Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Έκθεση απο θαυματουργές εικόνες και ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε μονές των Βαλκανίων στη Μεγάλη Αίθουσα του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου στη Ρώμη.

Θαυματουργές εικόνες και ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε μονές των Βαλκανίων αποτελούν το θέμα της περιοδεύουσας έκθεσης του Ινστιτούτου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών “Καθηγητής Ιβάν Ντουίτσεφ”, στην Aula Magna, τη Μεγάλη Αίθουσα του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου στη Ρώμη.

Η έκθεση που άνοιξε τη Δευτέρα, υποστηρίζεται από τη Βουλγαρική πρεσβεία στην Αγία Έδρα και το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εκκλησίας του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου, το οποίο είναι το πανεπιστήμιο με το μεγαλύτερο κύρος στο Βατικανό, με 3.000 φοιτητές 125 εθνικοτήτων.

Μέσα από 24 συνθέσεις με φωτογραφικό υλικό, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο ισόγειο του Κεντρικού Παλατιού, η έκθεση δείχνει στον επισκέπτη εκκλησίες και μοναστήρια που φυλάσσουν τις θαυματουργές εικόνες και τα ιερά κειμήλια. Οι συνθέσεις με τις φωτογραφίες περιγράφουν σύντομα την ιστορία κάθε μοναστηριού, τη θρυλική ιστορία κάθε θαυματουργής εικόνας και τα έθιμα που συνδέονται με τις εκκλησιαστικές γιορτές και τις γιορτές των αγίων των οποίων τα λείψανα φυλάσσονται εκεί.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από τα αρχεία του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών Σπουδών “Καθηγητής Ιβάν Ντουίτσεφ” του Πανεπιστημίου του Αγίου Κλημέντιου Όχριντσκι στη Σόφια, όπως και φωτογραφίες που διατέθηκαν με την ευγενική άδεια των ηγουμένων των μοναστηριών της Ρίλα, του Μπάτσκοβο, του Τρογιάν και του Μπίγκορσκι. Τα ιερά σκεύη που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από μοναστήρια στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης εκφώνησαν ομιλία ο Βούλγαρος πρεσβευτής στην Αγία Έδρα, Μπόγκνταν Πατάσεφ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μαρκ Λιούις. Μια εισαγωγή στην έκθεση έκανε ο διευθυντής της Σχολής Ιστορίας και Καλλιτεχνικών Αξιών της Εκκλησίας, καθηγητής Οτάβιο Μπουκιαρέλι και ένας από τους τρεις διοργανωτές της περιοδεύουσας έκθεσης, η Αξίνια Ντιούροβα, η οποία μίλησε για την προσέγγιση και την επιλογή των εικόνων και το μήνυμα μιας τέτοιας έκθεσης στη σύγχρονη εποχή.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής και της Αγγλικανικής, πρεσβευτές από περισσότερες από 20 χώρες, καθηγητές, φοιτητές, προσκεκλημένοι και επισκέπτες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Όσοι έχουν επισκεφτεί το νεκροταφείο των Ταξιαρχών στον Βόλο, σίγουρα θα έχουν προσέξει έναν όχι και τόσο συνηθισμένο τάφο

Τα νεκροταφεία κρύβουν πολλές ανθρώπινες ιστορίες, πολλές εκ των οποίων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *