Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 20 και το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου;

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Ο Μέντα 88 διοργανώνει το πρώτο Μέντα Live της σεζόν, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 21.00, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα), με προσκεκλημένο τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

Μια μοναδική συναυλία, με τα πιο σημαντικά κι αγαπημένα τραγούδια της 30χρονης πορείας του αγαπημένου δημιουργού κι ερμηνευτή, από τις κορυφαίες στιγμές του με τους Πυξ Λαξ, μέχρι και σπάνιες εκτελέσεις των τραγουδιών του ολοκαίνουριου album του, με τίτλο “Αφιερωμένο”.

“Γλώσσα μυστική” – Βαρώτσος, Πανιάρας, Σόρογκας
Η Sianti Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο “Γλώσσα Μυστική”, η οποία συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο.

Οι τρεις καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο: Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του, ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας και, τέλος, ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια αλλά και συγχρόνως την δυναμική επιβολή που μπορεί να διακρίνει μίαν γλυπτική κατασκευή. Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 11.30 – Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (6-9 ετών), από την μουσειοπαιδαγωγό Πόπη Γεωργοπούλου, με σκοπό τα παιδιά να μυηθούν στο μαγικό κόσμο των τριών σπουδαίων καλλιτεχνών.

Σχετικό Άρθρο
Πολιτισμός
Από Τίλντα Σουίντον και Τερζόπουλο έως Πάτι Σμιθ και Αγγελάκα – Το νέο προγραμμα της Στέγης
Ρεσιτάλ βιολιού με την Νικόλ Παππά
Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ενώνει τις δυνάμεις του για άλλη μια φορά με το Ωδείο Αθηνών και στις 20 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει στο Αμφιθέατρο ρεσιτάλ βιολιού με τη νέα αριστούχο διπλωματούχο του Ωδείου Νικόλ Παππά, με την κλασική μουσική να συναντά τις εικαστικές τέχνες.

Περισσότερα στο goulandris.gr.

“Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη στην Ιστορία” – Ένα απόγευμα Ιστορίας από το ΠΙΟΠ
“… 27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει “Σήκω… έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;” Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία…” Άλκης Ζέη, “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”.

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως “Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη”, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας συγγραφέως, και ενόψει της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 18:00), τη δράση “Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη στην Ιστορία”, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Στη δράση, που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, ηλικίας 10 ετών και άνω, η βραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, θα ψηλαφίσει τη βιωματική σχέση της Άλκης Ζέη με την ιστορία αλλά και τη βαθιά ανθρωπιστική ματιά της.

Στη συνέχεια, η διακεκριμένη αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη θα παρουσιάσει παράσταση αφηγηματικής ανάγνωσης, με αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία της αγαπημένης συγγραφέως, αναφορές στις ιστορικές συνθήκες της εποχής που περιγράφονται και τραγουδίσματα που παραπέμπουν σε αυτήν, σε ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα ιστόρησης που ρέει αφηγηματικά, σαν μία ενιαία ιστορία.

Με όχημα το μυθιστόρημα “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” και άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως αποτυπώνονται στο έργο της. Η ίδια η Άλκη Ζέη είχε γράψει για τη σχέση της με την Ιστορία: “Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει“.

Δωρεάν δράσεις στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων
Μετά την επιτυχημένη “πρεμιέρα” της λειτουργίας του Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων με τις Αθηναϊκές Διαδρομές και την sold out παρουσία του Δημήτρη Στεφανάκη, ο νέος σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας συνεχίζει το πρόγραμμά του με δράσεις για όλες τις ηλικίες με ελεύθερη είσοδο. Δείτε το πρόγραμμα στο athensbookspace.gr.

Τα “Πρόσωπα” του Σάββα Γεωργιάδη
Στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel, Athens – στο πλαίσιο του αφιερώματος “Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη” – που διοργανώνεται για 7η χρονιά και με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Αθανασίου, παρουσιάζονται έργα του εικαστικού Σάββα Γεωργιάδη με τίτλο “Πρόσωπα”. Η έκθεση περιλαμβάνει 20 περίπου ζωγραφικά έργα από την τελευταία περίοδο του καλλιτέχνη και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Εφευρετικός, ανήσυχος και μάστορας του χρώματος ο Σάββας Γεωργιάδης παρουσιάζει με καθαρότητα, ακρίβεια και λιτότητα την πιο πρόσφατη δουλειά της καλλιτεχνικής του πορείας, δημιουργώντας μια δική του πραγματικότητα με ιδιαίτερη καθαρή προσωπική γραφή. Επίκεντρο της έρευνας και θεματολογίας του παραμένει η υπερμεγέθης ανθρώπινη γυναικεία φιγούρα. Ρεαλιστής με pop στοιχεία στη ζωγραφική του, παρουσιάζει έναν ολόκληρο κόσμο από νέες σύγχρονες γυναίκες με εκρηκτική ζωτικότητα και κρουστό δέρμα σε μετάβαση. Αφηρημένα μοντέλα που δεν ορίζουν εποχή, δεν επικοινωνούν άμεσα με τον θεατή και κατακλύζουν την ζωγραφική επιφάνεια με κοντινά πλάνα και παραμορφωτικές παρεμβάσεις. Πορεύονται από το παρελθόν και αγωνιωδώς βαδίζουν προς το μέλλον απειλώντας να διαρρήξουν τα όρια του τελάρου ακυρώνοντας έτσι την μοναχικότητά τους.

Global Live Med 2023 στο Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας
Μετά από μια πρωτοποριακή εναρκτήρια εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2022, το Global Live Med επιστρέφει. Η ετήσια συνάντηση που διοργανώνει ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία, με διάθεση να φέρει κοντά επιστήμονες, επικεφαλής σημαντικών περιβαλλοντικών οργανισμών, κρατικών φορέων και καλλιτέχνες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γύρω από τη Μεσόγειο, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα (glocal), το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα. Μια ημερήσια γιορτή ευαισθητοποίησης, που φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον συλλογικό μας διάλογο και την κατανόηση του ρόλου της περιοχής της Μεσογείου στο παγκόσμιο οικοσύστημα αλλά και να απευθυνθεί στην ευρύτερη κοινωνία, στα άτομα και τις ομάδες με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες.

Το Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας γίνεται, από τις 11 π.μ. της 21ης Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, η γέφυρα που θα ενώσει τη μεσογειακή κοινότητα με τον κόσμο, και μεταμορφώνεται σε μια πλατφόρμα ανάπτυξης ολιστικών προοπτικών που μπορούν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν την αλλαγή. Με ένα ενδιαφέρον μουσικό line up αλλά και workshops για παιδιά, installations και κουζίνες της κοινής μας θάλασσας, το Global Live Med 2023 έρχεται για να μετατρέψει το κινηματογραφικό τοπίο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων σε ένα πολύχρωμο συμπεριληπτικό σκηνικό, καθώς γίνεται ο γιορτινός καμβάς για την κοινή μας κληρονομιά αλλά και για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε προς το συλλογικό μέλλον της Μεσογείου με αισιοδοξία. Περισσότερα στο globallivemed.org.

Πρόγραμμα συναυλιών:

Έκθεση “Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929”
Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει την έκθεση “Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929”, έκθεση των Αρχείων και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στην Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη.

Δίσκος 12 ιντσών, «Η Μαργιορή παντρεύεται, υπό Κούλας», 1921. Πανελλήνιον, Εταιρεία Δίσκων Φωνογράφου Νέα Υόρκη. ΣΥΛΛΟΓΗ CHRISTOPHER KING
Με την επιμέλεια των: Ελευθερία Δαλέζιου, Μαρία Γεωργοπούλου και Ναταλία Βογκέικωφ- Brogan η έκθεση αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929.

Ο τεράστιος αντίκτυπος των εκτοπισμένων προσφύγων που είχε σαν αποτέλεσμα η Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών το 1923 κινητοποίησε τη γενναιοδωρία πολλών έγκριτων αμερικανικών ανθρωπιστικών φορέων, όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, η ‘Περίθαλψις Εγγύς Ανατολής’ (Near East Relief), τα ‘Νοσοκομεία των Αμερικανίδων κυριών’(American Women’s Hospitals) και η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (Υoung Men’s Christian Association), που συσπειρώθηκαν για να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε ορφανά και πρόσφυγες.

Οι φορείς αυτοί, σε συνεργασία με τους ‘Αμερικανούς Φίλους της Ελλάδος’, την Επιτροπή Αρωγής του Αμερικανικού Κολλεγιακού Ινστιτούτου και τις ‘Βιοτεχνίες Εγγύς Ανατολής’ (Near East Industries), δημιούργησαν με ευρηματικό τρόπο υποδομές για επαγγελματική απασχόληση, βασική εκπαίδευση αλλά και ψυχική και σωματική υγειονομική περίθαλψη. Οι πολύπλευρες αυτές πρωτοβουλίες τόνωσαν τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα τις γυναίκες, παρέχοντάς τους μέσα και πόρους για να γίνουν αυτάρκεις, οπλίζοντάς τους με σθένος και τη δυνατότητα να δώσουν νέα πνοή στη ζωή τους.

Σχετικό Άρθρο
Τέχνες
Το Φαινόμενο της Πεταλούδας μέσα στο πιο ιστορικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας
Η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα και η αποξήρανση της κοιλάδας του Στρυμόνα και της Δράμας που ανατέθηκαν σε αμερικανικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν έργα-ορόσημα που μεταμόρφωσαν τις υποδομές στην Ελλάδα. Εκτός από τις ευκαιρίες απασχόλησης που πρόσφεραν σε ευάλωτους πρόσφυγες, βελτίωσαν επίσης την ποιότητα της ζωής τους, εξαλείφοντας τη μάστιγα της ελονοσίας και άλλων ασθενειών. Η διαχρονική επιρροή των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που λειτούργησαν από εκείνη την εποχή στην Αθήνα (Junior College for Girls, σήμερα Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος) και τη Θεσσαλονίκη (Αμερικανική Γεωργική Σχολή και Κολλέγιο Ανατόλια), έχει διαμορφώσει την ελληνική κοινωνία εδώ και γενεές.

Οι Έλληνες Οθωμανοί υπήκοοι που μετοίκησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν, επίσης, ένα ρόλο ζωτικής σημασίας, συνεισφέροντας στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συμπατριώτες τους που έμειναν πίσω στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα σφυρηλάτησαν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην Αμερική. Η διασπορά αυτών των προσφύγων στην Αμερική είχε μεγάλη πολιτιστική συνεισφορά, κυρίως μέσω της ευρείας διάδοσης των λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών που απηχούν τις προκλήσεις της ανταλλαγής των πληθυσμών και τον βαθύ αντίκτυπο των Ηνωμένων Πολιτειών στις ζωές των προσφύγων.

Η έκθεση φέρνει στο φως τις προσπάθειες πολιτικών, ηγετών φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και αφοσιωμένων εθελοντών οι οποίοι υποκινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος, με ρίζες στις χριστιανικές, πατριωτικές ή και προσωπικές τους πεποιθήσεις, έπαιξαν στο σύνολό τους καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας ως έναν πιο ανεκτό και βιώσιμο τόπο μετά το 1922.

Χώρος: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Μακρυγιάννη, Σουηδίας 61, 10676 Κολωνάκι.

Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών 2023-24
Για 10η χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας συνδιοργανώνουν τη σειρά εργαστηρίων για χάλκινα πνευστά. Κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καλούν μουσικούς χάλκινων πνευστών όλων των ηλικιών και επιπέδων να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό και εξαιρετικά διασκεδαστικό τρόπο μελέτης της μουσικής: μέσα από την ομαδική εργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ εκτελεστών διαφορετικών οργάνων. Τόσο οι τακτικές συναντήσεις των εργαστηρίων όσο και η συναυλία λήξης των εργαστηρίων γίνονται κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

1o Εργαστήριο Έτους 2023-24: Κυριακή 22 Οκτωβρίου ώρα 10:00 – 14:00.
Μυστήριο 91 Magnetic Dance
To έργο Μυστήριο 91 Magnetic Dance εξερευνά τη σχέση της τεχνολογίας με τον πολιτισμό μέσω μιας πρωτότυπης ψηφιακής παράστασης που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο X-Bowling Art Center, σε συνεργασία καλλιτεχνών από Ελλάδα, Ιαπωνία και Γαλλία.

Βασισμένες σε γνωστούς ελληνιστικούς και ιαπωνικούς μύθους, τον μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου, από τις Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου, και τον μύθο “Ιζούτσου” (κεφαλοπήγαδο) από το ομώνυμο έργο του Ιάπωνα θεατρικού συγγραφέα Ζεάμι, τα δύο αυτά έργα εξερευνούν θέματα φύλου, ταυτότητας στο ευρύτερο πλαίσιο της μετάβασης ανάμεσα στον άμεσα αισθητό κόσμο και τους κόσμους του Φαντασιακού και του Μεταβατικού.

www.news247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοφτιαγμένα κάστρα στην Ελλάδα

Συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο η ισχυρή ορεινή ακρόπολη, η οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *