Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Έφη Ρουπακιά: Εμείς ως σαρακατσαναίοι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες μας και να τις μεταλαμπαδεύσουμε αλώβητες στις επόμενες γενιές

Σε δήλωση της Έφης Ρουπακιά, προέδρου του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», επισημαίνονται τα εξής:

«Ζούμε στην εποχή του υβριδικού πολέμου που καταπατάται ο πολιτισμός και οι αξίες του ανθρώπου ισοπεδώνονται. Εμείς ως σαρακατσαναίοι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες μας και να τις μεταλαμπαδεύσουμε αλώβητες στις επόμενες γενιές γιατί μονό μέσα από την παράδοση και την ιστορία θα αναστηθεί η ανθρωπότητα. Η παράδοση συνυφασμένη με τον λαϊκό πολιτισμό είναι αυτή που δίνει ταυτότητα στον άνθρωπο και τον κάνει ξεχωριστό. Αξίες που ο Σαρακατσάνος γέροντας απλά με τις πράξεις του μπορούσε να διδάξει την άψογη συμπεριφορά στα παιδιά, το πως θα συμπεριφέρεται στους μεγαλύτερους με σεβασμό, ένα βλέμμα ήταν αρκετό για να τα συνεφέρει από την παραβατική συμπεριφορά.

Δίδαξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ύψιστη αξία της δεμένης ουσιαστικής οικογένειας που το πρόβλημα του ενός ηταν πρόβλημα του συνόλου, ήξεραν να μοιράζονται τα δυσβάσταχτα προβλήματα παρηγορώντας τους γύρω τους ο άρχοντας του σιναφιού κρατούσε γερά τα γκέμια και οδηγούσε το ασκέρι .

Η ψυχή του σαρακατσάνου είναι απλή δεν έχει ανάγκη από υλικό πλούτο, ο πλούτος και η αρχοντιά πηγάζει από την σοφία ήταν αυτή που τους οδηγούσε μέσα στους αιώνες, φαρές ολόκληρες να μπορούν να αντέξουν αντίξοες συνθήκες ήταν οι γενιές που διδάχτηκαν με το παραπάνω το κρατάω το λόγο μου, την μπέσα ο λαϊκός μας πολιτισμός άριστα δεμένος με την αρχοντιά που πηγάζει από την λεβέντικη ελεύθερη ψυχή του σαρακατσάνου Έλληνα που δεν πρόδωσε την πατρίδα που δεν υποδουλώθηκε στον Τούρκο κατακτητή και με το πλούσιο αρχαιοελληνικό λεξιλόγιό κράτησε ζωντανή την γλώσσα και κατά προέκταση την πίστη στην παράδοση.

Καλές Γιορτές και Καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους να τα γιορτάσουμε πατροπαράδοτα όπως αρμόζει στην βαριά σαρακατσάνικη κληρονομιά μας!»

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καμένων Βούρλων: Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 8/2/2023

Κλειστά την Τετάρτη (8/2) τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καμένων Βούρλων Κλειστά θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *