Τετάρτη , 18 Μαΐου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Χωρίς αναφορά στον ήρωα του ’21, του Ανδρέα Μιαούλη στο Ημερολόγιο του 2021 της Μητρόπολης Χαλκίδος

Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Κεμίδης

Ι) Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την έκδοση του Ημερολογίου της Μητρόπολης Χαλκίδος (όπως, άλλωστε, συμβαίνει με όλες τις Μητρόπολεις της χώρας μας), περιμένοντας να δούμε και να διαβάσουμε με ικανοποίηση, ποίο θα είναι το γεγονός ή το πρόσωπον προς τιμήν του οποίου αφιερώνεται το ημερολόγιο της νέας χρονιάς.

ΙΙ) Βεβαίως και είναι το κυριότερο και κεντρικώτερο γεγονός για το Νέο Χρόνο 2021, η Πανηγυρική και απόλυτα δικαιολογημένη, με λαμπρότητα μεγάλη γιορτή, σε ολόκληρο τον ελληνισμό, απανταχού της γης, για την συμπλήρωση 200 χρόνων, από την κήρυξη της Επανάστασης του Ελληνικού Λαού (το 1821), ενάντια στον Τούρκο Βάρβαρο, Δυνάστη και Κατακτητή, για να καταστεί ελεύθερη η Πατρίδα μας, μετά από 400 χρόνια ασφυκτικής και απάνθρωπης σκλαβιάς.

ΙΙΙ) Θεωρούμεν, λοιπόν, απόλυτα δικαιολογημένη και αρμονικά ταυτισμένη με το μέγα αυτό γεγονός, της εθνικής μας παλιγγενεσίας, την έκδοση του Ημερολογίου για το Νέο Έτος 2021, καθώς και για την αναφορά στα πρόσωπα από την Εύβοια, που έπαιξαν ή διεδραμάτιαν σπουδαίο ρόλο σ’ αυτήν «την Λειτουργία του Εθνικού Ηρωϊσμού», όπως εύστοχα, χαρακτήρισε την. Επανάσταση του ’21, ο Μεγάλος Εθνικός μας Ποιητής και ένας από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της πατρίδας, ο Κωστής Παλαμάς.

Σε αντίστοιχη εκδήλωση, για την Απελευθέρωσή μας από τον Τουρκικό ζυγό, που έγινε στις 25 Μαρτίου 1911, στην «Φοιτητική Συντροφιά», των Αθηνών, σε επίκαιρη ομιλία του εχαρακτήρισε, ως τις 3 ψηλότερες κορυφές του Είκοσι Ένα, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη και τον Μιαούλη. Μάλιστα, τους παρομοίωσε «ως τους τρεις Πρωθιεράρχες, της Λειτουργίας του Εθνικού Ηρωϊσμού».

IV) Όμως, διαβάζοντας κανείς το Ημερολόγιο της Μητρόπολης, με έκπληξη μεγάλη και περίεργη ομολογουμένως, για τα ιστορικά δεδομένα του τόπου μας βλέπομεν, ότι δεν αναγράφεται πουθενά, έστω και με μικρά γράμματα, το όνομα του ένδοξου Ναυάρχου και Αρχηγού του Εθνικού μας Στόλου, κατά την Επανάσταση του ’21, του Ανδρέα Μιαούλη, του αποκληθέντος από έγκριτους ιστορικούς, ως «Νέος Θεμιστοκλής της Ελλάδας».

V) Ακόμη, εδώ πρέπει να αναφέρωμεν και την επίσημη με μεγαλοπρέπεια γενομένη Eπέτειο της 100ετηρίδας, για την εθνική μας παλιγγενεσία, που έγινε στις 23 Ιουλίου 1930, στο χωριό των Φύλλων, παρουσία όλων των Αρχών του Νομού Ευβοίας (Νομάρχης, Μητροπολίτης Γρηγόριος, Δήμαρχος Χαλκίδας και άλλων πόλεων του Νομού, Βουλευτές και πλήθος κόσμου, από όλο τον Νομό μας).

Στην τελετή, παραβρέθηκαν ακόμη, ο τότε Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Γ. Πανάς, πλαισιούμενος από πλειάδα Αξιωματικών του Γ.Ε.Ν. Μετά την δοξολογία, που έγινε στον Ναό της Αγ. Ελεούσας, ανεχώρησαν οι Επίσημοι και το πλήθος για την πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται η παλιά χαμόγειος και πλινθόκτιστη οικία του Μιαούλη.

Μπροστά από την οικία, αφού μίλησαν για λίγο, ο Δεσπότης και άλλοι, πήρε τον λόγο και εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. Ναύαρχος Πανάς, εξάρας την αρχηγική μεγαλοφυΐα του Μιαούλη, όπως τόνισε. Στη συνέχεια εντοίχησε στην πρόσοψη της οικίας αναμνηστική πλακέτα (που σώζεται μέχρι σήμερα), υπό τας υπευφημίας του πλήθους και με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και παρουσίαση όπλων από το Άγημα του Ναυτικού. Η πλακέτα γράφει: «Ενταύθα εγεννήθη το 1769, ο Θαλασσομάχος Ναύαρχος του 1821 Ανδρέας Μιαούλης».

Τις σχετικές πληροφορίες πήραμε από την Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, και την Βιβλιοθήκη της Βουλής, όπου οι τότε εκδιδόμενες Τοπικές Εφημερίδες «ΕΥΡΙΠΟΣ» του Μάτσα και «ΕΥΒΟΙΑ» του Θρασ. Παπαστρατή, εκάλυψαν όλη την γιορτή, με τις αντίστοιχες ομιλίες και όλα τα σχετικά γι’ αυτήν.

VI) Όμως, ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα για την παράλειψη αναφοράς του Μιαούλη, από το Μητροπολιτικό Ημερολόγιο, για το Νέο Έτος. Είναι, άρραγες, μια τόσο μεγάλη και χτυπητή παράλειψη τυχαία; Πάντως, όπως και να έγινε, αποτελεί -έστω και έμμεσα- ένα Πρωτοχρονιάτικο και ανέλπιστο δώρο για τους Υδραίους. Τέτοια μοναδική ευκαιρία, περίμεναν και οι Υδραίοι, για να τρίβουν τα χέρια τους από την ανέλπιστη χαρά τους. Άλλωστε, είναι γνωστή η διαμάχη των Φύλλων με την Ύδρα, για τον τόπο γεννήσεως του Ήρωα και πρωταγωνιστή της Επανάστασης του 1821. Κρατάει, ατυχώς, αρκετά χρόνια, όταν μετά τον θάνατο του Μιαούλη, το 1835, άρχισε η αμφισβήτηση για την γεννέτειρά του. Ζώντος του Μιαούλη, δεν υφίστατο, τέτοιο ζήτημα. Το πρώτον, ξεκίνησε από τον γιο του Μιαούλη, τον Αντώνη, όταν σε βιβλίο που έγραψε για την ιστορία της νήσου Ύδρας, το 1829, ανέφερε μεν ότι «έλκει την καταγωγή του», ο πατέρας του Ανδρέας Μιαούλης, από την Εύβοια, αλλά ο ίδιος (Ανδρέας Μιαούλης) γεννήθηκε στην Ύδραν!!!

Δεν τόλμησε, όμως, να τυπώσει και κυκλοφορήσει το βιβλίο του, όσο ζούσε ο πατέρας του, γιατί θα τον διέψευδε ο ίδιος ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε στείλει 3 επιστολές στους Προκρίτους των Φύλλων, αποκαλώντας τους, «αδέλφια μου και αγαπητούς συμπατριώτες μου»…

Ο Αντώνης Μιαούλης, κυκλοφόρησε το βιβλίο του, μετά τον θάνατο του πατέρα του, το έτος 1864!!!! Τέλος, ας είδωμεν πώς εχαρακτήρισαν τον Μιαούλη, ακόμη δύο διαπρεπείς, Έλληνες, προσωπικότητες:

1) Ο Αδαμάντιος Κοραής: Ο διαπρεπής διδάσκαλος του Γένους και από τις κυριότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού, είπε: «Γενναίες Ναύαρχε, Από μόνας τας λαμπράς σου νίκας σε γνωρίζω, ως έγινες γνωστός δι’ αυτάς και εις τα φωτισμένα της Ευρώπης Έθνη, με ταύτην, όμως, την διαφοράν. Οι ξένοι σε θαυμάζουν, εγώ δε παρά τον θαυμασμόν μου, σε χρεωστώ και χάριν, επειδή με έκαμες τώρα εις το γήρας μου, να καυχώμαι και να υπερηφανεύομαι εις τα κατορθώματά σου ως κατορθωμένα από την κοινήν πατρίδα, αφού επέρασα όλην μου την ζωήν κλαίων απαρηγόρητα την καταισχύνην της πατρίδος.

Εύγε φίλε Ναύαρχε, για την εμπειρίαν της θαλάσσης που έμαθες πώς πρέπει να διάγει ο έμπειρος πολίτης κ.λπ. κ.λπ.».

2) Ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος: Ο μεγαλύτερος ιστορικός του Νεωτέρου Ελληνικού Κράτους, είπε: «Ο Μιαούλης πάντα ελέγετο Ναύαρχος των Υδραίων. Αλλά τί σημαίνει ότι δεν ήτο δια διπλώματος διωρισμένος, ότι καθ’ όλας τας ναυμαχίας, εις ας παρευρέθη ενήσκει δια της βίας των πραγμάτων την αρχήν. Το έθνος όλον, το οποίον ησθάνετο ότι εκ του στόλου εξηρτάτο η των πάντων σωτηρία, αυτόν κατ’ εξοχήν ανεκήρυττε Ναύαρχον. Ο Μιαούλης ήταν ο ατρομητότατος των ανθρώπων, μέχρις των εσχάτων μεθορίων της φρονήσεως και της αφροσύνης, κ.λπ. κ.λπ.».

VII) Σεβασμιώτατε,

Ελπίζομεν και θέλομεν να πιστεύωμεν ότι πρόκειται για αβλεψία διαφορετικά συνιστά παραπληροφόρηση και προσπάθεια συσκότισης της μίας και μόνης ιστορικής αλήθειας, που θέλει τον Μιαούλη γεννημένο στα Φύλλα και δοξασμένο στην Ύδρα.  Ήδη, στο χωριό έχει ξεσπάσει θόρυβος για το ζήτημα αυτό.

Παρακαλούμεν για την διόρθωση ή αντικατάσταση με νέο, σωστό, Ημερολόγιο εφόσον είναι τούτο δυνατόν, άλλως με οιονδήποτε τρόπον, που εσείς νομίζετε, για την αποκατάσταση της αλήθειας της τοπικής Ιστορίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

Ο Θύμιος Καραΐσκος για το “Βέλος” και την στάση στο Λιανοκλάδι

Για μία θετική εξέλιξη επί του ζητήματος έκανε λόγο ο Δήμαρχος Λαμιέων, αναμένοντας  τις επίσημες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *