Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Διπλά ωφελημένοι οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μια σειρά-κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης το χειμώνα. Από την ενιαία μείωση στην αντλία ως το διπλό επίδομα για όσους κάνουμ τη μετατροπή.

Συστηματικοί έλεγχοι στους πρατηριούχους
«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», ήταν η απάντηση αρμόδιας πηγής στο ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί ότι η οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα “χαθεί” στη διαδρομή.

Το ερώτημα δεν ήταν ρητορικό, καθώς παρά την ειδική, οριζόντια επιδότηση που ανακοινώθηκε, με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό το πετρέλαιο θέρμανσης και πιο «φιλικό» για την τσέπη των καταναλωτών, κάποιοι στην αγορά σφυρίζουν αδιάφορα.

Πριν από περίπου ένα δεκαήμερο, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η εκτίμηση της αγοράς ήταν ότι θα “παίξει” στα 1,60- 1,70 ευρώ. Στο διάστημα που μεσολάβησε ως σήμερα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα των 90- 95 δολαρίων, ενώ οι προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση και μείωση της ζήτησης, ενισχύουν το σενάριο της περαιτέρω υποχώρησης του “μαύρου χρυσού”. Επιπλέον, χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε οριζόντια επιδότηση 0,25 ευρώ στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά ταύτα, κάποιοι στην αγορά υποστηρίζουν ότι η τιμή εκκίνησης θα παραμείνει γύρω στο 1,60 ευρώ, σαν να μην τρέχει τίποτα!

Με δεδομένο ότι κάτι ανάλογο διαπιστώθηκε και κατά την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και χρειάστηκε η… διακριτική πίεση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για να μειωθεί η τελική τιμή, αυτό που υπόσχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι από την πρώτη ημέρα έναρξης της περιόδου θέρμανσης, θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο να εντοπιστούν όσοι θα παραβούν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για να “ροκανίσουν” την επιδότηση.

Πόσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο, πόσοι φυσικό αέριο
Το στοίχημα της αλλαγής καυσίμου θέρμανσης δεν είναι απλό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά θερμαίνονταν ως τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα είτε από επιλογή είτε επειδή δεν είχαν δυνατότητα θέρμανσης είτε με φυσικό αέριο είτε με πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσοι έχουν διατηρήσει σε “θέση μάχης” τους καυστήρες και τους λέβητες για πετρέλαιο θέρμανσης.

200.000 νοικοκυριά από ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια εργασίας που εκπόνησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξει στο αυξημένο επίδομα θέρμανσης για περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, εκτίμησε ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες νοικοκυριά που “έκαιγαν” ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ περίπου 100 χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που για πρώτη φορά θα έχουν δυνατότητα επιδότησης μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ποιοι θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης
Όλοι αυτοί οι νέοι χρήστες πετρελαίου θέρμανσης θα είναι οι πιο κερδισμένοι του νέου συστήματος, καθώς πέρα από την οριζόντια επιδότηση των 0,25 ευρώ, θα λάβουν και διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Έτσι αν κάποιος πέρσι έχασε το επίδομα θέρμανσης γιατί υπερέβη τα εισοδηματικά όρια π.χ. για 1.000 ευρώ, φέτος δεν θα πάρει απλώς επίδομα αλλά θα είναι διπλό αν “κάψει” πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίδομα πετρλαίου θέρμανσης, παραδείγματα
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνεται το φετινό επίδομα θέρμανσης, για μια 4μελή οικογένεια. Το επίδομα βάσης αυξάνεται από τα 300 ευρώ πέρσι, στα 350 ευρώ φέτος, ενώ από πέρσι αυτό το επίδομα αυξάνεται ή μειώνεται με τους ειδικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί (βαθμοημέρες). Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.

Για κατοικία στο Βελούχι, το περσινό επίδομα ήταν 680 ευρώ και φέτος ανεβαίνει στα 794 ευρώ. Στην περίπτωση που φέτος το νοικοκυριό “κάψει” πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται στα 1.588 ευρώ.

Για κατοικία στη Γκούρα, το επίδομα ανεβαίνει από τα 420 ευρώ πέρσι, στα 490 ευρώ φέτος. Αν γίνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ πέρσι το νοικοκυριό “έκαψε” ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα ανεβαίνει στα 980 ευρώ

Για διαμέρισμα στην Πετρούπολη, το επίδομα από 210 ευρώ πέρσι, αυξάνεται φέτος στα 245 ευρώ. Θα διπλασιαστεί στα 490 ευρώ, αν το νοικοκυριό ζεσταθεί φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πέρσι “έκαψε” φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι εκκρεμεί ο ορισμός του ελάχιστου και του ανώτατου δυνατού επιδόματος θέρμανσης, που πέρσι ήταν 100 ευρώ και 750 ευρώ αντιστοίχως. Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.

Οι λογαριασμοί ρεύματος
Ειδικά για όσους χρησιμοποιούσαν ως τώρα ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση από επιλογή, το αυξημένο κόστος από εδώ και πέρα θα βαρύνει στη ζυγαριά των αποφάσεων τους για “στροφή” στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα αλλάζει από τον επόμενο μήνα κι έτσι η οριζόντια στήριξη ανεξαρτήτως κατανάλωσης, θα δώσει τη θέση της σε κλιμακωτές επιδοτήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όλα τα νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση ρεύματος αλλά όχι την ίδια, καθώς όσοι «καίνε» περισσότερο, θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος.

Υπενθυμίζεται ότι το περσινό Φθινόπωρο, στην πρώτη φάση των επιδοτήσεων, η κρατική επιδότηση κάλυπτε τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και μετά εφαρμόζονταν εταιρικές εκπτώσεις κατά βούληση. Το Σεπτέμβριο του 2021, η χονδρική τιμή ήταν στα 135 ευρώ/MWh και φάνταζε “βουνό” σε σύγκριση με τα 47 ευρώ/MWh του Σεπτεμβρίου του 2020. Φέτος, σε αυτές τις πρώτες 13 ημέρες του Σεπτεμβρίου, η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 458 ευρώ/MWh…

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ευρυτανία: Θλίψη για τον χαμό του Κ. Ζαλοκώστα….

Έφυγε από την ζωή  ο Κωνσταντίνος Ζαλοκώστας, πατέρας της Αντιδημάρχου  Παιδείας στον Δήμο Καρπενησίου, Σοφίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *