Ένα «βουνό» προβλήματα βρήκε η περιφερειακή αρχή Κουρέτα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, καθώς ο Daniel κι έπειτα ο Elias δημιούργησαν καταστροφές σε σημαντικές υποδομές της Μαγνησίας.
Στον απολογισμό της περιφερειακής αρχής στον Βόλο, ο κ. Δημήτρης Κουρέτας και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου παρουσίασαν στο κοινό τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, ενώ έδωσαν και το στίγμα τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μιλώντας η κ. Παπαδημητρίου στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε ότι η εναπομείνασα μελέτη για τον Περιφερειακό ολοκληρώνεται τον Απρίλιο και ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του πολύπαθου αυτού δρόμου, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο δημοπρατείται και το νέο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.
Τεράστιες οι δυσκολίες μετά τον Daniel
Η κ. Παπαδημήτριου σχολίασε ότι η πρώτη χρονιά της νέας περιφερειακής αρχής είχε τεράστιες δυσκολίες, καθώς οι καταστροφές από τις πλημμύρες ήταν χρονιά, ενώ το 2024 το χαρακτήρισε ως έτος κυρίως αποκαταστάσεων.
«Θέλαμε να δώσουμε πρόσβαση παντού στο οδικό δίκτυο, χρειάστηκε να αποκαταστήσουμε τα ρέματα στην προτέρα κατάσταση. Υπήρχε πλήρης καταστροφή και εγκατάλειψη μετά το δυναμικό φαινόμενο του Daniel», επεσήμανε η ίδια και τόνισε ότι οι καθαρισμοί ρεμάτων ξεκίνησαν αμέσως και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, ενώ έχουν εγκριθεί ακόμη 8,5 εκ. ευρώ για να συνεχιστούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.
«Καθημερινά δεχόμαστε νέα αιτήματα, γιατί υπάρχουν πολλά μικρά ποτάμια και πρέπει να αποκαταστήσουμε και σημεία τα οποία όπου γίνονται κατολισθήσεις. Είναι πολλά τα έργα του οδικού δικτύου, τα οποία πρέπει να τα έχουμε σε καλή κατάσταση για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον νομό, να έρχονται οι τουρίστες και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν τόπο, που υπάρχει ασφάλεια, που δεν υπάρχουν προβλήματα για να μετακινηθούν. Όλο αυτό μας απασχόλησε πάρα πολύ και παράλληλα τρέχουν και νέα έργα», είπε η Αντιπεριφερειάρχης.
Έρχεται το κτήριο της Πυροσβεστικής
Ένα από έργα που έρχονται για τη Μαγνησία και αφορούν στον Βόλο είναι και το κτήριο της Πυροσβεστικής, ένα έργο που, όπως επεσήμανε η κ. Παπαδημητρίου, το έχει δουλέψει εδώ και καιρό η περιφέρεια. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η δημοπράτησή του θα γίνει σύντομα, εντός των επόμενων 2-3 μηνών. Επίσης, εξελίξεις υπάρχουν για τις εγκαταστάσεις του ΝΟΒΑ, ενώ ξεκίνησαν και οι εργασίες για την Ακαδημία Εκκλησιαστικών Σπουδών, στη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη με Αναλήψεως. Ταυτόχρονα γίνονται παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο μετά τον Daniel, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα αθλητικά αλλά και μελέτες πολλών υποδομών.
Συνεχίζονται οι εργασίες σε οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά
Στο μεταξύ, η κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι τοπογραφικές αποτυπώσεις σε 15 μεγάλα ρέματα της περιοχής, πολλά από αυτά είναι στον Δήμο Βόλου και η περιφέρεια, ζητά επιπλέον χρήματα για να προχωρήσει και στις υδραυλικές μελέτες αυτών των ποταμών, ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας.
Σε ότι αφορά δε στην μελέτη που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα αντιπλημμυρικά στον Δήμο Βόλου, όπου εταίρος είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε ότι θα δοθούν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι πανεπιστημιακοί για τη μελέτη τους αυτή, καθώς η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τα ρέματα και η συμβολή της θα είναι ουσιαστική.
Η ίδια όμως μίλησε και για την περιοχή της Καλλιθέας, με τον μαντρότοιχο που χτίστηκε στο ΕΠΑΛ στο Φυτόκο, ανησυχώντας όλη την περιοχή. Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου η περιφέρεια ήδη έχει αναθέσει σε μελετητή και κάνει μελέτη, η οποία προχωράει για να υπάρξει λύση , εφόσον όπως όπως είπε, ο στρατός παραχωρήσει ένα οικόπεδο, για να μπορούν να καταλήγουν τα νερά στην τάφρο του Περιφερειακού.
Ταυτόχρονα, για το οδικό δίκτυο ανέφερε ότι σύντομα θα βγουν οι νέες εργολαβίες και μέχρι τον Μάιο θα ξεκινήσουν έργα όπως τοποθέτηση στηθαίων, διαγραμμίσεις, ασφαλτοστρώσεις όπου χρειάζεται, κυρίως όμως σε Αγριά, Γατζέα και Ν. Πήλιο.
Στον δρόμο οι μελετητές της ΤΕΡΝΑ
Κι ενώ οι μόνιμες αποκαταστάσεις μετά τον Daniel και τον Elias έχουν καθυστερήσει κατά κοινή ομολογία, χθες, η κ. Παπαδημητρίου στον δρόμο προς Τρίκερι είδε γεωτεχνικούς της ΤΕΡΝΑ οι οποίοι έκαναν δοκιμαστικά με γεωτρύπανο. «Είναι θετικό ότι βρήκαμε ανθρώπους να κάνουν μελέτες για να ξεκινήσουν την εργολαβία προς το καλοκαίρι. Χωρίς αυτές τις πολύ μεγάλες αποκαταστάσεις, δεν θα μπορέσουμε αυτά τα έργα και τα ασφαλτοστρώσεις να τις κάνουμε με ασφάλεια, γιατί μπορεί να χρειάζονται ξήλωμα», είπε η ίδια.
«Ανοίγει» επιτέλους ο δρόμος για τον Περιφερειακό
Την Κυριακή το απόγευμα η Μαγνησία και ολόκληρη η χώρα συγκλονίστηκε από τον χαμό των δύο νέων Βολιωτών 32 και 21 ετών μόλις, που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στα Πλατανίδια. Το τροχαίο αυτό ήταν η αφορμή να ανοίξει ξανά η συζήτηση για την αναγκαιότητα του Περιφερειακού. Η Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε τον Περιφερειακό ως το κορυφαίο ζήτημα για την περιοχή και σημείωσε ότι οι μελετητές υποσχέθηκαν πως μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν παραδώσει την μελέτη Περιβαλλοντικών όρων, που αφορά στο τμήμα της Αγριάς και αυτό θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη προς έγκριση.
«Βρήκαμε ότι και 300 μέτρα στο τμήμα της παράκαμψης Αγριάς δεν είχαν δοθεί ποτέ στον μελετητή και το Υπουργείο δεν είχε κάνει καμία μελέτη γι’ αυτά τα μέτρα, που ενώνουν τον περιφερειακό με την ΑΓΕΤ και το βάλαμε σαν όρο στον μελετητή να ασχοληθεί και με αυτά τα 300 μέτρα και να μας δώσει την μελέτη και τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε όλο να ενοποιηθεί και σύντομα να έχουμε την έγκριση, εφόσον δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, μέσα στο 2025 για να μπορέσουμε μετά να χρηματοδοτήσουμε την έναρξη του περιφερειακού επιτέλους. Θεωρώ ότι είναι το κορυφαίο ζήτημα αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας», τόνισε η κ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι το τμήμα μέχρι τον Βρύχωνα θα προκηρυχθεί άμεσα.
Η ίδια εξήγησε ότι η μελέτη που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο αφορά μέχρι τον Βρύχωνα. Από Βρύχωνα μέχρι Μαλάκι έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και η μελέτη έχει «κλειδωθεί» ως προς τη χάραξη, έχει τελειώσει. «Καθυστέρησε εδώ και δύο χρόνια, γιατί έγινε μία «νέα» χάραξη ώστε να μην αναγκαστεί ο περιφερειακός να γκρεμίσει κατοικίες που βρίσκονταν στο βόρειο μέρος της Αγριάς. Παρέκαμψε τα σπίτια, οπότε και χρειάζονται νέοι περιβαλλοντικοί όροι», συνέχισε.
Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, το ουσιαστικό κι ένα από σημαντικά ζητήματα που θα φέρουν οι μελέτες, είναι η αντιπλημμυρική τάφρος που θα δημιουργηθεί και θα είναι πάνω από τον περιφερειακό θα προστατεύσει την περιοχή της Αγριάς.
Σύντομα μεγαλύτερη εξέλιξη στις εργασίες για το Μουσείο της Αργούς
Τέλος, η κ. Παπαδημητρίου μίλησε και για το Μουσείο της Αργούς, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ουσιαστικά να «ξελασπώνει» τον Δήμο Βόλου και να εγκρίνει το επιπλέον ποσό για τις μεγαλύτερες πασαλομπήξεις που χρειάζονταν στο σημείο. Η Αντιπεριφερειάρχης σχολιάζοντας τις σχέσεις της Περιφέρειας με τον Αχ. Μπέο είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είχαμε κάτι , ούτε φίλοι, ούτε εχθροί, κοιτάζουμε τη δουλειά μας, ό,τι είναι καλό για την πόλη και το χρηματοδοτούμε και το προχωράμε» και σημείωσε πως σύντομα θα υπάρχει μεγαλύτερη εξέλιξη στις εργασίες για το Μουσείο της Αργούς.
Πηγή: magnesianews.gr