Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δημιουργία διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας προγραμματίζουν οι Δήμοι Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας

Δημιουργία διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας προγραμματίζουν οι Δήμοι Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας, με απώτερο σκοπό την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα καλύπτει τις ανάγκες του Δημοτικού φωτισμού.

Πρόκειται για ένα αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που, εκτός των δήμων θα συμμετάσχουν και τα νομικά τους πρόσωπα.

Απώτερος σκοπός η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα παράγει ρεύμα ικανό και για τις ανάγκες των Δήμων αλλά και για την κάλυψη της ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, θα υπάρχει επιτροπή, που θα αποφασίζει βάσει κριτηρίων που θα δοθεί η εν λόγω βοήθεια, από το επιπλέον ρεύμα.

Κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας έλαβε την σχετική απόφαση για συμμετοχή στον συνεταιρισμό και ανάλογες αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν εντός της εβδομάδας και τα συμβούλια των δύο άλλων Δήμων.

Οι μελετητές που έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία, τόνισαν ότι το συνολικό συνεταιριστικό κεφάλαιο είναι 50.000 ευρώ και ο Δήμος Καρδίτσας θα συμμετάσχει με το 35% των μετοχών.

Οι ανάγκες του δήμου Καρδίτσας είναι 6.223.000 κιλοβατώρες ετησίως, που με 0,21 ευρώ έχουν κόστος 2 εκατ. ευρώ. Με το ενεργειακό πάρκο που θα κοστίσει 4 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Καρδίτσας θα έχει όφελος περίπου 1,5 εκατ. το χρόνο. Δηλαδή σε λιγότερο από 4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση και ο Δήμος θα καλύπτει το 90% των αναγκών του.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις ανέφεραν ότι το που και πότε θα γίνει το πάρκο είναι θέμα επιχειρησιακού σχεδίου που θα εκπονήσει η ενεργειακή κοινότητα. Για την διαδικασία ανέφεραν ότι πρώτα θα βρεθεί η έκταση, θα κατατεθεί το αίτημα αδειοδότησης και από την στιγμή που θα εκδοθεί η άδεια απαιτούνται 8 με 12 μήνες για να είναι έτοιμο το έργο.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με την Λαϊκή Συσπείρωση να μειοψηφεί και τον κ. Γάζο να τονίζει ότι κάνουν τον δήμο επιχειρηματία και ανοίγουν κερκόπορτα για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και ζήτησε την ύπαρξη ενός κρατικού φορέα για την ενέργεια.

Ο κ. Σβάρνας και ο κ. Ξυλομένος μίλησαν και ψήφισαν θετικά, υπέρ της πράσινης ανάπτυξης. Αρνητικά επίσης ψήφισε ο κ. Πασσιάς που διαχώρισε την θέση του από την υπόλοιπη μείζονα μειοψηφία.

Π.Κ.

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έκκληση της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου για συλλογή αίματος ομάδων Ο αρνητικό και Β αρνητικό

Λόγω έλλειψης αιμάτων των ομάδων Ο αρνητικό και Β αρνητικό ,η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Βόλου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *