Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εκπαιδευτικά προγράμματα e-Twinning στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και οι μαθητές της Α΄ , Β΄ και Γ΄ Τάξης, με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τους: Κατής Χρήστος, Κωνσταντάκου Δήμητρα, Παπαδούλη Δήμητρα, Αγγελουσοπούλου Βάια, Ξύστρα Παρασκευή, Ντούλα Ειρήνη, Καρρά Δέσποινα και Παππάς Δημήτρης, υλοποίησαν ένα e-twinning Πρόγραμμα με τίτλο « Παράδοση: Αντοχή στο χρόνο » – « Tradition:Endurance over time» κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024.

Το σχολείο μας βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας και να καταφέρει να γνωρίσει και να συνεργαστεί με άλλα έξι σχολεία της Τουρκίας, της Τσεχίας, της Ισπανίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, σε ένα κοινό παιδαγωγικό έργο, κάνοντας ασφαλή χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να αποκομίσει πολλαπλά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Βασικός στόχος του e-twinning έργου μας ήταν οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ευρώπης και να προωθήσουν την προστασία της κοινής τους κληρονομιάς. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Παράδοση» κάνουμε λόγο για την μεταβίβαση – παραχώρηση ενός εθίμου, ενός τραγουδιού, μιας τοπικής ενδυμασίας, ενός τοπικού εδέσματος σε κάποιους μεταγενέστερους. Όλα αυτά τα στοιχεία βοήθησαν στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας των πολιτιστικών παραδόσεων σε όλη την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι το πρόγραμμα μας ήταν δίγλωσσο, στόχος μας ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα μέσα από τα συνεργατικά έργα τους και την επικοινωνία τους με τη χρήση κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.

Έτσι λοιπόν, κατά τη διάρκεια του συναρπαστικού μας αυτού ταξιδιού οι μαθητές του σχολείου μας γνώρισαν νέους φίλους στέλνοντας τα ατομικά πορτραίτα τους καθώς και την ψηφιακή παρουσίαση του σχολείου τους. Κάθε σχολείο παρουσίασε ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο και ένα παραδοσιακό τραγούδι της περιοχής του. Στη συνέχεια οι μαθητές παρασκεύασαν στο χώρο του σχολείου ένα παραδοσιακό έδεσμα. Δημιουργήθηκε από κοινού μια συλλογική περίληψη μιας παραδοσιακής ιστορίας /παραμυθιού, όπου το κάθε σχολείο δημιούργησε και εικονογράφησε ένα παραμύθι.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια κοινή γκαλερί ψηφιακής τέχνης, όπου οι μαθητές παρουσίασαν ένα ζωγράφο της επιλογής τους και τα έργα του. Ανέδειξαν ένα παραδοσιακό έθιμο και έπαιξαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους ένα παραδοσιακό παιχνίδι. Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με τα σχολεία των υπόλοιπων χωρών.

Η συμμετοχή του σχολείου μας είχε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τους μαθητές των τμημάτων που συμμετείχαν αλλά και για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα μέσω της διάχυσης των ιδεών και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν και ευελπιστούμε να παροτρύνουμε και άλλα σχολεία της περιοχής μας να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παιδαγωγικές διαδικασίες, οι οποίες δίνουν στο μάθημα μια ευρωπαϊκή διάσταση πέρα από τα στενά όρια της τάξης, με την εφαρμογή καινοτόμων και συναρπαστικών διδακτικών πρακτικών και προωθούν τη συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα.

.Στο σχολείο μας, 3ο Δημοτικό Παλαμά, τη φετινή χρονιά 2023-2024, πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα e-twinning. Με συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Κατή Χρήστο και Παπαδούλη Δήμητρα και τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης υλοποιήσαμε το εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο «The gold of earth: Fruit and vegetables».

Τα e-twinning projects λαμβάνουν χώρο στον κυβερνοχώρο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συναντιούνται και συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές προάγεται η εκπαιδευτική καινοτομία και η δημιουργικότητα, διευκολύνεται η επικοινωνία ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών χωρών, προωθείται η συνεργασία των ευρωπαϊκών σχολείων και η χρήση της τεχνολογίας μέσω σύγχρονων εργαλείων.

Μία θεματική που απασχόλησε ιδιαιτέρως τους μαθητές ήταν οι διαφορετικές καθημερινότητες τους. Μέσα από αυτά τα προγράμματα οι μαθητές γνώρισαν τις δραστηριότητες άλλων συμμαθητών τους και τις συνέκριναν με τις δικές τους. Οι κοινές δράσεις συνέβαλαν στην αντίληψη πως τα σύνορα δεν χωρίζουν τους ανθρώπους και πως υπάρχουν κοινές αξίες και ιδανικά που διαμορφώνουν ποικίλες ταυτότητες ύπαρξης και συνύπαρξης.

Μέσα από διάφορες βιωματικές δραστηριότητες, δραστηριότητες με εργαλεία Web, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης οι μαθητές δημιούργησαν λογότυπα (Logos), avatar (γραφικές αναπαραστάσεις χρηστών) για να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομενα, ηλεκτρονικά βιβλία και πολλά άλλα.

Η συμμετοχή του σχολείου μας είχε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τους μαθητές των τμημάτων που συμμετείχαν αλλά και για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα μέσω της διάχυσης των ιδεών και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν και ευελπιστούμε να παροτρύνουμε και άλλα σχολεία της περιοχής μας να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παιδαγωγικές διαδικασίες, οι οποίες δίνουν στο μάθημα μια ευρωπαϊκή διάσταση πέρα από τα στενά όρια της τάξης, με την εφαρμογή καινοτόμων και συναρπαστικών διδακτικών πρακτικών και προωθούν τη συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα.

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑ

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κορυφώνεται τα επόμενα 24ωρα ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας

Στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ τονίζεται πως θερμές αέριες μάζες από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *