Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά του Covid-19 δεν συνιστώνται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά του Covid-19 δεν συνιστώνται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπό το σκεπτικό ότι η παραλλαγή Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της πιθανότατα έχουν καταστήσει τις συγκεκριμένες θεραπείες αναποτελεσματικές.

Πρόκειται για τα φάρμακα-μονοκλωνικά αντισώματα sotrovimab (των GSK και Vir Biotechnology) και casirivimab-imdevimab («κοκτέιλ» των Regeneron και Roche).

Οι δύο θεραπείες – οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν δεσμεύοντας την πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2 για να εξουδετερώσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα – ήταν μερικά από τα πρώτα φάρμακα που αναπτύχθηκαν στη μάχη της πανδημίας. Ο ιός έχει όμως εξελιχθεί και τα στοιχεία από εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι οι δύο θεραπείες έχουν περιορισμένη κλινική δραστηριότητα έναντι των τελευταίων μορφών του ιού.

Την Πέμπτη, οι ειδικοί του ΠΟΥ δήλωσαν ότι συμβουλεύουν ανεπιφύλακτα κατά της χρήσης των δύο θεραπειών σε ασθενείς με Covid-19, «διαγράφοντας» προηγούμενες συστάσεις για τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, η ομάδα των διεθνών ειδικών του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Στην ίδια ανανεωμένη οδηγία η επιτροπή του ΠΟΥ συστήνει την υπό όρους χρήση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (της Gilead) σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση Covid-19, αλλά όχι σε εκείνους σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα σύσταση προέκυψε με βάση τα αποτελέσματα πέντε κλινικών μελετών σε συνολικά 7.643 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έπαιρναν ρεμδεσιβίρη, αλλά 34 περισσότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με κρίσιμη Covid-19.

Ακόμη ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι τρία φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (tocilizumab ή sarilumab και baricitinib) μπορούν πλέον να συνδυαστούν, επιπροσθέτως από τα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19.

Τέλος, δηλώνει αντίθετος στη χρήση ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξαρτήτως από το πόσο σοβαρά νοσούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ, Σάββατο 26/11/2022, συμβολική πορεία διαμαρτυρίας με πλωτά μέσα, έξω απ το λιμάνι του Βόλου

Η συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών, ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ, το Σάββατο 26/11/2022, θα προβεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *