Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

«Απροστάτευτη» παρά τα έργα που έχουν γίνει αλλά δεν έχουν συντηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, παραμένει η Λίμνη Κορώνεια

«Απροστάτευτη» παρά τα έργα που έχουν γίνει αλλά δεν έχουν συντηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς ολοκληρωμένη θεσμική προστασία και υπό τον πέλεκυ προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάστασή της, παραμένει η Λίμνη Κορώνεια που τα τελευταία 30 χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων έχοντας φτάσει οριακά και στο σημείο της ερημοποίησης.

Στα συμπεράσματα κατέληξαν οι ομιλητές σε ημερίδα με τίτλο «Η αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας – Ένα κρίσιμο χρονίζον πρόβλημα» που διοργάνωσε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός Φορέα διαχείρισης και λειτουργίας των έργων της λίμνης, δεν έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση της προστασίας των οικοσυστημάτων με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης έχει ως συνέπεια το έλλειμμα αποτελεσματικής ενημέρωσης των εμπλεκομένων φορέων» συνόψισε τα συμπεράσματα του έργου της Ομάδας Εργασίας.

Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ αναφέρει ότι αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία με το Γεν. Γραμ. ΥΠΕΝ για τη συλλογή των επίκαιρων στοιχείων σχετικά με την πορεία των προστίμων και τη δικαστική διαμάχη με την ΕΕ για τη λίμνη Κορώνεια. «Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η πρόσβαση στις πρόσφατες τελικές εκθέσεις» καταλήγει.

Χωρίς συντήρηση τα έργα της Κορώνειας

Από το 2009 έχουν να συντηρηθούν τα έργα της ενωτικής τάφρου τόνισε στην ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας. «Το ίδιο ισχύει και για τα αναχώματα για τον υγροβιότοπο, αλλά και για τα βαθιά ενδιαιτήματα για την αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών».

Σημειώνεται ότι, από το 1995 έως και το 2009 η λίμνη Κορώνεια, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού και της μακροχρόνιας ρύπανσης από τις δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα, αποξηράνθηκε 4 φορές.

«Είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών, ενώ η έκταση που καταλάμβανε στην κυριολεξία ερημοποιήθηκε».

«Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καλείται να προχωρήσει άμεσα, σε μια σειρά από εξίσου μεγάλες και δομικές παρεμβάσεις, ώστε να μην επανέλθουμε στις τραγικές εικόνες», είπε ο κ.Γιουτίκας

Δεν προβλέπεται να στραγγίσει η λίμνη ως το 2100!

Σε υδρολογική προσομοίωση της λεκάνης Μυγδονίας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, προκύπτει ότι η Κορώνεια δεν προβλέπεται να στραγγίσει ξανά τουλάχιστον έως το 2100.

«Η μείωση της κατείσδυσης και η αύξηση της εκροής από τον υπόγειο υδροφορέα Μυγδονίας για άρδευση, αποτελούν τις κύριες αιτίες του υδατικού ελλείμματος έως το 2100», ανέφερε σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.thessnews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αρχικά αίθριος καιρός με σταδιακή ανάπτυξη νεφώσεων αναμένεται την Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Άνεμοι πρόσκαιρα θα πνέουν έως 6 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο ενώ η θερμοκρασία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *