Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Κάθε χρόνο την Πρωταπριλιά αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα και αστεία

Καλό μήνα

Ο τέταρτος μήνας του πολιτικού έτους, με διάρκεια 30 ημέρες.

Αρχικά ήταν ο δεύτερος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου με την ονομασία Aprilis και πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια.

Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται εδώ και αρκετούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, αν και η ακριβής προέλευσή της παραμένει μυστήριο.

Οι παραδόσεις για την Πρωταπριλιά περιλαμβάνουν βασικά φάρσες και ψέματα σε άλλους, συχνά φωνάζοντας “Πρωταπριλιά” στο τέλος για να αποκαλυφθεί η… πονηριά μας. Αν και η ακριβής ιστορική γέννηση της Πρωταπριλιάς είναι ακόμα μυστήριο, το γεγονός ότι τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο την… τιμούν δεόντως κάθε χρόνο, παραμένει πάντοτε επίκαιρη.

Πρωταπριλιά: Πώς ξεκίνησε
Μερικοί ιστορικοί υποθέτουν ότι το έθιμο της Πρωταπριλιάς χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ζήτησε το Συμβούλιο του Trent το 1563. Στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως και στο Ινδουιστικό, το νέο έτος ξεκινούσε με την εαρινή ισημερία γύρω στην 1η Απριλίου και όχι την 1η Ιανουαρίου.

Όσοι άργησαν να μάθουν για την αλλαγή ή απλά δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν ότι η αρχή της νέας χρονιάς είχε μετακινηθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να τη γιορτάζουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, έγιναν “θύματα” εμπαιγμού και αστείων με τους “θύτες” να τους φωνάζουν “Κορόιδα του Απρίλη” (April Fools). Αυτές οι φάρσες περιλάμβαναν την τοποθέτηση χάρτινων ψαριών στην πλάτη τους και τον χαρακτηρισμό ως “poisson d’avril” (ψάρια Απριλίου), που λένε ότι συμβολίζουν ένα χαζό ψάρι που το πιάνεις (το κοροϊδεύεις δλδ) εύκολα. Κατ’ επέκταση το “θύμα” της φάρσας θεωρείτο ένα άτομο που το κοροϊδεύεις εύκολα.

Τι ήταν η Hilaria
Οι ιστορικοί έχουν επίσης συνδέσει την Πρωταπριλιά με παραδοσιακούς εορτασμούς όπως η Hilaria (σημαίνει χαρά στα λατινικά), που την γιόρταζαν στην αρχαία Ρώμη στα τέλη Μαρτίου οι οπαδοί της θρησκευτικής αίρεσης Cybele. Περιλάμβανε ανθρώπους που ντύνονται με μεταμφιέσεις και κορόιδευαν συμπολίτες τους, ακόμη και δικαστές και λέγεται ότι βασιζόταν στις αιγυπτιακές θεότητες Ίσις, Όσιρις και Σεθ.

Πρωταπριλιά και Εαρινή Ισημερία
Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η Πρωταπριλιά συνδέθηκε αρχικά με την εαρινή ισημερία, ή την πρώτη ημέρα της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο, όταν η Φύση «κορόιδευε»τους ανθρώπους, μεταβάλλοντας συνεχώς τον καιρό με απρόβλεπτο τρόπο.

Ο Νέρων θέλησε να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius), ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 65 μ.Χ, αλλά η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.

Λαογραφία
Ο Απρίλης με τον Μάη είναι οι μήνες των λουλουδιών («Ο Απρίλης με τα λούλουδα και ο Μάης με τα ρόδα»).

Η βροχή του Απρίλη θεωρείται από τους γεωργούς πολύ ευεργετική («Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα»).

Στη Θράκη το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό. Παλαιότερα το μάζευαν σε μπουκάλι και το έδιναν στους αρρώστους.

Ο Απρίλης αποκαλείται στις διάφορες ντοπιολαλιές:

Γρίλλης, δηλαδή γκρινιάρης, γιατί συνήθως τελείωναν τα γεωργικά αποθέματα από τις προηγούμενες συγκομιδές κι άρχιζαν οι γκρίνιες στην οικογένεια.

Τιναχτοκοφινίδης ή Τιναχτοκοφινίτης, επειδή καθαρίζονταν τα κοφίνια για να καθαριστούν.

Ξεροκοφινάς, γιατί τελείωναν πάντα οι φτωχές συγκομιδές των γεωργών.

Αηγιωργίτης ή Αηγιωργάτης, λόγω της μεγάλης χριστιανικής εορτής του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου).

Λαμπριάτης, λόγω του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πάσχα ή Λαμπρής, που επισυμβαίνει συνήθως τον Απρίλιο.

Τριανταφυλλάς, επειδή τον Απρίλιο ανθίζουν οι τριανταφυλλιές.

Κάθε χρόνο την Πρωταπριλιά αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα και αστεία, που είναι κοινό για όλους σχεδόν τους λαούς.

Και ναι ήρθε και ο γλυκός Απρίλης και αυτό σίγουρα δεν είναι ένα ψεματάκι για την πρωταπριλιά.
Είναι γνωστό πως σήμερα λέμε μικρά και αθώα ψέματα (όσο αθώο μπορεί να είναι ένα ψέμα?!) για να κοροϊδέψουμε τους άλλους.

Εύχομαι σε όλους σας να έχετε ένα υπέροχο Ανοιξιάτικο μήνα γεμάτο χαμόγελα και ωραίες στιγμές !!
Ελπίζω στις επόμενες τριάντα ημέρες του Απρίλη να δοθούν ευκαιρίες να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας και να αποκτήσετε αυτό το αίσθημα πληρότητας που προσφέρει τόση μα τόση ηρεμία.

Υ.Γ. Τις ευχές μας για γρήγορη λευτεριά από τον ιό. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ευρυτανία: Θλίψη για τον χαμό του Κ. Ζαλοκώστα….

Έφυγε από την ζωή  ο Κωνσταντίνος Ζαλοκώστας, πατέρας της Αντιδημάρχου  Παιδείας στον Δήμο Καρπενησίου, Σοφίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *