Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το έργο της διαμόρφωσης της δυτικής ακτογραμμής της Αμφιλοχίας που συνοδεύεται από την κατασκευή παραλιακού πεζοδρόμου.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν νωρίτερα φέτος με την ταμειακή ροή ιδίως στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αυτό είναι ένα από λίγα έργα φέτος που δημοπρατούνται.
Ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στον “αέρα” και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου.
Ο τίτλος του έργου είναι: « ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ Τ.Κ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ». Πρόκειται για ένα έργο ανάπλασης στην Δυτική Είσοδο της Αμφιλοχίας για την κατασκευή πεζόδρομου και χώρων πρασίνου κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής με κατεύθυνση άξονα Αμφιλοχία-Βόνιτσα και εκτείνεται σε μήκος 3.000 περίπου μέτρων.
Πρόκειται για ένα έργο ανάπλασης στην Δυτική Είσοδο της Αμφιλοχίας για την κατασκευή πεζόδρομου και χώρων πρασίνου κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής με κατεύθυνση άξονα Αμφιλοχία-Βόνιτσα και εκτείνεται σε μήκος 3000 περίπου μέτρων.
Η περιοχή έχει ως αφετηρία την δυτική είσοδο στην Μαρίνα Αμφιλοχίας και τελειώνει στην θέση Άγιος Γεώργιος όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι.
Η Εθνική Οδός Αμφιλοχίας – Βόνιτσας, σε ένα μεγάλο μέρος της από την αρχή στο λιμάνι της Αμφιλοχίας είναι παραλιακή μεν αλλά υπερυψωμένη από την θάλασσα. Μεταξύ της ασφάλτου και του φρυδιού του κατάντη πρανούς σε αρκετά μεγάλο μήκος υπάρχει εδαφική λωρίδα ικανού πλάτους και στο ίδιο ύψος με τον ασφαλτοτάπητα.
Η εδαφική αυτή λωρίδα είναι βατή σχεδόν σε όλο της το μήκος από την περίφραξη του λιμανιού μέχρι την θέση Άγιος Γεώργιος όπου ευρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι και η ψαροταβέρνα. Έτσι αυτή η λωρίδα έχει γίνει δρόμος περιπάτου από αρκετούς περιπατητές. Είναι βέβαια στοιχειώδης δρόμος με αρκετές δυσκολίες πρόσβασης και επικινδυνότητα.
Σκοπός λοιπόν του έργου είναι να εξασφαλίσει στους Δημότες της Αμφιλοχίας και όχι μόνο ένα πεζόδρομο περιπάτου μήκους 2.914 μέτρων με συνθήκες άνεσης και ασφάλειας. Έντονο χαρακτηριστικό της υφιστάμενης κατάστασης είναι η δενδροστοιχία υψηλής βλάστησης που υπάρχει σε όλο το μήκος της ανάπλασης, η οποία τονίζει ήδη το δυτικό παραλιακό μέτωπο της Αμφιλοχίας.
Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τη διαμόρφωση μιας στενόμακρης παραλιακής λωρίδας γης στο Δυτικό τμήμα της Πόλης ως πορεία πεζών. Πρόκειται για ένα έργο δημοσίου ενδιαφέροντος, που θα δρομολογηθεί με διαδικασίες κεντρικού σχεδιασμού ή γενικότερα σε ένα πλαίσιο συμμετοχικού σχεδιασμού.
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα ολοκληρώσει το παραλιακό μέτωπο της πόλης αφού το Ανατολικό παραλιακό τμήμα της Αμφιλοχίας έχει ήδη διαμορφωθεί και χρησιμοποιείται από τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής.
Στο πεζόδρομο δεν θα είναι δυνατή η προσπέλαση κανενός τροχοφόρου οχήματος πλην των αμαξιδίων των ΑΜΕΑ για τα οποία θα γίνουν ειδικές διαμορφώσεις όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι θέσεις που θα γίνουν οι προσβάσεις ΑΜΕΑ δείχνονται στην οριζοντιογραφία.
Οι διαμορφωσεις πρασίνου και πεζοδρόμου θα κατασκευαστούν μέσα στην εδαφική λωρίδα, που υπάρχει, μεταξύ του στηθαίου ασφαλείας της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας – Βόνιτσας και του φρυδιού του κατάντη πρανούς, μέσα στη ζώνη απαλλοτρίωσης.
Ο πεζόδρομος θα έχει κυμαινόμενο πλάτος ανάλογα τον υφιστάμενο χώρο της διαδρομής και τις υπόλοιπες διαμορφώσεις πρασίνου και αναψυχής.
Σε όλη τη διαδρομή θα διαμορφωθούν καθίσματα και θέσεις αναψυχής, κηπίδια κ.τ.λ. Η χρήση υλικών όπως ξύλο, πέτρα και πρασίνου-φυτών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της μελέτης έτσι ώστε η συνολική διαμόρφωση να τονίζει το υδάτινο στοιχείο της περιοχής και να εναρμονίζεται με αυτό.
Από την είσοδο του λιμανιού σημείο Χ.Θ. 0+000 της οριζοντιογραφίας ξεκινά η πρώτη είσοδο στην περιοχή ανάπλασης. Η πορεία πεζού η οποία έχει έκταση περίπου 1500 μ αποτελεί μια πορεία με καθιστικά, χώρους στάσης, έντονα σημεία φύτευσης, ψηλής υφιστάμενης φύτευσης και νέας χαμηλής φύτευσης έτσι ώστε να δημιουργούνται διαφορετικά οπτικά ανοίγματα και χώροι ανάπαυσης.
Οι διάφοροι χώροι στάσης που δημιουργούνται μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορες χρήσεις. Το πλάτος του πεζοδρόμου αυξομειώνεται έτσι ώστε να προσαρμόζεται η πορεία στην υπάρχουσα ακτογραμμή.
Η οριοθέτηση της διαδρομής από την πλευρά της θάλασσας θα γίνεται είτε με τηνκατασκευή τοίχου αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα, είτε με την κατασκευή μεταλλικών κιγκλιδωμάτων είτε με σημεία φύτευσης ανάλογα την υψομετρική διαφορά στα διάφορά σημεία της πορείας.
Τα καινούργια τμήματα πεζοδρόμου και κυρίως στην αρχή της διαμόρφωσης θα επιστρωθούν με κόκκινους κυβόλιθους έτσι ώστε να παρέχεται και μια έντονη χρωματική εναλλαγή από το γκρι της ασφάλτου.
Επίσης προτείνεται και ο χρωματικός συνδυασμός κυβόλιθων αλλά και πλακών πεζοδρομίου έτσι ώστε να τονίζεται η αρχιτεκτονική διαμόρφωση σε διάφορα σημεία της μελέτης.
Προτείνεται επίσης ανά 15-20 μέτρα εκτός του στηθαίου ασφαλείας που υπάρχει μεταξύ της εθνικής οδού και της διαμόρφωσης να κατασκευαστούν ξύλινα πετάσματα έτσι ώστε να δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας και ιδιωτικότητας στον περιπατητή, ενώ ταυτόχρονα να σηματοδοτείται και η οριοθέτηση του πεζοδρόμου από τον δρόμο.
Στα τμήματα που υπάρχει ήδη τσιμεντόστρωση προτείνεται η επισκευή της και η επίστρωση με γαρμπιλομπετόν.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»