Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αρχίζει η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα

Οι άδειες αφορούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής του Έβρου και βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όμιλο Κοπελούζου οι πρώτες άδειες

Δόθηκαν σήμερα οι δύο πρώτες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) στην Ελλάδα.

Οι δυο άδειες αφορούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος 600 MW.

Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ), και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Την πρώτη άδεια παρέλαβε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.).

Άδεια ισχύος 400 MW με 3ετη διάρκεια
Συγκεκριμένα, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW με διάρκεια 3 έτη από την έκδοση της.

Ο κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η έναρξη ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών με τη χορήγηση των πρώτων Αδειών Έρευνας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο Εθνικό Ενεργειακό Σύστημα χρειάζεται να επενδύουμε σε έργα μεγάλης ισχύος και απόδοσης με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενώ το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, μας είχε οδηγήσει ήδη από το 2007 στην αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη υπεράκτιων έργων.

Σήμερα, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις από πλευράς αδειοδότησης και εγκρίσεων, στοχεύουμε σε έναρξη Λειτουργίας του Έργου εντός της τρέχουσας 10ετίας».

Η άδεια του ομίλου Κοπελούζου
Η 2η άδεια έρευνας, με διάρκεια επίσης τα 3 έτη, χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, και αφορά στην ίδια περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Γιάννης Καρύδας, παρευρέθηκε στη συνάντηση και στο πλαίσιο ενημέρωσης του Υπουργού, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα στην προσπάθεια της χώρας μας να εισάγει στο ενεργειακό της μίγμα την ηλεκτρική ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, έχοντας λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη σήμερα υφιστάμενη Άδεια Παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, πρωτοστατεί και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του σημαντικού βήματος με τη καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χορήγηση Άδειας Έρευνας αποτελεί ένα πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην χώρα μας, για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς με πολύ σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, που θα συμβάλλει στην ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ και φυσικά και με το Υπουργείο για την ταχύτερη υλοποίηση των επομένων βημάτων, που θα φέρουν νωρίτερα την έναρξη κατασκευής και λειτουργίας αυτών των θαλάσσιων αιολικών πάρκων».

Ισχυρό υπεράκτιο δυναμικό
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό υπεράκτιο δυναμικό, κυρίως χάρη στο κλίμα της και στη στρατηγική θέση που κατέχει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Εκτιμώντας πως η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού θα συμβάλει στον εθνικό στόχο, για εξέλιξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Τέλος Οκτωβρίου κάναμε ανακοινώσεις για το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και τώρα ανακοινώνουμε τις δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Τα εξωστρεφή και καινοτόμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορούν να προσδώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε την ανάπτυξη υποδομών δικτύου και της απαραίτητης εφοδιαστικής αλυσίδας, τις άμεσες διαδικασίες αδειοδότησης, την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών κ.ά. Η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα συμβάλει πρωτίστως στη διασφάλιση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά και στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 12 GW ως το 2040-2045, καθιστώντας την Ελλάδα μεγάλη εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε πως «η σημερινή ημέρα είναι πολλαπλά σημαντική. Αφενός, επειδή γίνεται το πρώτο επίσημο βήμα μετά την ψήφιση του Ν. 4964/2022 για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό το πρώτο βήμα θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα, και πολύ σύντομα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέσαμε όταν εκπονήσαμε το πλαίσιο των υπεράκτιων: να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, παράλληλα, να δημιουργήσει ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, δημιουργώντας νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης και οι κρίσιμοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα θα συζητηθούν και στο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, Ανα- βαθμίζοντας την Ελλάδα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου.

www.naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ένα ξεχωριστό event “ΔΩΡΕΑΝ” βαρελίσιας μπύρας, στο il Postino στη Σπερχειάδα!!!

Ένα μοναδικό event διοργανώνει η διεύθυνση του il Postino στη Σπερχειάδα σε συνεργασία με την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *