδων πλατάνου που απαντώνται μέσα σε ευρύτερες γεωργικές περιοχές. Σε αυτή τη περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία μετά από αυτοψία και έκθεση αρμοδίου δασικού υπαλλήλου, για πλατανώνες εμβαδού μικρότερου των 50 στρεμ., χωρίς πίνακα υλοτομίας και ανεξάρτητου διαμέτρου, όταν είναι λυμένο οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης. Για πλατανώνες εμβαδού μεγαλύτερου των 50 στρεμ. και με λυμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης μπορεί να επιτραπεί η υλοτομία μόνο κατόπιν σύνταξης του πίνακα υλοτομίας ή διαχειριστικής έκθεσης εγκεκριμένων αρμοδίως και για άτομα με διάμετρο αυξητικής ωριμότητας άνω των πενήντα (50) εκατοστών ή σαράντα (40) εκατοστών όταν πρόκειται για δένδρα κακής ποιότητας, υγείας και αναπτύξεως.

5) Κάθε υλοτομία σε παραλίμνιες περιοχές όπου τα φυόμενα πλατανόδεντρα έχουν πολύτιμη αξία για τις έμμεσες ωφέλειες τους. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία κατόπιν αιτήσεως και εφόσον έχει διενεργηθεί δειγματοληψία με αρνητικό αποτέλεσμα από τους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές και βρίσκονται εκτός εστιακών ζωνών και ζωνών ασφαλείας .

6) Κάθε υλοτομία σε άδενδρες ή ολιγόδενδρες ή υποβαθμισμένες απ’ την υπερβόσκηση εκτάσεις, όπου κάθε φυόμενο δένδρο πλατάνου αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο ανθρώπων και ζώων ειδικά κατά τους θερινούς καύσωνες.

7) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται σε πηγές, παρεκκλήσια και σε τοπία και περιοχές με ιδιαίτερη αισθητική αξία που προσφέρονται για αναψυχή, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων εφόσον διενεργηθεί δειγματοληψία με αρνητικό αποτέλεσμα από τους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές και βρίσκονται εκτός εστιακών ζωνών και ζωνών ασφαλείας.

8) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε περιοχές που λειτουργούν λατομεία, μεταλλεία, βιομηχανίες κλ.π, όπου τα υπάρχοντα πλατανόδενδρα έχουν σπουδαία σημασία και επίδραση στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

9) Τέλος σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου από τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter ή υπάρξει υποψία προσβολής, οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 220 Ν.Δ. 86/69, υποχρεούνται να προβαίνουν στις ενέργειες και να λαμβάνουν τα μέτρα που θα υποδειχθούν από αρμόδιους δασικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές προς αποφυγή εξάπλωσής του.

Σε περίπτωση άρνησης των κυρίων, κατόχων ή διακάτοχων των ανωτέρω εκτάσεων, να προβούν στα υποδειχθέντα μέτρα, τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρ. 268 Ν.Δ. 86/69. , ενώ η δασική υπηρεσία δύναται να προβαίνει στη λήψη των μέτρων αυτών και να καταλογίζει τις δαπάνες στον υπόχρεο κάτοχο ή κύριο, κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αναστέλλονται τα μαθητικά δρομολόγια Υπεραστικού και Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων

Μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αναστολή λειτουργίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *