Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δεκάδες πλειστηριασμοί στην Αιτωλοακαρνανία

Δεκάδες πλειστηριασμοί στην Αιτωλοακαρνανία – Το «σφυρί» περιμένει όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως μόνο το Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί πάνω από 50 πλειστηριασμοί. Δύο «αγκάθια» για τα funds : Το μικρό ενδιαφέρον και ο Άρειος Πάγος
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ακίνητα κάθε είδους και αξίας, περιλαμβάνει η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι το τελευταίο διεξάγονται με αυξανόμενη τάση με όλη τη χώρα.

Έτσι και στην Αιτωλοακαρνανία ήδη το προηγούμενο δίμηνο και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έχουν γίνει δεκάδες πλειστηριασμοί, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα έρχονται ακόμη περισσότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το υπόλοιπο διάστημα του Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένοι περίπου 50 πλειστηριασμοί, ενώ μέχρι στιγμής η συνολική ουρά των πλειστηριασμών, που είναι προγραμματισμένοι μέχρι το τέλος του έτους και τους πρώτους μήνες του 2023, φτάνει τα 130 ακίνητα περίπου.

Στο «σφυρί» ξενοδοχείο στο Μύτικα με τιμή άνω του εκατομμυρίου
Η λίστα περιλαμβάνει οικόπεδα, αγρούς, κατοικίες (μονοκατοικίες και διαμερίσματα), βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι μικρές αποθήκες. Στα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα που εκπλειστηριάζονται περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή μονάδα στο Μύτικα με τιμής εκκίνησης 1,3 εκατ. ευρώ, συγκρότημα από μεζονέτες σε περιαστική περιοχή του Αγρινίου με τιμή άνω του μισού εκατομμυρίου και βιομηχανικό κτίριο στην είσοδο του Αγρινίου με τιμή επίσης άνω του μισού εκατομμυρίου.

Χωρίς φυσικά να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, πρόσφατα εξάλλου το ηλεκτρονικό «σφυρί» χτύπησε και για ένα από τα μεγαλύτερης αξίας βιομηχανικά ακίνητα στην Ελλάδα, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της επιχείρησης εμπορίας καυσίμων Dimoil, δίπλα από το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό, που είχε με τιμή εκκίνησης το ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ.

Κατοικίες και αγροί σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος όγκος των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται αφορούν τις πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο, Ναύπακτος, Μεσολόγγι), ωστόσο το ηλεκτρονικό «σφυρί» περιμένει και ακίνητα –κυρίως κατοικίες και αγρούς και προφανώς μικρότερης αξίας- σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Γουριά, το Λουτρό Αμφιλοχίας, το Παναιτώλιο, η Βαρετάδα, η Άνω Χώρα Ναυπακτίας, η Μεσάριστα, το Πετροχώρι, η Άνω Βασιλική, το Ευηνοχώρι, η Πεντάλοφος.

Δύο «αγκάθια» για τα funds : Το μικρό ενδιαφέρον και ο Άρειος Πάγος
Μπορεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, αφού έχει πάψει πλέον και ο «πάγος» που μπήκε λόγω της πανδημία το 2020 και το 2021, ωστόσο στο… πεδίο οι περισσότεροι πλειστηριασμοί αποβαίνουν άγονοι και χωρίς πλειοδότη

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 9μηνο του 2022 έγιναν περίπου 26.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι σχεδόν τρία στα δέκα ακίνητα. είναι αυτά που κατέληξαν να κατακυρωθούν σε πλειοδότη. Οι λόγοι για το μικρό ενδιαφέρον είναι πολλοί από το γενικότερο κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί με την εκτίναξη του πληθωρισμού μέχρι την ελλιπή εξοικείωση – ενημέρωση των πιθανών αγοραστών με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Αυτό το τελευταίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αίτιο, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ακόμη και στα social media στοχευμένες ανά περιοχή διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εξέλιξη των πλειστηριασμών δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες των εταιρειών διαχείρισης και των funds που έχουν πάρει τα «κόκκινα δάνεια». Πέραν τούτου πρόσφατα ο Άρειος Πάγος ήρθε να βάλει φρένο στους πλειστηριασμούς, που γίνονταν με επισπεύδοντες τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) και τα funds, χαρακτηρίζοντάς τους ως παράνομους.

Στην πράξη η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε πως είναι παράνομοι πλειστηριασμοί από servicers, καθώς λειτουργούν μόνο ως διαχειριστές δανείων, τα οποία ανήκουν στα funds.
Και τη ίδια ώρα η κυβέρνηση, σκεπτόμενη προφανώς το πολιτικό κόστος, δεν είναι διατεθειμένη να διευκολύνει νομοθετικά τα funds και έτσι στέλνει το θέμα που προέκυψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου… Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς δεν αφορά το σύνολο των δανειοληπτών, αφού το πλαίσιο επιτρέπει κανονικά τη διεξαγωγή τους με επισπεύδοντες τις τράπεζες, αλλά και τα funds, χωρίς όμως τη συμμετοχή ενδιάμεσων, όπως είναι οι servicers.

Γραμμής Υποστήριξης από το ΙΝΚΑ για το ιδιωτικό χρέος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Το προηγούμενο διάστημα αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΝΚΑ παρενέβη στην εξέλιξη της υπόθεσης ζητώντας από την Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει υπέρ των funds. «Η λύση δεν είναι η νομοθέτηση, η λύση είναι οι εταιρείες διαχείρισης, να αλλάξουν και να συντάξουν ορθά τις συμβάσεις τους ή εναλλακτικά να έρθουν απευθείας οι αποκτώσες εταιρείες, εάν επιθυμούν, να εισπράξουν αναγκαστικά τις απαιτήσεις τους.

Στο μεταξύ το ΙΝΚΑ έχει προχωρήσει στην λειτουργία της νέας υπηρεσίας Συμβουλευτική Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών/ΙΝΚΑ-συν, ένα δίκτυο ενημέρωσης για το Ιδιωτικό Χρέος, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης δήλωσε ότι στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να συνεισφέρει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που πλήττονται δραματικά την τρέχουσα περίοδο με κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας τους. Κάθε υπερχρεωμένος καταναλωτής θα μπορεί να εξετάσει τις επιλογές που του παρέχει ο νόμος, αλλά και η κάθε χρονική συγκυρία, για να διασώσει την περιουσία του ή να περιορίσει το πρόβλημά του κερδίζοντας χρόνο, ιδιαίτερα και σε περιφέρειες εκτός Αττικής, όπου η πρόσβαση σε νομικές συμβουλές μπορεί να είναι δυσχερέστερη.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οι ομορφιές της Παύλιανης!!! [ΦΩΤΟ]

Εκεί, όπου λυτρώθηκε ο ήρωας Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *