“Χρειάζεται να πας μόνο μια φορά για να ερωτευτείς”: Τα αγαπημένα νησιά των ξένων…

Η Sophie-May Williams συντάκτρια του metro.co.uk κάνει ένα γκαλοπ για τα αγαπημένα ελληνικά νησιά των Βρετανών εκτός της Μυκόνου και της Σαντορίνης, με την ίδια να προτείνει την Κρήτη και συγκεκριμένα την παραλία της Ελαφονήσου.

Το 2024 τα ελληνικά νησιά δέχτηκαν 4.5 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες με πολλούς να επιλέγουν δημοφιλέις προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια και τα δυο νησιά έχουν δεχτεί τα συμπτώματα του υπερτουρισμού. Πέρσι, ο Νίκος Ζώρζος, προειδοποίησε πως τα υψηλά ποσοστά τουριστών μπορούν να προκαλέσουν “καταστροφές” στο νησί. Αυτό είναι εκτός απ’ τους πρόσφατους σεισμούς που υποχρέωσαν το νησί σε εκκένωση για λόγους ασφαλείας.

Για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, η Sophie-May Williams ρώτησε τους αναγνώστες του Metro το αγαπημένο τους ελληνικό νησί, εκτός των συνηθισμένων.

Οι αναγνώστες του Metro λένε τη γνώμη τους

Η Pauline Johnson Wallis μοιράζεται τις αγαπημένες της αναμνήσεις από το Αγκίστρι, ένα νησί μια ώρα μακριά απ’ την Αθήνα με το καράβι.

Γνωστό για τις παραλίες του και τα water sports, περιγράφεται σαν ένας απ’ τους κρυμμένους παράδεισους της Ελλάδας.

Η Pauline γράφει: “Συνήθιζα να πηγαίνω κάθε χρόνο τη δεκαετία του ’90. Ακόμα θυμάμαι το αίσθημα αδημονίας νωρίς το πρωί πριν φτάσουμε στο μικρό νησί, με τις αποσκευές στο πορτ- μπαγκαζ. Το κατάλυμα ήταν απλό αλλά καθαρό, οι ντόπιοι ευγενέστατοι και το μόνο που έκανες ήταν να φας, να πιεις και να απολαύσεις.”

Κάπου αλλού, το πρόσφατο ταξίδι της Antoaneta Pateva στη Θάσο, το νοτιότερο νησί του Αιγαίου της άφησε αξέχαστες εντυπώσεις.

Μιλούσε με ενθουσιασμό για τις “πράσινες, χρυσές και μαρμάρινες παραλίες” όπως και τα καταπράσινα βουνά με τα ελαιόδεντρα.

“Απλά, όμορφα, χωρίς πολυκοσμία και καθαρός αέρας.”, γράφει.

Για την Paul Bassett και για πολλούς άλλους η Σκιάθος κέρδισε τις καρδιές τους. Η Susan Buckland πέρασε εξίσου όμορφα εκεί, αλλά θεώρησε την προσγείωση ως “ανατριχιαστική”. Η Sophie-May Williams, που γράφει το άρθρο, τείνει να συμφωνεί, αλλά πιστεύει πως πρόκειται για μια απίστευτη κατάβαση. Το μικρό αεροδρόμιο βρίσκεται στη μέση του Αιγαίου Πελάγους και στην προσγείωση έχεις άπλετη θέα τις Σποράδες.

“Τον Ιούλιο του 2024 πέρασα απ’ τη Σκιάθο με το αεροπλάνο καθώς πήγαινα στη Σκόπελο. Θυμάμαι να βλέπω έναν συνδιάσμό από ψαρόβαρκες και πολυτελή γιότ καθώς πετούσαμε, τόσο κοντά που έβλεπες ανθρώπους να ανοίγουν σαμπάνια στο κατάστρωμα.”

Μιλώντας για τη Σκόπελο, πολλοί δεν συνειδητοποιούν πως το βραχώδες νησί πρόκειται για το μέρος που γυρίστηκε το “Mama mia!”, το rom-com του 2008, βασισμένο σε τραγούδια των ABBA.

Η Σκόπελος είναι ένα μικρό νησί με κατάφυτους λόφους, τιρκουαζ νερά και αρχαία ιστορία. Στολισμένη με χρυσές αμμουδιές, παραδοσιακές εκκλησίες και ολόλευκα χωριά, που μοιάζει ξεχασμένο απ’ τον χρόνο.

“Χρειάζεται να πας μόνο μια φορά για να ερωτευτείς”: Τα αγαπημένα νησιά των ξένων δεν είναι η
“Αγαπώ την Ελλάδα αλλά δεν θα ξαναπήγαινα στην Αθήνα”
Στο μεταξύ η Deborah Shepherd χαρακτήρισε την Κεφαλλονιά και τη Κέρκυρα ως “όμορφες”.

Ο Jim Bischoff έχει στα αγαπημένα του την Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα που δεν είναι αρκετά γνωστό. Η Tracy Robinson χαρακτήρισε το Φαληράκι της Ρόδου ως ένα “όμορφο μέρος”.

Η Ρόδος, η Ύδρα και η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι κάποια απ’ τα νησιά με τις περισσότερες αναφορές.

Ο Jim Turburfield είπε πως “χρειάζεται να πας μόνο μια φορά στη Κρήτη για να ερωτευτείς”, ενώ η Sharon Woodward επαίνεσε τον Πλατανε Ρεθύμνου.

Λέει: “Είναι όμορφα, όχι μακριά απ’ το Ρέθυμνο, έχει πληθώρα μαγαζιών και εστιατορίων. Υπέροχες παραλίες.”

Η Κρήτη είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή νησιά μαζί με την Σαντορίνη και τη Μύκονο, αλλά το μεγάλο της μέγεθος, επιτρέπει μεγάλη προσέλευση τουριστών.

Τι να κάνεις στην Κρήτη
Από προσωπική της εμπειρία, η Sophie-May Williams ψηφίζει Κρήτη. Την χαρακτηρίζει ως το όνειρο των Instagramers, καθώς όπου πας συναντάς αξιοθέατα που σου κόβουν την ανάσα. Προτείνει την λιμνοθάλασσα του Μπάλου για τα τιρκουάζ νερά, την άγρια φυσική ομορφιά και το εξωτικό σκηνικό, όπως και για τα πρόβατα, που μπορείς να δεις συχνά να κατεβαίνουν στην παραλία απ’ τα βουνά.

Χαρακτηρίζει τη παραλία της Ελαφονήσου, ως την “ομορφότερη παραλία του κόσμου”. Μάλιστα το 2025 το Tripadvisor στα Traveller’s Choice Awards της έδωσε το βραβείο για τη ροζ αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά.

Προειδοποίηση: Η Ελληνική κυβέρνηση ανακύρηξε τη παραλία φυσικό καταφύγιο και απαγόρευσε την αποθήκευση άμμου ως σουβενίρ.

Τέλος, η τραγουδίστρια Joni Mitchell στο τραγούδι της “Carey” στο άλμπουμ Blue που κυκλοφόρησε το 1971 κάνει αναφορά στο “Matala moon”.

Πίσω στο 1960, όταν ακόμα κυριαρχούσαν οι hippies, η πληγωμένη Joni ταξίδεψε στην Ελλάδα με μια φίλη της. Εκεί, συνάντησε ένα γκρουπ από hippies, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στα Μάταλα, ισχυριζόμενοι πως οι τεχνιτές σπηλιές ήταν σπίτι τους. Τα σπήλαια διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως και ο μποέμ τρόπος ζωής.

Τι να κάνεις στην Ύδρα
Η Υδρα είναι ένα όμορφο ελληνικό νησί, γνωστό για τις δημιουργικές του κοινότητες. Πίσω στη δεκαετία του ’60, την επισκέφτηκαν πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Leonard Cohen μαζί με τη μούσα του Marianne Ihlen.

Ένα απ’ τα νησιά του Σαρωνικού, η Ύδρα είναι γνωστή για τα χαλαρά της πρωινά και για την ακμάζουσα νυχτερινή της ζωή.

Παράλληλα του λιμανιού, βρίσκονται μπαρ, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ η πόλη που δεν περνάνε αμάξια είναι κατάλλη για βόλτες.

Για τους φίλους της ιστορίας, υπάρχει το σπίτι του Λάζαρου Κουντουριώτη, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή του μεγίστανα της ναυτιλίας που υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση.

Όσοι αγαπούν την αδρεναλίνη, η Ύδρα διαθέτει πολλά μονοπάτια πεζοπορίας, με πιο γνωστό το μονοπάτι που οδηγεί στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Και για τους λάτρεις του ήλιου, προτείνονται οι άσπιλες παραλίες, όπως ο Αγιος Νικόλας, το Αυλάκι και τα Καμίνια.

Τι να κάνεις στην Εύβοια
Νιώθεις να έχεις αρκετές πληροφορίες μετά από το ταξίδι στην Αθήνα; Μια επίσκεψη στο νησί της Εύβοιας είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσεις. Υπάρχουν δυο τρόποι να φτάσεις στην Εύβοια από την Αθήνα: Με αμάξι, που θα σου πάρει περίπου δυο ώρες ή με πλοίο. Αν επιλέξεις το δεύτερο, το ταξίδι κρατά μια ώρα, είτε από το λιμάνι της Ραφήνας, είτε από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μόλις φτάσεις περιηγήσου στα αρχαία ερείπια και στην ιστορική πόλη της Χαλκίδας ή μπορείς να χαλαρώσεις στις θερμές πηγές της Αιδηψού, όπου είναι γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες.

Επειδή βρίσκεσαι στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένεις παραδεισένιες παραλίες, στις οποίες μπορείς να κολυμπήσεις στα καθαρά νερά και να κάνεις ηλιοθεραπεία στις αμμουδιές τους, όπως η Χιλιαδού, ο Κάλαμος, η Θάψα και το Πευκί.

Τις απογευματινές ώρες, επισκέψου μια απ’ τις αμέτρητες ταβέρνες για να εντρυφήσεις στην ελληνική κουζίνα. Μπορείς να γευτείς αρωματικά ντόπια χόρτα, φρέσκα ψάρια, γύρο ή αρνάκι κλέφτικο, ενώ σιγοπίνεις ένα-ή δυο- ποτήρια κρασί. Ονειρεμένο.

Πηγή: athinorama.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Από καθαριστές του βυθού, «καθαριστές» του καρκίνου

Βρίσκεται στον βυθό, μοιάζει με μαλακό σωλήνα και δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι θα μπορούσε να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *