Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δέλτα Πηνειού εκεί που σμίγει η ιστορία με τη μυθολογία, η παράδοση με τον πολιτισμό, ο θρύλος με την πραγματικότητα

Η«Δρυάς» έχει το προνόμιο να δραστηριοποιείται, μια δεκαετία, μέσα σε μνημεία της φύσης: Όλυμπος, Κίσσαβος, Πηνειός, Κοιλάδα Τεμπών, Δέλτα Πηνειού. Εκεί που σμίγει η ιστορία με τη μυθολογία, η παράδοση με τον πολιτισμό, ο θρύλος με την πραγματικότητα.

Προσωπικά είμαι δεμένος, παθιασμένος, ερωτευμένος με τον τόπο και φοβάμαι πως ότι πω θεωρηθεί υποκειμενικό. Γι αυτό θα χρησιμοποιήσω και «λέξεις άλλων», όπως είδαν τον τόπο περιηγητές, ποιητές και ερευνητές.

Ημίθεος ο Πηνειός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πρόγονος των Κενταύρων, Αργυροδίνη, τον ονομάζει ο Όμηρος.

Τόπος λατρείας, θεϊκών ερώτων και συνάμα στρατηγικό πέρασμα, η Κοιλάδα των Τεμπών, έχει εξυμνηθεί όσο τίποτα άλλο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Λατίνοι τη θεωρούσαν παραδεισιακή προχριστιανική Εδέμ, όπου η φύση έχει συγκεντρώσει όλα της τα θέλγητρα.

Στις πηγές της κοιλάδας των Τεμπών λούζονταν οι νύμφες και η θεά Αφροδίτη. Εδώ είδε και ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας τη Δάφνη. Στη βόρια έξοδο της κοιλάδας υπήρχε ο ναός του Τεμπείτη Απόλλωνα, απ’ όπου έστελναν κλωνάρια δάφνης, από την πηγή της Δάφνης, στους Δελφούς, για να στεφανώσουν τους νικητές των αγώνων που γίνονταν προς τιμή του Πυθίου Απόλλωνα.

Στο μέσον της κοιλάδας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που έκτισαν οι σιδηροδρομικοί, προσελκύει πλήθος πιστών. Απέναντι, από την πλευρά της Όσσας, υψώνονται ακόμα τα απομεινάρια του κάστρου της Ωριάς, που δέσποζε στα μεσαιωνικά χρόνια.

Στον τόπο αυτόν η φύση σκόρπισε σπάταλα όλα της τα δώρα, μοναδικά επιβλητικά απόκρημνα βράχια, ανάβρες και δροσερές πηγές, πολυποίκιλη χλωρίδα, αμέτρητες αποχρώσεις του πράσινου να κάνουν κοντράστ στο κοκκινόγκριζο των φωτεινών βράχων. Τα αιωνόβια πανύψηλα πλατάνια, σκλήθρα και ιτιές καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά του Πηνειού, κάνοντας το τοπίο ξεχωριστό.

«Η ομορφιά είναι μοναδική. Μόνο σ’ αυτό το φαράγγι το μυαλό σου ονειρεύεται ξέφρενα και η ψυχή σου χοροπηδά τρελά, γιατί τούτο το φαράγγι είναι μοναδικό, θεϊκό, γιατί το γλείφει με πάθος ο Πηνειός και το στολίζει με χάρη η κόρη του νύμφη Δάφνη», γράφει ο Κίτσος Μακρής.

Στην βορινή έξοδο της κοιλάδας, το τοπίο που απλώνεται μπροστά αλλάζει απότομα και εντυπωσιακά. Μια μεγάλη πεδινή καταπράσινη έκταση απλώνεται μέχρι τις εκβολές, στον Θερμαϊκό. Ανάμεσα σε πανύψηλα δένδρα κυλά φιδίσια, ήρεμα ο ζωοδότης Πηνειός, προσφέροντας τα νερά του στις πλούσιες καλλιέργειες. Σχηματίζει το Δέλτα του Πηνειού, μοναδικό οικοσύστημα, ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου.

Τέμπη Δέλτα ΠηνειούΤο Δέλτα του Πηνειού, παρά τις καταστροφές και τις εκχερσώσεις για απόκτηση γεωργικής και οικοδομήσιμης γης, εξακολουθεί να είναι ένας τόπος με μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία. Σε μια μικρή σχετικά επιφάνεια συναντούμε ένα μωσαϊκό οικοσυστημάτων. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πάνω από 600 είδη φυτών. Η περιοχή αποτελεί σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά και φιλοξενεί μονίμως πολλά υδρόβια και άλλα είδη της ορνιθοπανίδας. Από τα 408 είδη που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα, τα 225, ανάμεσά τους πολλά απειλούμενα ή σπάνια, εμφανίζονται στο Δέλτα του Πηνειού. Για το λόγο αυτό η περιοχή μαζί με την κοιλάδα των Τεμπών, έχει ενταχθεί στο δίκτυο των Σημαντικών για τα Πουλιά Περιοχών στην Ελλάδα.

Στις παραλίες του Δέλτα, με την ιαματική αμμουδιά, που απλώνεται από τους οργανωμένους οικισμούς της Αιγάνης, Καστρί – Λουτρό και Μεσάγγαλα, μέχρι τον οικισμό του Στομίου, οι παραθεριστές απολαμβάνουν μοναδικές, ήρεμες και φθηνές διακοπές.

Η «ΔΡΥΑΣ» μια μικρή σταγόνα στα φυλλώματα της κοιλάδας των Τεμπών, αγωνίζεται να μη σβήσει ποτέ ο ήλιος σ’ αυτόν τον θεϊκό τόπο.

Η «Δρυάς» νιώθει την ευθύνη απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου και συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την ανάδυση της πολιτισμικής του αξίας. Επέλεξε τα παλιά κτίσματα του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού των Τεμπών και δημιούργησε ένα κέντρο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προστασίας για το Περιβάλλον. Στοχεύει στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα θέματα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Πιστεύουμε πως το μέλλον και η βιωσιμότητα της χώρας μας εξαρτώνται από την προστασία και την σωστή ανάδειξη του φυσικού και του πολιτισμικού της πλούτου.

LARISSANET.GR//ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΝΤΙΚΟΥΛΗΣ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέα στοιχεία για τους πιθήκους και τη σχέση τους με το ανθρώπινο είδος φέρνει στο «φως» μία βρετανική επιστημονική έρευνα

Νέα στοιχεία για τους πιθήκους και τη σχέση τους με το ανθρώπινο είδος φέρνει στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *