Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αβδέλλα το Βλαχοχώρι με το αξιόλογο ιστορικό παρελθόν

Ορεινός αγροτικός οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, χτισμένος σε μέσο υψόμετρο 1.300, η Αβδέλλα είναι ένα Βλαχοχώρι με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν, σε απόσταση 44 χλμ Δ από την πόλη των Γρεβενών.

Οι γύρω πλαγιές της Βόρειας Πίνδου είναι κατάφυτες από οξιές, πεύκα και έλατα.

Η Αβδέλλα αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ως ένα από τα πέντε ορεινά Βλαχοχώρια της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών (ΣαμαρίναΣμίξη, Περιβόλι και Κρανιά τα άλλα τέσσερα).

Μεγάλες οικογένειες Βλάχων κτηνοτρόφων και φημισμένοι αγωγιάτες συγκαταλέγονταν στους παλαιότερους κατοίκους της Αβδέλλας, όπου άκμασε άλλοτε η βιοτεχνία ξύλου.

Την εικόνα του σύγχρονου οικισμού συνθέτουν σπίτια με λαμαρινοσκεπές (ένεκα των έντονων χιονοπτώσεων), βρύσες με τρεχούμενα νερά και η πλακόστρωτη πλατεία με τους γέρικους πλατάνους.

Ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή του Αγίου Σωτήρα, με εκπληκτική θέα στην Αβδέλλα, και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μέσα στο δάσος.

Σηματοδοτημένη πεζοπορική διαδρομή που έχει ως αφετηρία την πλατεία του χωριού οδηγεί τους περιπατητές και τους φυσιολάτρες στην κορυφή της Βασιλίτσας (υψόμετρο 2.249).

Η Αβδέλλα έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 (σημαντικότερος αγωνιστής ήταν ο Μάρτος Ράμμος, πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου) και ανέδειξε αξιόλογους Μακεδονομάχους, όπως ο Ζήσης Βέρρος.

Από την Αβδέλλα κατάγονταν οι αδελφοί Γιάννης και Μίλτος Μανάκιας, πρωτοπόροι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων και φωτογράφοι (προτομές τους βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού).

Πηγή φωτογραφιών: oivlaxoi.gr

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αρκτούρος: Η αντίδραση των λύκων όταν επιτέλους πέφτει το πρώτο χιόνι! – Δείτε βίντεο

Ένα εντυπωσιακό βίντεο με τρεις κατάλευκους λύκους ανέβασε στο Facebook η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος». Μέσα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *