Οι διαθέσιμες θέσεις που προσέφερε η Μητρόπολη σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς και με την υποστήριξη μιας εκπαιδευτικού έχουν καλυφθεί από δύο οικογένειες, οι οποίες επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια.
Πρόσφατα στα ελληνικά social media έγινε viral μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αγγελία, με τη φωτογραφία ενός χωριού με πέτρινα σπίτια και κεραμοσκεπές σε μια κατάφυτη πλαγιά. Συνοδευόταν από το παρακάτω κείμενο:
«Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι.
»Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία.
»Το χωριό διαθέτει:
»-νηπιαγωγείο,
»-δημοτικό,
»-γυμνάσιο και
»-λύκειο
»και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
»Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!
»Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.
»Το χωριό βρίσκεται στην Ευρυτανία και απέχει 50 λεπτά από το Καρπενήσι και μιάμιση ώρα από τη Λαμία και την Καρδίτσα.
»Η κίνηση αυτή γίνεται κυρίως για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία.
»Το σπίτι παραχωρείται από την εκκλησία σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι.
»Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα.
»Ο ιερέας του χωριού τρέχει το θέμα.
»Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς πάτερ Ντούσικο Κωνσταντίνο.
»Ακόμη, η εκπαιδευτικός Διαμαντή Παναγιώτα είναι μια Ευρυτάνισσα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι αλλά και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, έτσι, συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή της εκκλησίας».
Σε επικοινωνία του Marie Claire με τον πατέρα Κωνσταντίνο, ο ιερέας μάς μίλησε για μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην αγγελία. Δεδομένου όμως ότι προς το παρόν δεν μπορούσαν να διατεθούν πάνω από δύο σπίτια και δύο θέσεις εργασίας, η επιλογή των ωφελούμενων, ανάμεσα σε όσους εξέφρασαν ενδιαφέρον, υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Τελικά, με κοινωνικά κριτήρια, επιλέχθηκαν δύο πολύτεκνες οικογένειες, η μία με έξι παιδιά και η άλλη με τέσσερα, οι οποίες αναμένεται, μέσα στις επόμενες μέρες, να μετεγκατασταθούν στο χωριό.
Να σημειωθεί ότι η Φουρνά Ευρυτανίας είναι ένας οικισμός με μακρά ιστορία που αρχίζει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τον Εμφύλιο, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, δίπλα σε ελατόδασος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται γύρω στους 300 κατοίκους. Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει είναι κάστανα, καρύδια, φασόλια και ελατίσιο μέλι.
Δεδομένης της εντυπωσιακής ανταπόκρισης που είχε η αγγελία, ας ελπίσουμε να εμπνεύσει και άλλους οικισμούς της Ελλάδας για παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο περισσότερων ανθρώπων να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη φύση.
Γεωργία Καρκάνη-marieclaire.gr