Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Χωματερή από μπάζα κατεδάφισης στο πλατανόδασος Σπερχειού [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Μία ακόμη τραγική κατάσταση, ίσως η πιο τραγική από όλες , με νέα χωματερή στον Δήμο Μακρακώμης και μάλιστα στο Πλατανόδασος του Σπερχειού ποταμού που είναι καταφανές ποιος είναι ο υπαίτιος….

Όπως μας καταγγέλθηκε και μας δόθηκε αντίστοιχο υλικό – φωτογραφίες και βίντεο- από το συγκεκριμένο σημείο, έχουν πετάξει τόνους μπαζών από κατεδαφίσεις / ξηλώματα κτισμάτων.
Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και για αυτό το λόγο ζητήσαμε να μάθουμε που ακριβώς για να πάμε οι ίδιοι να το δούμε και είμαστε αντικειμενικοί και να φανεί τεκμηριωμένα, όλη η αλήθεια…
Έτσι λοιπόν πήραμε τον δρόμο ανατολικά στο νεκροταφείο της Μεσοποταμίας προς το ποτάμι Σπερχειός. Στο τέλος του αγροτικού δρόμου, στρίψαμε δξιά επί της κοίτης του ποταμού, και αμέσως αριστερά μας είδαμε το χάλι που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες και στο βίντεο.

Τα όσα μας μετέφεραν για τα μπάζα, ήταν πραγματικά αλλά τελικά πολύ λιγότερα από όσα τελικά αποκαλύπτονται!

Τόνοι από μπάζα που προέρχονται από όσα μας είπαν κάτοικοι και αποδεικνύεται, ότι πρόκειται από το ξήλωμα της πλατείας της Μεσοποταμίας που ως έργο η ανάπλαση είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα η έγκριση του έργου έχει τεθεί ως θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρακώμης στις 2/6/2023.

Υπογραμμίζεται ότι σε τέτοιου είδους έργα, υπάρχει και προβλέπεται μελέτη και σχετική άδεια για την μεταφορά των όποιων μπαζών σε ειδικό χώρο για ανακύκλωση, με την αντίστοιχο παραστατικό που να αποδεικνύεται η όλη διαδικασία.

Τώρα αυτό γιατί δεν έγινε δεν γνωρίζουμε, πάντως το ποτάμι δεν είναι ο προβλεπόμενος χώρος ανακύκλωσης. Ήδη θεωρείται το περιβάλλον στο ποτάμι πολύπαθο (ασθένεια –μύκητας στα πλατάνια που τα ξεραίνει, μέχρι το 2010 τουλάχιστον είχε πολλές χωματερές από κάθε Κοινότητα του Δήμου κ.α)
Επιβάλλεται η πρωτίστως η προστασία ενός τέτοιου φυσικού πλούτου για να διατηρηθεί ζωντανό και μετά σχεδιασμένα η γενικότερη αξιοποίηση του σε ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής ποικίλων δραστηριοτήτων.

Καταφανώς οι αρμόδιοι – ο Δήμος Μακρακώμης δηλαδή – θα έπρεπε να είναι ενήμεροι με τα μπάζα τι έχει γίνει με βάση το απαιτούμενο παραστατικό της ανακύκλωσης μετά το ξήλωμα της πλατείας της Μεσοποταμίας.

Ο νόμος ισχύει μόνο για τους δημότες;;; Ο Δήμος είναι αυτός που έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα και την πλήρη νομοτυπία στην διαδικασία. Αντιθέτως για μία ακόμη φορά δείχνουν όχι μόνο ανεπάρκεια αλλά και πλήρη αδιαφορία, μη εκτελώντας τα καθήκοντα τους και κάνοντας τόση ζημιά στο περιβάλλον της περιοχής… Να λοιπόν γιατί ο www.fonografos.net χρησιμοποιεί την λέξη «άχρηστοι».

Η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρα εδώ, την ζούμε καθημερινά, αλλά αυτοί την επισπεύδουν ακόμη περισσότερο. Αντί να είναι αυτοί που να καθοδηγήσουν τους δημότες για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Θυμίζουμε και το άρθρο που αναρτήσαμε για τα μπάζα στον Αρχαιολογικό χώρο της Διασέργιαννης Σπερχειάδας, ήταν και μπάζα από ξηλωμένα πεζοδρόμια…
Άρα περιβάλλον και πολιτισμό επιτηδευμένα τα καταστρέφουν ανεπανόρθωτα. Και σε αυτή την περίπτωση επομένως, πάνε να κάνουν κάτι, ένα έργο και τελικά το αποτέλεσμα τους είναι πολλαπλάσια χειρότερο.

Μήπως πρέπει να ψάξουμε και τι έγιναν τα μπάζα από το έργο στην ανάπλαση της πλατείας στο Καστρί;;; Πολύ το φοβόμαστε πλέον….
Έχουν να επιδείξουν παραστατικά ανακύκλωσης από τα όποια έργα έχουν κάνει ή έχουν γεμίσει τις ρεματιές και φυτρώνουν κάθε λογής σκουπίδια (στρώματα, είδη υγιεινής, έπιπλα, κλπ);;;

Πρέπει να τιμωρηθούν οι ανεύθυνοι- υπεύθυνοι!

Ιδανικός παραδειγματισμός θα ήταν με γυμνά χέρια να φορτώσουν τα μπάζα από το σημείο που τα έριξαν και μολύνουν το περιβάλλον…. Αυτό θα τους συμμόρφωνε και όχι να επιβληθεί πρόστιμο στον Δήμο που θα το πληρώσουν οι δημότες και όχι οι αποκλειστικοί υπαίτιοι.

Σπερχειάδα: Χωματερή από μπάζα κατεδάφισης στον Αρχαιολογικό χώρο της Διασέργιαννης

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οκτώβριος! Καλό μήνα!!

  Καλώς ήλθε ο Οκτώβριος, ή αλλιώς ο «Βροχάρης», ο «Σποριάτης» Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *