Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εκατομμύρια ενήλικες που πάσχουν από άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δύο συχνά θανατηφόρες παθήσεις

Περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από άσθμα – το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12 τοις εκατό του πληθυσμού. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο τόσο της καρδιακής προσβολής όσο και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα όσων πάσχουν από την πάθηση έχουν περισσότερη συσσώρευση πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες, σε σχέση με όσους δεν έχουν άσθμα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Πίεση, διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα
Η συσσώρευση πλάκας συνδέεται συνήθως με καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, ακόμη και η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών – παρενέργεια του άσθματος – με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας. Όταν οι πλάκες σπάσουν μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσοι πάσχουν από επίμονο άσθμα, μια μορφή της νόσου που εκδηλώνεται εβδομαδιαία ή και καθημερινά, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από εκείνους που πάσχουν από διαλείπον άσθμα, το οποίο εμφανίζεται μία φορά κάθε λίγους μήνες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Matthew C. Tattersall του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ, δήλωσε: «Πολλοί γιατροί και ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι η φλεγμονή των αεραγωγών λόγω άσθματος μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες. Έτσι, για τα άτομα με επίμονο άσθμα, η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Heart, ανέλυσε τα δεδομένα υγείας πάνω από 5.000 ενηλίκων, μερικοί με και μερικοί χωρίς άσθμα, με μέση ηλικία 61 ετών.

Διαπίστωσαν ότι καρωτιδική πλάκα υπήρχε στο 67% των συμμετεχόντων με επίμονο άσθμα και στο 50% εκείνων με διαλείπον άσθμα. Εν τω μεταξύ, μόνο οι μισοί (50%) από εκείνους που δεν είχαν άσθμα είχαν καρωτιδική πλάκα. Τα άτομα με επίμονο άσθμα είχαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα πλάκας σε σχέση με τα άτομα με διαλείπον άσθμα και χωρίς άσθμα.

Ο καθηγητής Matthew πρόσθεσε: «Οι συμμετέχοντες που έχουν επίμονο άσθμα είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα τους, παρόλο που το άσθμα τους αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, γεγονός που αναδεικνύει τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά του άσθματος. Γνωρίζουμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα».

Protothema.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία – ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Στο ΔΑΚ η Λαμία απέναντι στον ΠΑΟΚ Στο ΔΑΚ Λαμίας “Αθανάσιος  Διάκος” την Πέμπτη 9/2/2023 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *