Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εκδήλωση την Τρίτη 7 Μαρτίου για «Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Ο Σύλλογος φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας ,τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ και στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο ’ «Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 6μ.μ. με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό κ.Λη Σαράφη .

Η ιστορικός Λη Σαράφη ,κόρη του γνωστού εμπόρου των Τρικάλων και ανιψιά του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη ,προέρχεται από μια οικογένεια, με ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση .

Η Λη Σαράφη , θα αναφερθεί, σε ΕΠΟΝίτισσες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, δίνοντας το στίγμα των νέων γυναικών εκείνης της περιόδου ,που πάλεψαν στις γραμμές της αντίστασης , ενάντια στην κατοχή και τον φασισμό.Η ενεργός και μαζική συμμετοχή των γυναικών ,τόνωσε το γενικότερο αίσθημα αντίστασης και συνέχισης του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία ,δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι οι γυναίκες εκείνες που με ηρωισμό και αυταπάρνηση ,παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος . Χιλιάδες ήταν οι Επονίτισσες , που φυλακίστηκαν ,βασανίστηκαν ,έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ηρωική τους στάση κατέληξε σε μαρτυρική θυσία και τις ανέδειξε σύμβολα του αντιναζιστικού αγώνα .

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με μαρτυρία της Ιλιάδας Χαλκιά ,μέλος της ΕΠΟΝ στα χρόνια της κατοχής.

Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα ,κ. Άννυ Ψάρρα, με παρέμβασή της θα αναφερθεί στην γυναίκα της αντίστασης,της τέχνης και στην πολύμορφη προσφορά της,από το χτες στο σήμερα .

Την εκδήλωση συντονίζει ,η φιλόλογος κ. Αποστολία Καρρά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του συλλόγου κ.Κατερίνα Εμμανουήλ.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει με ανακοίνωσή της τον προβληματισμό της για την αργοπορία πληρωμής της ενίσχυσης των ζωοτροφών

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει με ανακοίνωσή της τον προβληματισμό της για την αργοπορία πληρωμής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *