Τετάρτη , 1 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Άσπρα Σπίτια: η πρώτη “έξυπνη πόλη” της Ελλάδας

Το μήνυμα ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ εξέπεμψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Mυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της πρωτοποριακής πλατφόρμας Mytilineos Smart Cities, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά από τον οικισμό Άσπρα Σπίτια, στην παραλία Διστόμου.

Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίoς, το νέο αυτό προϊόν ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της εμπειρίας των τομέων δραστηριότητας της εταιρείας και συνιστά «το πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας». Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν το προσεγγίσαμε αυστηρά επιχειρηματικά, είδαμε τις δυνατότητες για την ευμάρεια των πολιτών στο μέλλον. «Ένα νέο κόσμο, με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα και ευέλικτες εφαρμογές», τόνισε.

Η πλατφόρμα προβλέπεται να ενταχθεί ως ένας νέος τομέας δραστηριότητας της Mytilineos μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό της, που θα ανακοινωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι μετά τα Άσπρα Σπίτια, να απλωθεί σε όλη την επικράτεια, με νέες υπηρεσίες και εφαρμογές.

Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη;
Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι… «έξυπνες»!

Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη; Είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

Ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας
Έξυπνη διαχείριση υδάτων
Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
Υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

«Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panels, μπαταρίες
Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

siriosfm.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδος Συμεών προς νεαρό ιερέα που χήρεψε: «Σε αγαπώ περισσότερο γιατί σηκώνεις αυτόν τον Σταυρό»

Μία συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε  στο τέλος της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας «Σε αγαπώ περισσότερο γιατί σηκώνεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *